Σουηδία: Αύξηση του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής μετά από περιστατικά καψίματος Κορανιού

Απετράπησαν επιθέσεις.
TT NEWS AGENCY via Reuters

Η Σουηδία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα την Πέμπτη, λέγοντας ότι απετράπησαν επιθέσεις μετά από περιστατικά καψίματος Κορανιού και άλλες ενέργειες εναντίον του ιερού κειμένου του Ισλάμ που έχουν εξοργίσει μουσουλμάνους και προκαλέσει απειλές από τζιχαντιστές.

Ακτιβιστές κατά του Ισλάμ έχουν καταστρέψει αντίγραφα του Κορανιού τους τελευταίους μήνες στη Σουηδία και στη Δανία, δύο από τις πιο φιλελεύθερες χώρες στον κόσμο που επιτρέπουν δριμεία κριτική στη θρησκεία στο όνομα της ελευθερίας λόγου. Πολλοί μουσουλμάνοι ωστόσο θεωρούν τη βεβήλωση του Κορανιού ως σοβαρότατο αδίκημα. Ένα μέσο που συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα ζήτησε βίαια αντίποινα.

Η υπηρεσία ασφαλείας SAPO της Σουηδίας αύξησε το επίπεδο συναγερμού για την τρομοκρατική απειλή από το 3 στο 4 σε μια κλίμακα 1-5, αντικατοπτρίζοντας μεγάλη απειλή.

«Η απόφαση να ανεβάσουμε το επίπεδο δεν οφείλεται σε ένα μεμονωμένο γεγονός μα ξέρουμε πως η Χεζμπολά, η αλ Σεμπάμπ και η αλ Κάιντα έχουν καλέσει τους υποστηρικτές τους να προβούν σε ενέργειες κατά της Σουηδίας» είπε η Σαρλότ φον Έσεν, επικεφαλής της SAPO.

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχαν γίνει συλλήψεις στη Σουηδία και στο εξωτερικό αφού εντοπίστηκαν και απετράπησαν σχεδιαζόμενες επιθέσεις.

«Κατανοώ πως πολλοί Σουηδοί ανησυχούν μα πρέπει να ζήσουμε τις ζωές μας ως συνήθως, πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα για τις ζωές και τον τρόπο ζωής μας» πρόσθεσε.

Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αυξήσει επίσης το επίπεδο συναγερμού για απειλές κατά των επιχειρήσεών τους, ενώ η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν βγάλει προειδοποιήσεις για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στη Σουηδία.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή