Σπάνιο πάντα αλμπίνο εντοπίστηκε σε δάσος της Κίνας

Ευάλωτο σε θηρευτές εξαιτίας της κακής όρασης.
CNN

Ένα εξαιρετικά σπάνιο πάντα αλμπίνο εντοπίστηκε σε δάσος στην Κίνα και συγκεκριμένα σε ένα από τα εθνικά πάρκα με στόχο την προστασία της άγριας ζωής ( Wolong National Nature Reserve).

Οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία του ενώ όπως αναφέρουν, το ζώο εθεάθη στην επαρχία Σιχουάν, στα δυτικά της Κίνας τον περασμένο Απρίλιο και είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα πάντα αλμπίνο να επιβιώνει στην άγρια φύση.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, οι ερευνητές εκτιμούν πως το πάντα είναι μόλις ενός ή δύο ετών ενώ φαίνονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι έδειχνε αρκετά δυνατό και τα βήματα του ήταν σταθερά «σημάδια ότι η γενετική μετάλλαξη μπορεί να μην εμποδίζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά του».

Τώρα, σύμφωνα με το CNN, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να τοποθετήσουν και άλλες κάμερες για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του μικρού πάντα και τον τρόπου που αλληλεπιδρά με άλλα γιγαντιαία πάντα στην περιοχή.

Σημειώνεται πως ο αλφισμός (αλμπινισμός ή λευκοπάθεια) είναι μια πάθηση που εμφανίζεται εκ γενετής και βασικό χαρακτηριστικό είναι το λευκό χρώμα στο δέρμα και στο τρίχωμα και προκαλείται από την έλλειψη της χρωστικής ουσίας του δέρματος μελανίνη εξαιτίας βλάβης των γονιδίων. Επίσης οι πάσχοντες έχουν πολύ λεπτό δέρμα και είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις, προβλήματα όρασης, κα.

Στα ζώα τα συμπτώματα του αλφισμού παρουσιάζονται όπως ακριβώς και στον άνθρωπο αλλά σίγουρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από θηρευτές στο φυσικό τους περιβάλλον, καθώς μπορούν να εντοπιστούν πιο εύκολα και υστερούν σε όραση, σύμφωνα με το National Geographic.

Τα γιγαντιαία πάντα απειλούνται με εξαφάνιση και σήμερα υπολογίζεται πς έχουν απομείνει περί τα 1.864.

Πηγή: CNN