Σοβιετικός πύραυλος έπεσε στη Γη μετά από σχεδόν 43 χρόνια

Είχε θέσει σε τροχιά δορυφόρο και έκτοτε ήταν «νεκρός» στο Διάστημα.
VladimirBesperstov / 500px via Getty Images

Ένας σοβιετικός πύραυλος (για την ακρίβεια ένας όροφός του, 1,5 τόνου) που είχε εκτοξευτεί σε τροχιά σχεδόν 43 χρόνια πριν, επέστρεψε στη Γη- τουλάχιστον κάποια κομμάτια του θεωρείται πως κατάφεραν να φτάσουν στην επιφάνειά της, μετά από μια φλεγόμενη κάθοδο στην ατμόσφαιρα τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Forbes, ο πύραυλος (Vostok-2M Blok E) είχε χρησιμοποιηθεί για να τεθεί σε τροχιά δορυφόρος παρατήρησης το 1980 και μετά, όπως ήταν κοινή πρακτική, εγκαταλείφθηκε σε τροχιά.

«Είναι εντελώς νεκρό από τα μέσα του 1980, οπότε δεν υπήρχε τρόπος ελέγχου της επανεισόδου» σημείωσε μέσω Twitter ο αστρονόμος και παρατηρητής τροχιάς Τζόναθαν Μακντάουελ. «Η τροχιά συρρικνώθηκε λόγω τριβής με την ατμόσφαιρα».

Η Aerospace Corporation παρακολουθούσε επίσης και αυτή την επανείσοδο του αντικειμένου, που έλαβε χώρα πάνω από τη Νόβαγια Ζεμλιά, στις αρκτικές ζώνες της Ρωσίας. Κατά τον Μακντάουελ το αντικείμενο ήταν αρκετά μεγάλο για να έχουν επιβιώσει κάποια τμήματά του και να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη- ωστόσο το πιθανότερο είναι πως έπεσαν είτε στον Αρκτικό Ωκεανό είτε στις ερημιές της Ρωσίας.

Πολλοί σύγχρονοι πύραυλοι διαθέτουν συστήματα προώθησης τα οποία επιτρέπουν ελεγχόμενες επανεισόδους, στοχεύοντας σε ακατοίκητες ζώνες, όπως ο νότιος Ειρηνικός.

Δημοφιλή