ΔΙΕΘΝΕΣ
04/04/2019 10:27 EEST

Στην αντεπίθεση η καθηγήτρια που απολύθηκε για την γυμνόστηθη σέλφι

Ζητάει 3 εκατ. δολάρια και την δουλειά της πίσω.

Yahoo Magazines PYC
Η Λώρεν Μιράντα με τον δικηγόρο της. 

Αποζημίωση τριών εκατομμυρίων δολλαρίων και την δουλειά της πίσω, ζητά η 25χρονη καθηγήτρια Μαθηματικών που απολύθηκε επειδή μία ημίγυμνη φωτογραφία της έφτασε στα χέρια ενός μαθητή του σχολείου

«Ηταν η χειρότερη φάση της ζωής μου» δήλωσε η Λώρεν Μιράντα. «Ποτέ άλλοτε δεν ένιωσα τόσο μικρή και τόσο ασήμαντη - και δεν ήταν δικό μου το λάθος...»

Οταν η νεαρή Μαθηματικός εκλήθη τον Ιανουάριο στο γραφείο του διευθυντή του σχολείου στο οποίο εργαζόταν, ήταν σίγουρη ότι το θέμα δεν την αφορούσε. Οπως είπε στη συνάντηση, δεν έστειλε ποτέ καμμία φωτογραφία σε κανέναν μαθητή. Ο δε εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών που ήταν παρών στη συνάντηση και είδε την φωτογραφία, είπε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για την Μιράντα. 

«Η χειρότερη μέρα της ζωής μου»

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη συνάντηση ήταν κυρίως άνδρες, μεταξύ των οποίων συνάδελφοι της Μιράντα στο Γυμνάσιο Μπέλπορτ του Λονγκ Αϊλαντ. Ο διευθυντής του σχολείου έστρεψε την οθόνη ενός υπολογιστή προς το μέρος όλων και έδειξε την γυμνόστηθη σέλφι της Μιράντα, την οποία, όπως η ίδια δήλωσε, είχε στείλει μόνο σε έναν συνάδελφό της με τον οποίο είχε σχέση. 

«Ηταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου» δήλωσε σε συνέντευξή της η νεαρή καθηγήτρια Μαθηματικών, η οποία τελικώς απολύθηκε και τώρα ετοιμάζεται να μηνύσει όλους τους υπευθύνους, από τον διευθυντή του σχολείου μέχρι την σχολική περιφέρεια και τα μέλη της Επιτροπής Εκπαίδευσης της περιοχής. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Τζον Ρέϊ, τους κατηγορεί για φυλετικές διακρίσεις και υποστηρίζει ότι δεν θα την είχαν απολύσει αν ήταν ένας άντρας και είχε τραβήξει μία γυμνόστηθη σέλφι. 

«Ο διευθυντής και η σχολική επιτροπή  δεν έχουν αντιληφθεί ότι γυναίκες και άνδρες είναι ίσοι» δήλωσε ο κ. Ρέι στους New York Times, ενώ οι επικεφαλής του σχολείου αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. 

Η καλύτερη καθηγήτρια του σχολείου

Η μήνυση της Μιράντα επικεντρώνεται στα σχόλια που έγιναν από τον διευθυντή του σχολείου στη συνάντηση πριν την απόλυση της. Ο Τζόζεφ Τζιάνι της είπε ότι θα πρότεινε την απόλυσή της επειδή δεν ήταν πλέον «το σωστό πρότυπο» για τους μαθητές. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι να δεί την φωτογραφία, ήταν έτοιμος να προτείνει την προαγωγή της.

Ο δικηγόρος της Μιράντα έδωσε στην δημοσιότητα την αξιολόγηση των επιδόσεών της από την προηγούμενη σχολική χρονιά, αποδεικνύοντας ότι είχε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία σε κάθε κατηγορία. 

«Για άλλη μία φορά, η επίσκεψη στην τάξη σας ήταν πραγματική απόλαυση» έγραφε χαρακτηριστικά ένας εκ των κριτών. 

 Σε επιστολή του προς τους New York Times, o διευθυντής του σχολείου υποστήριξε ότι μεταξύ των λόγων για τους οποίους πρότεινε την απόλυσή της ήταν το γεγονός ότι «προκάλεσε, επέτρεψε και κατέστησε εφικτή την διακίνηση μίας ακατάλληής φωτογραφίας στους μαθητές». Πρόσθεσε δε ότι «απέτυχε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει την διακίνησή της», χωρίς όμως να διευκρινίζει τι είδους μέτρα εννοεί. 

Οχι στις γυναίκες, ναι στους άνδρες

Η Μιράντα, από την πλευρά της, τόνισε ότι έχει δει πολλούς άνδρες καθηγητές να ανεβάζουν γυμνόστηθες φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα και κανείς τους δεν απολύθηκε γιά κάτι τέτοιο. Αυτή η ανισότητα είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η βάση της μήνυσής της. 

«Είναι μία γυναίκα που τράβηξε μία φωτογραφία του εαυτού της και αυτοί υποστηρίζουν ότι έκανε κάτι βρώμικο» δήλωσε ο δικηγόρος της. «Κάτι σεξουαλικά βρωμερό. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα στην εποχή μας». 

Η διαμάχη για το θέμα αυτού του είδους της διάκρισης δεν είναι καινούργια. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν δεχθεί αλλεπάλληλες κριτικές για το γεγονός ότι απαγορεύουν γυμνόστηθες φωτογραφίες γυναικών και επιτρέπουν τις αντίστοιχες των ανδρών. 

Το κίνημα «Free the Nipple» που άρχισε το 2012, κέρδισε την υποστήριξη διασημοτήτων όπως η Μάιλι Σάιρους, η Ναόμι Κάμπελ και η Κάρα Ντελεβίν.

 Πηγή: The New York Times