Σρι Λάνκα: Οι Αρχές είχαν προειδοποιηθεί για τις επιθέσεις - Αλλά δεν έκαναν τίποτα

Ηξεραν μέχρι και τα ονόματα των δραστών.
Athit Perawongmetha / Reuters

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 290 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερα από 500 άτομα, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι τοπικές Αρχές λάμβαναν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις που τους είχαν γίνει εδώ και δύο εβδομάδες.

Οπως προκύπτει, από τις 4 Απριλίου διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών, είχαν ενημερώσει επανειλημμένα τους αξιωματούχους της χώρας για τον υψηλό κίνδυνο πραγματοποίησης πολύνεκρων επιθέσεων από ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις την περίοδο του Πάσχα.

Παρά τις προειδοποιήσεις, ωστόσο, οι Αρχές δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα 18 ημέρες αργότερα να αιματοκυκιστεί η χώρα ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.

Ο υπουργός Υγείας, Ρατζίθα Σεναράτνε, παραδέχθηκε πως οι προειδοποιήσεις για ενδεχόμενα πολλαπλά χτυπήματα είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του Απριλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Αμυνας έστειλε επιστολή στο αρχηγείο της Αστυνομίας στις 9 Απριλίου, με την οποία την ενημέρωνε ακόμη και για τα ονόματα των ατόμων που θεωρούνταν ύποπτοι για την εκδήλωση βομβιστικών επιθέσεων.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Απριλίου, η Αστυνομία ενημέρωσε με τη σειρά της τους επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας και της διπλωματικής ασφάλειας για τις πληροφορίες περί επικείμενου τρομοκρατικού χτυπήματος. Ομως, εκ του τραγικού αποτελέσματος, εποδεικνύεται πως κανείς δεν έκανε τίποτα για να αποτραπεί η εκατόμβη θυμάτων.

Εξάλλου, το σημείωμα των υπηρεσιών Πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επιθέσεις δεν έφθασε στα χέρια του πρωθυπουργού, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, που φαίνεται πως δεν γνώριζε για το τρομοκρατικό σχέδιο. Για αυτό, άλλωστε, δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, στις οποίες προήδρευσε ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

Η «άγνωστη» ισλαμιστική οργάνωση πίσω από το μακελειό

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το το πολύνεκρο χτύπημα.

Η κυβέρνηση, όμως, δια του εκπροσώπου της εμφανίστηκε πεπεισμένη πως πίσω από το μακελειό βρίκσεται η άγνωστη στο ευρύ κοινό τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama’ath (NTJ).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι ερευνώνται ενδεχόμενες σχέσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης με ξένες οργανώσεις. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μία μικρή οργάνωση αυτής της χώρας μπόρεσε να κάνει ό,τι έγινε» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ερευνούμε για ενδεχόμενη συνδρομή από το εξωτερικό και για τις υπόλοιπες σχέσεις τους, με ποιον τρόπο εκπαιδεύουν καμικάζι, πώς κατασκεύασαν τις βόμβες αυτές», είπε.

Η National Thowheeth Jama’ath είναι μία νέα εξτρεμιστική οργάνωση της Σρι Λάνκα, τα μέλη της οποίας εντάσσονται στο παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα. Είναι μία ακραία αντιβουδιστική οργάνωση, που έχει συνδεθεί με τον βανδαλισμό βουδιστικών αγαλμάτων. Τέσσερα μέλη της συνελήφθησαν τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Σρι Λάνκα, Σουμίθ Αταπάτου, οι αιματηρές επιθέσεις εξαπολύθηκαν από τουλάχιστον έξι βομνιστές αυτοκτονίας.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 24 συλλήψεις ατόμων που πιστεύεται ότι συνδέονται με την επίθεση ενώ στη διερεύνηση της υπόθεσης θα συμμετάσχει το FBI και η Interpol.

Η χώρα έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκγης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, CNN, New York Times)