Στην «καρδιά» της ΕΕ η HuffPost: Πυρετός Ευρωεκλογών στις Βρυξέλλες - Εικόνες, κλίμα και παρασκήνιο

Αγωνία και έξαψη στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου που έχει μετατραπεί σε αίθουσα Τύπου - Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Δημοσθένης Γκαβέας.
H HuffPost Greece στην ειδικά διαμορφωμένη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες
H HuffPost Greece στην ειδικά διαμορφωμένη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες
HuffPost Greece

Τουλάχιστον 1.000 δημοσιογράφοι από δεκάδες ΜΜΕ από όλο το κόσμο, μεταξύ των οποίων και η HuffPost Greece, βρίσκονται στις Βρυξέλλες προκειμένου να μεταδώσουν τις πληροφορίες σχετικά με την ολοκλήρωση του τετραήμερου εκλογικού μαραθώνιου στα 27 κράτη μέλη. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ίσως των σημαντικότερων στην ιστορία της ΕΕ, θα καθορίσει τη σύνθεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και κατά προέκταση και τη φυσιογνωμία της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η προεργασία του ευρωκοινοβουλίου για τη σημερινή ημέρα ήταν πυρετώδης όλο αυτό το διάστημα και η επικοινωνιακή στρατηγική του ήταν να καταφέρει τους νέους να ψηφίσουν και πολύ περισσότερο να τους πείσει να αποφύγουν τα ακραία-λαϊκιστικά κόμματα. Τουλάχιστον 55.000 σχετικά άρθρα δημοσιεύθηκαν, ενώ σε πολλά δισεκατομμύρια ανέρχονταν οι προβολές των πολιτικών μηνυμάτων για την κινητοποίηση των πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες.

Αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου Βρυξέλλες
Αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου Βρυξέλλες
HuffPost Greece

Επίσης οι ενημερώσεις προς τους δημοσιογράφους ήταν συχνές και αυτή την εβδομάδα καθημερινές. Η έξαψη είναι διάχυτη στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου όπου στήνονται κάμερες, δημοσιογράφοι πειραματίζονται μπροστά τους, υπεύθυνοι Τύπου προσπαθούν να λύσουν προβλήματα της τελευταίας στιγμής ή να προσφέρουν καθοδήγηση όπου χρειάζεται. Ένας ολόκληρος κόσμος αλληλεπιδρά έτσι ώστε τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και το αντίστοιχο ρεπορτάζ να μεταδοθούν με άρτιο τρόπο.

Σήμερα η αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έχει μετατραπεί σε αίθουσα Τύπου και στις θέσεις των ευρωβουλευτών κάθονται από το πρωί δημοσιογράφοι.

Αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου Βρυξέλλες
Αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου Βρυξέλλες
HuffPost Greece

Στην ουσία πρόκειται για μια μεγάλη σκηνή όπου δεσπόζουν τεράστιες οθόνες οι οποίες αναπαράγουν βίντεο από εκλογικά κέντρα ανά την Ευρώπη, ένας πίνακας δείχνει σε ποια κράτη μέλη έχουν κλείσει οι κάλπες και άλλες πληροφορίες.

Η κατάσταση αργότερα το απόγευμα θα σοβαρέψει καθώς θα αρχίσει η μετάδοση των αποτελεσμάτων και θα προβάλλονται γραφικά που θα δείχνουν τη δυναμική των πολιτικών ομάδων στη νέα ολομέλεια.

Αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου Βρυξέλλες
Αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου Βρυξέλλες
HuffPost Greece

Ωστόσο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η άφιξη στο ειδικά διαμορφωμένο βάθρο μέσα στην Ολομέλεια, των επικεφαλής και εκπρόσωπων των πολιτικών ομάδων οι οποίοι περίπου στις 22:30 αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ, σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών.

Μεγάλη η αδημονία για τις δηλώσεις των κορυφαίων υποψηφίων για την την Προεδρία της Επιτροπής οι οποίοι θα πάρουν το λόγο μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων, περίπου στις 24:45, με την ακόλουθη σειρά.

ΕΛΚ: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Νίκολας Σμίτ

Renew Europe Now: δεν έχει επιβεβαιωθεί

Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα: Bas Eickhout

Ευρωπαϊκή Αριστερά: Walter Baier

Οι δηλώσεις τους θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς μπορεί ο μαραθώνιος των Ευρωεκλογών να έχει τελειώσει αλλά η λήξη σηματοδοτεί και την έναρξη μιας πολιτικής μάχης και ένα αλισβερίσι για την εξουσία. Κάθε πολιτική ομάδα ανάλογα με τους νομοθέτες που θα συγκεντρώσει θα έχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και φυσικά πολιτική δύναμη.

HuffPost Greece

Απόψε το βράδυ λοιπόν και ανάλογα το αποτέλεσμα, θα διαφανεί εάν οι προσωπικές και ιδεολογικές διαφορές θα γίνουν εμπόδιο στη συγκρότηση ενός μετώπου για την αποτροπή ενοποίησης της σκληρής δεξιάς.

Το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ένα σκέλος, το σημαντικό πλέον θα είναι τι θα συμβεί μετά και πως θα λειτουργήσει ο μεγάλος συνασπισμός, που απαρτίζεται από τα τρία πρώτα κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) το S&D (Σοσιαλδημοκράτες) και το Renew (Φιλελεύθεροι) και συνήθως πετυχαίνει συναίνεση σε μια σειρά πολιτικών και πολύ περισσότερο στην επιλογή υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν. Το εάν θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά είναι αβέβαιο.

HuffPost Greece

Αβέβαιο είναι εάν η Αριστερά θα παραμείνει ως έχει ή θα δούμε διάσπαση. Είναι πολύ πιθανό μετά την αποψινή βραδιά να δούμε νέα κόμματα και συνεργασίες. Οι διαπραγματεύσεις για θέσεις και αξιώματα μπορούν να έχουν απρόοπτα αποτελέσματα στη σύνθεση των ομάδων.

Όλοι αναμένουν να δουν τα εκλογικά αποτελέσματα για το σκληρό δεξιό ECR του οποίου επικεφαλής είναι η Τζόρτζια Μελόνι, αλλά για το ακροδεξιό΄ ID (Δημοκρατία και Ταυτότητα) της Μαρίν Λεπέν.

Σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές δεν οργανώνονται στο Ευρωκοινοβούλιο ανάλογα την εθνικότητά τους, αλλά με την πολιτική τους τοποθέτηση. Έτσι, αμέσως μετά την εκλογή τους θα ενταχθούν σε μία από τις πολιτικές ομάδες που θα συγκροτηθούν μετά τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν από αύριο το πρωί.

Αποτελέσματα

Στα παρασκήνια της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου Βρυξέλλες. Εκεί που λαμβάνουν τα αποτελέσματα και τα μεταδίδουν διεθνώς
Στα παρασκήνια της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου Βρυξέλλες. Εκεί που λαμβάνουν τα αποτελέσματα και τα μεταδίδουν διεθνώς
HuffPost Greece

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών θα δημοσιευθούν μετά τις 00:00 (ώρα Ελλάδας), όταν κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία. Μέχρι εκείνη την ώρα, θα δημοσιευθούν, περίπου στις 19:15 όσες εθνικές εκτιμήσεις είναι διαθέσιμες, ενώ περίπου στις 22:15-22:30 θα δημοσιευθεί μια πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσης του Κοινοβουλίου, βασισμένη σε εθνικές εκτιμήσεις, exit polls και προεκλογικές προθέσεις ψήφου.

Μία δεύτερη εκτίμηση για την κατανομή των εδρών έδρες θα δημοσιευθεί περίπου στις 23:15-23:45 και θα περιλαμβάνει τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα από ορισμένα κράτη μέλη, καθώς και εκτιμήσεις για τα υπόλοιπα.

Θα ακολουθήσουν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, καθώς οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα λαμβάνουν πληροφορίες από τις εθνικές αρχές. Η τελευταία επικαιροποιημένη εκτίμηση αναμένεται περίπου στη 01:00 (ώρα Ελλάδας) μετά τα μεσάνυχτα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιεύει δεδομένα και εκτιμήσεις και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ στον ιστότοπο: https://results.elections.europa.eu/el/

Δημοφιλή