ΣτΕ: «Φρένο» στο σταθμό «Ευαγγελισμός» της γραμμής 4 του Μετρό

Μετά από προσφυγή του Ιδρύματος Νικολάου Πατέρα και του επιχειρηματία - Ζητά να γίνει νέα περιβαλλοντική μελέτη και μετακίνηση του εργοταξίου.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

«Φρένο» έβαλε το ΣτΕ στην κατασκευή του σταθμού «Ευαγγελισμός» της Γραμμής 4 του μετρό (Άλσος- Βείκου -Γουδή), ζητώντας να γίνει περιβαλλοντική μελέτη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε μερικώς δεκτή την αίτηση του Ιδρύματος του Νικολάου Πατέρα και του ίδιου του επιχειρηματία που ζητούσε τη μετακίνηση του σχετικού εργοταξίου.

Κατά συνέπεια προσωρινά τουλάχιστον διασώζονται 230 δέντρα και οι υπόλοιποι βλάστηση στο Πάρκο Ριζάρη, ενώ δεν αποκλείει το ΣτΕ η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη (ΤΕΠΕΜ) που θα συναχθεί να είναι επ΄ ωφελεία του περιβάλλοντος.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄αριθμ. 2274/2023 απόφασή του δέχθηκε μερικώς την αίτηση ακύρωσης του εν λόγω Ιδρύματος καθώς δεν έχει εγκριθεί η ΤΕΠΕΜ και ανέπεμψε την υπόθεση στη διοίκηση προκειμένου να μεριμνήσει για την κατάρτιση και έγκριση της εν λόγω μελέτης.

Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν πως κατάρτιση της μελέτης αυτής είναι υποχρεωτική και όχι απλώς δυνητική. «Η διοίκηση μη νομίμως απέσχε από την έγκριση τεχνικής περιβαλλοντολογικής μελέτης, για την κατάρτιση της οποίας από τον μελετητή πρέπει η ίδια να μεριμνήσει και η οποία θα έχει υποχρεωτικώς ως αντικείμενο την κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κατασκευής του σταθμού Ευαγγελισμός στο πάρκο Ριζάρη.

Η μελέτη αυτή, πριν από την έγκριση της οποίας πρέπει να εκφραστούν και συνεκτιμηθούν οι απόψεις της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, όπως προβλέπει ευθέως ή δασική νομοθεσία και επιτάσσουν οι εγκριθέντες περιβαλλοντικοί όροι, μπορεί να τροποποιήσει ακόμη, επ΄ ωφελεία του περιβάλλοντος, το αρχικό σχεδιασμό του έργου στο πάρκο Ριζάρη, χωρίς ωστόσο η τροποποίηση αυτή να καθίσταται επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η νομιμότητα της σχετικής εγκριτικής του αρχικού σχεδιασμού της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) εκπροθέσμως προσβαλλομένης, δεν ελέγχεται στο πλαίσιο της παρούσης δίκης» αναφέρεται στην απόφαση.

Να αναπεμφθεί η υπόθεση στη διοίκηση

Πρέπει να γίνει μερική αποδοχή της αίτησης ακύρωσης και να ακυρωθεί η παράλειψη έγκρισης ΤΕΠΕΜ και να αναπεμφθεί η υπόθεση στη διοίκηση, προκειμένου να μεριμνήσει για την κατάρτιση και έγκρισή της.

Δημοφιλή