Στα τέλη του 2021 θα προκηρυχθεί η γραμμή μετρό Ανθούπολη – Ιλιον

Το έργο, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, θα κοστίσει 350 εκατ. ευρώ.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, λέει το τραγούδι, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκει αναφορά στην επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό στη Βορειοδυτική Αττική, μετά την Ανθούπολη.

Σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Economist για τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ότι η επέκταση της Γραμμής 2 προς Δυτική Αττική, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ποιος είναι αυτός; Ηδη για το τμήμα Ανθούπολη – Ίλιον είναι έτοιμη η προκαταρκτική χάραξη του έργου, με δύο νέους σταθμούς: Παλατιανή (Θηβών, Α. Παπανδρέου και Καππαδοκίας, Ίλιον) και Ίλιον (Θηβών και Ελαιών), που θα εξυπηρετούν πάνω από 50.000 επιβάτες την ημέρα. Ο υπουργός, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στα τέλη του 2021 θα μπορεί να προκηρυχθεί, με προϋπολογισμό 350 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζω ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το έργο θα ξεκινούσε το 2017 (!), με ορίζοντα παράδοσης το 2023.

Πάντως, για την επέκταση από Ίλιον προς Ανω Λιόσια, ώστε να συνδεθεί και με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, με 2-3 σταθμούς ακόμα, δεν δόθηκε καμία πληροφορία, ούτε για την επέκταση από την άλλη πλευρά, από Ελληνικό προς Γλυφάδα, ώστε να υπάρξει σύνδεση και με το τραμ.

Πέραν αυτών, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, αλλά και σε σημαντικά έργα σε όλη την Ελλάδα, όπως: τα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, το νέο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων – το μεγαλύτερο που έχει σχεδιαστεί στη χώρα – κόστους 3,3 δισ. ευρώ και το νέο Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, που περιλαμβάνει σημειακές παρεμβάσεις σε 7.000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα.

Ακόμη, ο υ Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι η Κυβέρνηση προχωρά και σε θεσμικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα στον τρόπο και της εκτέλεσης και της ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων. Αναφέρθηκε στο νέο Νόμο 4412, που ενσωματώνει προτάσεις για επιτάχυνση, ψηφιοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών, θεσμοθετεί την ιδιωτική επίβλεψη σε έργα και μελέτες, και το κυριότερο, αντιμετωπίζει στη ρίζα του το μεγάλο πρόβλημα των έργων στην Ελλάδα: το πρόβλημα των υψηλών εκπτώσεων.

Δημοφιλή