Σρι Λάνκα: Εμπλοκή διεθνούς δικτύου βλέπει η κυβέρνηση στις επιθέσεις της Κυριακής

Υποδεικνύει ισλαμιστική οργάνωση- παραδέχεται πως είχαν υπάρξει πληροφορίες περί επικείμενων επιθέσεων.
ASSOCIATED PRESS

Επτά βομβιστές αυτοκτονίας συμμετείχαν στις επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων στη Σρι Λάνκα, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 290 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 500, δήλωσε ερευνητής τη Δευτέρα, ενώ εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε πως ενεπλάκη διεθνές δίκτυο.

H κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως θέτει σε ισχύ κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στο πλαίσιο της οποίας η αστυνομία και ο στρατός μπορούν να θέσουν υπό κράτηση και να ανακρίνουν υπόπτους χωρίς δικαστική εντολή. Ο νόμος αυτός θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου.

Δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν στο πολυτελές Shangri-La Hotel στην παραλία του Κολόμπο, είπε ο Αριγιανάντα Ουελιάνγκα, ανώτερος αξιωματούχος στην υπηρεσία σήμανσης της κυβέρνησης. Οι άλλοι στόχευσαν τρεις εκκλησίες και άλλα δύο ξενοδοχεία.

Ένα τέταρτο ξενοδοχείο και ένα σπίτι σε προάστιο της πρωτεύουσας, Κολόμπο, στοχοποιήθηκαν επίσης, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς έγιναν εκείνες οι επιθέσεις.

«Οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη» είπε ο Ουελιάνγκα. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, νέα έκρηξη σημειώθηκε τη Μ. Δευτέρα σε βαν κοντά στο Κολόμπο, στο πλαίσιο προσπαθειών πυροτεχνουργών για την εξουδετέρωσή της. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, δεν υπήρξαν νεκροί. Επίσης, η αστυνομία ανακοίνωσε πως 87 πυροκροτητές βρέθηκαν στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, οι οποίες έγιναν κυρίως κατά τη διάρκεια λειτουργιών, ή ενώ ένοικοι ξενοδοχείων έπαιρναν τα πρωινά τους.

«Ένοικοι που είχαν έρθει για πρωινό βρίσκονταν στο έδαφος, με αίματα παντού γύρω» είπε στο Reuters εργαζόμενος στο Kingsbury Hotel, ένα από αυτά που στοχεύθηκαν.

«Απλά σηκώσαμε όποιους βρήκαμε, νεκρούς ή ζωντανούς, και τους εκκενώσαμε».

Ο Ρατζίθα Σεναράτνε, εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, είπε πως ενεπλάκη διεθνές δίκτυο, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτές οι επιθέσεις έγιναν από ομάδα ατόμων που περιοριζόταν στη χώρα» είπε ο Σεναράτνε. «Υπήρχε ένα διεθνές δίκτυο χωρίς το οποίο αυτές οι επιθέσεις δεν θα είχαν επιτύχει».

Ο πρόεδρος, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, δήλωσε πως η χώρα θα επιζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό για να εντοπίσει τις σχέσεςις με το εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Ουϊκρεμεσίνγκε δήλωσε την Κυριακή πως η κυβέρνηση είχε κάποιες πληροφορίες εκ των προτέρων για πιθανές επιθέσεις σε εκκλησίες, στις οποίες εμπλεκόταν σχετικά άγνωστη τοπική ισλαμιστική οργάνωση.

Αναφορά εσωτερικής ασφαλείας της 11ης Απριλίου την οποία είδε το Reuters σημείωνε πως μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών είχε προειδοποιήσει τις αρχές της Σρι Λάνκα για πιθανές επιθέσεις.

Τέσσερις βόμβες εξερράγησαν περίπου την ίδια ώρα την Κυριακή, στις 8.45 πμ, με άλλες δύο εντός 20 λεπτών. Οι εκρήξεις στο τέταρτο ξενοδοχείο και το σπίτι έγιναν το απόγευμα.

Οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες είναι από τη Σρι Λάνκα, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι 32 ξένοι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων Βρετανών, Αμερικανών, Τούρκων, Ινδών, Κινέζων, Δανών και Πορτογάλων. Ο πλουσιότερος άνδρας της Δανίας, Άντερς Χολχ Πόβλσεν, και η σύζυγός του, έχασαν τα τρία από τα τέσσερα παιδιά τους στις επιθέσεις, είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ταξιδιωτική του οδηγία πως «τρομοκρατικές οργανώσεις» συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, και μεταξύ των στόχων θα περιλαμβάνονται τουριστικοί προορισμοί, χώρου μέσων μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας, αεροδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως έχουν συλληφθεί 24 άτομα, όλα από τη Σρι Λάνκα.

Υπενθυμίζεται πως στη Σρι Λάνκα λάμβαναν χώρα για δεκαετίες συγκρούσεις με αποσχιστές της μειονότητας Ταμίλ, ωστόσο η βία σε μεγάλο βαθμό έλαβε τέλος από τότε που η κυβέρνηση διακήρυξε τη νίκη της στη σύγκρουση, πριν από 10 χρόνια. Μεταξύ των 22 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας περιλαμβάνονται χριστιανοί, μουσουλμάνοι και ινδουϊστές.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή