Αλγερία: Σύλληψη πέντε δισεκατομμυριούχων στο πλαίσιο έρευνας κατά της διαφθοράς

Συνεχίζεται η ένταση στη χώρα.
Ramzi Boudina / Reuters

Πέντε Αλγερινοί δισεκατομμυριούχοι, κάποιοι εκ των οποίων κοντά στον πρώην πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, που παραιτήθηκε ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις, συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας κατά της διαφθοράς, ανέφερε τη Δευτέρα η αλγερινή κρατική τηλεόραση.

Πρόκειται για τον Ισάντ Ρεμπράμπ, που θεωρείται ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της βορειοαφρικανικής χώρας, και τέσσερις αδελφούς της οικογένειας Κουνίνεφ.

Η κίνηση αυτή σημειώθηκε αφού ο επικεφαλής του στρατού της Αλγερίας, υποστράτηγος Γκαΐντ Σαλάχ, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ανέμενε μέλη της ελίτ της χώρας, παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου, να διωχθούν για διαφθορά.

Αλγερινό δικαστήριο έχει ήδη κλητεύσει τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέντ Ουγιαχία και τον νυν υπουργό Οικονομικών Μοχάμεντ Λουκάλ, δύο στενούς συνεργάτες του Μπουτεφλίκα, σε μια έρευνα πάνω σε φερόμενη κατάχρηση κρατικού χρήματος, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση το Σάββατο.

Ο Μπουτεφλίκα παραιτήθηκε δύο εβδομάδες πριν, μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, υποκύπτοντας σε πιέσεις από τον στρατό και εβδομάδες διαδηλώσεων από κυρίως νεαρούς Αλγερινούς που επιζητούσαν αλλαγή.

Ωστόσο, οι διαδηλώσεις, που άρχισαν στις 22 Φεβρουαρίου, και ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, συνεχίστηκαν, καθώς πολλοί επιθυμούν την απομάκρυνση μιας ολόκληρης ελίτ που κυβερνά την Αλγερία από την ανεξαρτητοποίησή της από τη Γαλλία το 1962. Επίσης, επιθυμούν τη δίωξη ανθρώπων που θεωρούν διεφθαρμένους.

Ο Μπουτεφλίκα έχει αντικατασταθεί από τον Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, επικεφαλής της άνω Βουλής, ως μεταβατικός πρόεδρος για 90 ημέρες, μέχρι να γίνουν προεδρικές εκλογές στις 4 Ιουλίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν την Παρασκευή απαιτώντας την παραίτηση του Μπενσαλάχ και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων.

Δημοφιλή