Live - Ευρωεκλογές: Στο 32,9% το ποσοστό συμμετοχής έως τις 17.30

Ομαλά κυλά η εκλογική διαδικασία στην χώρα σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από το ΥΠΕΣ - 178.588 ψήφισαν με επιστολική ψήφο
Ηλικιωμένος άνδρας ψηφίζει σε εκλογικο τμήμα της Αττικής. Η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και καθήκον και πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας το γνωρίζουν καλύτερα.
Ηλικιωμένος άνδρας ψηφίζει σε εκλογικο τμήμα της Αττικής. Η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και καθήκον και πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας το γνωρίζουν καλύτερα.
Eurokinissi

Οι κάλπες στην χώρα μας για τις Ευρωεκλογές έχουν ανοίξει από τις 7:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 19:00. Μέχρι τις 14:30 η συμμετοχή ήταν στο 26,1%.

Σήμερα μαζί με την Ελλάδα ψηφίζουν άλλες 20 χώρες της ΕΕ καθώς στις άλλες 6 οι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα το διάστημα 6 έως 8 Ιουνίου.

Αν και σε όλες θα έχουν δημοσιευτεί exit polls, μια πρώτη ασφαλής εκτίμηση για την σύνθεση της νέας Ευρωβουλή θα έχουμε στις 21:15 με 21:30 και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα μετά τα μεσάνυχτα.

Όλες οι εξελίξεις

18.30 Μεγάλο προβάδισμα για το ακροδεξιό FPÖ

Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ βγαίνει πρώτο στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστρία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) φέρεται να λαμβάνει το 27% των ψήφων, ποσοστό που το αναδεικνύει στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας των Άλπεων για πρώτη φορά.

18.20 Τα στιγμιότυπα που έκλεψαν τις εντυπώσεις

18.15 Στο 32,9% το ποσοστό συμμετοχής έως τις 17.30

Στο 32,9% έφτασε το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες για τις ευρωεκλογές μέχρι και τις 17:30, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών τμημάτων, μιάμιση ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά τους 3.161.816 εκλογείς. Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, που όμως είναι αρκετά κάτω από 40%, εμφανίζονται στις περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Θεσσαλίας, ενώ τα χαμηλότερα στα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής:

Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 30,5%.

Κεντρικής Μακεδονίας 33,8%.

Δυτικής Μακεδονίας 29,4%.

Ηπείρου 33,1%.

Θεσσαλίας 34%.

Ιονίων Νήσων 26%.

Δυτικής Ελλάδας 31%.

Στερεάς Ελλάδας 34,6%.

Αττικής 35,1%.

Πελοποννήσου 28,1%.

Βορείου Αιγαίου 29%.

Νοτίου Αιγαίου 28,5%.

Κρήτης 35%.

18.00 Λάρισα: Πήγαν να ψηφίσουν και εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ

17.45 Με το νυφικό στο εκλογικό κέντρο!

17.30 Η συμμετοχή σε Γαλλία-Γερμανία

Από τις 08:00 (τοπική ώρα) βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Γερμανία, με τη διαδικασία να εξελίσσεται έως τώρα ομαλά και τη συμμετοχή να διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο. Οι κάλπες κλείνουν στις 18:00 (τοπική ώρα) και η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή καλεί ακόμη τους πολίτες να ψηφίσουν. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 65 εκατομμύρια πολίτες άνω των 16 ετών.

Συνολικά, στις 14:00 η συμμετοχή είχε φθάσει στο 25,7%, όταν την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε φθάσει στο 29,6%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται και στις δύο περιπτώσεις η επιστολική ψήφος. Στο Μόναχο οι αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι έως τις 11:30 είχε ψηφίσει το 47,2% των εγγεγραμμένων, ενώ την ίδια ώρα στις ευρωεκλογές του 2019 είχε ψηφίσει το 39,5%, με ενσωματωμένη και στις δύο μετρήσεις την επιστολική ψήφο. Αντιθέτως, στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν έως τις 11:00 είχε προσέλθει το 14,9%, ενώ το 2019 την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 17%.

Ελαφρά μειωμένη εμφανίζεται η αποχή στη Γαλλία, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για το Ευρωκοινοβούλιο. Έως το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 19,81% του εκλογικού σώματος έναντι 19,26% που ήταν η αντίστοιχη συμμετοχή το 2019. Οι ψηφοφόροι ανέρχονται στη Γαλλία σε 49,5 εκατομμύρια και εκλεγούν 81 ευρωβουλευτές. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας οπότε θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το κατώτατο όριο για να εκλέξει ένα κόμμα ευρωβουλευτή βρίσκεται στη Γαλλία στο 5%.

17.10 Στις 21.15 η πρώτη προβολή του νέου Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει στις 9.15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) μια πρώτη εκτίμηση της νέας σύνθεσής του και των νέων πολιτικών συσχετισμών, βάσει exit polls.

Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και οι δηλώσεις των προέδρων των πολιτικών ομάδων και των υποψηφίων για την Προεδρία της Επιτροπής, ενώ περίπου την ίδια ώρα αναμένεται η προβολή των ”προσωρινών αποτελεσμάτων” λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα διαθέσιμα εθνικά επίσημα αποτελέσματα.

Με τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, θα ξεκινήσουν και οι διεργασίες των πολιτικών ομάδων για την αναζήτηση συμμαχιών.

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο των ακροδεξιών, εθνικιστικών, ή αντιευρωπαϊκών κομμάτων και ο φόβος της αποσταθεροποίησης εκ των έσω ενισχύεται. Ωστόσο είναι απίθανο οι δυνάμεις αυτές που είναι μεταξύ τους διχασμένες να καταφέρουν να διαλύσουν τον «μεγάλο συνασπισμό» των τριών πολιτικών ομάδων (δεξιοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι) εντός των οποίων σφυρηλατούνται συμβιβασμοί που καθιστούν δυνατή την επίτευξη μεγάλης πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι τρεις πολιτικές ομάδες που σχηματίζουν έναν άτυπο συνασπισμό στο ΕΚ: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι (Renew), αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά 390-404 από τις 720 έδρες της νέας Ευρωβουλής, δηλαδή μια άνετη πλειοψηφία, αρκετά πάνω από το ελάχιστο όριο των 361 ψήφων που χρειάζεται για να εκλεγεί ο/η Πρόεδρος της Κομισιόν.

17.00 Η HuffPost στην «καρδιά» της ΕΕ

16.15 Απρόοπτο στο Ναύπλιο

15.50 Στο 38,6% η προσέλευση στην Κύπρο μέχρι τις 15:00

Κανονικά συνεχίζεται η ψηφοφορία στην Κύπρο για την ανάδειξη τόσο των έξι ευρωβουλευτών της χώρας όσο και όλων των Αρχών αυτοδιοίκησης. Το 38,6% έφτασε η προσέλευση μέχρι τις 15:00 το απόγευμα.

Η μικρότερη προσέλευση εντοπίζεται στη Λευκωσία με 32% ενώ η μεγαλύτερη στην Πάφο με 58,1%. Παγκυπρίως η συμμετοχή είναι πιο ψηλά από τις Ευρωεκλογές του 2019.

15.35 Στην κάλπη με το... τρακτέρ

14:55 ΥΠΕΣ: Στο 26,1% η συμμετοχή στις ευρωεκλογές έως τις 14:30

Στο 26,1% έχει διαμορφωθεί μέχρι και τις 14:30 το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων στις ευρωεκλογές, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το υπουργείο Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους των εκλογικών τμημάτων όλης της χώρας, μέχρι εκείνη την ώρα είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 2.504.389 ψηφοφόροι.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής:

Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 24,6%,
Κεντρικής Μακεδονίας 27,2%,
Δυτικής Μακεδονίας 22,7%,
Ηπείρου 27,1%,
Θεσσαλίας 28,7%,
Ιονίων Νήσων 20,3%,
Δυτικής Ελλάδας 25,1%,
Στερεάς Ελλάδας 28,1%
Αττικής 26,9%,
Πελοποννήσου 22,7%,
Βορείου Αιγαίου 23,2%,
Νοτίου Αιγαίου 22% και
Κρήτης 27,1%.

14:50 Ιταλία: 25,1% η σημμετοχή στις 12 το μεσημέρι

Η προσέλευση των πολιτών στα εκλογικά τμήματα της Ιταλίας για τις ευρωεκλογές, στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, ανερχόταν σε 25,1%. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 11 το βράδυ, ώρα Ιταλίας.

Δεν είναι εύκολο να γίνουν συγκρίσεις με το παρελθόν, διότι είναι η πρώτη φορά που στη χώρα οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι την Κυριακή το βράδυ.

14:40 Οι ευρωεκλογές έχουν από όλα

H κάλπη στο σπίτι για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας
H κάλπη στο σπίτι για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας
via Associated Press
Μοναχός στο Βέλγιο κοιτά τους εκλογικούς καταλόγους πριν ρίξει την ψήφο του
Μοναχός στο Βέλγιο κοιτά τους εκλογικούς καταλόγους πριν ρίξει την ψήφο του
via Associated Press
Με τη παραδοσιακή φορεσιά "μαύρο δάσος", μια γυναίκα ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο στο Μπάντεν - Βυρτεμβέργη Γερμανίας
Με τη παραδοσιακή φορεσιά "μαύρο δάσος", μια γυναίκα ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο στο Μπάντεν - Βυρτεμβέργη Γερμανίας
picture alliance via Getty Images
H γνωστή στην Ισπανία drag queen, Πετίτα πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής σε εκλογικό τμήμα στην Βαρκελώνη της Ισπανίας
H γνωστή στην Ισπανία drag queen, Πετίτα πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής σε εκλογικό τμήμα στην Βαρκελώνη της Ισπανίας
via Associated Press

14:20 Γιώργος Παπανδρέου: Το μέλλον της Ευρώπης είναι δική μας υπόθεση

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στη Ν. Ερυθραία δήλωσε ότι η ψήφος σήμερα έχει διπλή σημασία. «Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, από την ακρίβεια και το περιβάλλον, μέχρι και το κράτος δικαίου. Παράλληλα, απαιτούμε μια Ευρώπη που θα αλλάξει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε Ευρώπη δημοκρατική, αλληλέγγυα, πράσινη και ενωμένη, με δυνατή φωνή για την Ειρήνη. Αλλιώς, θα βουλιάξει κάτω από την απειλή του νέου φασισμού, του αυταρχισμού και της κυριαρχίας των ισχυρών αντί της ισχύος του δικαίου».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται «μια Ευρώπη Δημοκρατική, Συμμετοχική, Προοδευτική. Το μέλλον της Ευρώπης είναι υπόθεση δική μας».

14:00 Στις κάλπες οι Ευρωπαίοι με παιδιά, σκυλιά, ποδήλατο και σε κάποιες περιπτώσεις ”οπλισμένοι” με πολλή υπομονή.

13:50 ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη φορά ανήμερα εκλογών η διέλευση από τα διόδια δεν είναι ελεύθερη

«Για πρώτη φορά ανήμερα εκλογών η διέλευση από τα διόδια δεν είναι ελεύθερη προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει «καλές οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για την άρτια διεξαγωγή των εκλογών και οι εκκλήσεις για συμμετοχή, αλλά σημασία έχει τι γίνεται στη πράξη».

«Καμία εκλογική διαδικασία δεν υποστηρίζεται όταν στον κόσμο που μετακινείται δεν παρέχεται η απλή και αυτονόητη διευκόλυνση να μην πληρώσει αντίτιμο στα διόδια που αναγκάζεται να περάσει» καταλήγει η ανακοίνωση.

13:35 Ευρωεκλογές, ομοσπονδιακές και περιφερειακές εκλογές στο Βέλγιο...και το βάθος η ακροδεξιά

13:20 Κύπρος - Αυξημένη η προσέλευση, ψήφισαν και χιλιάδες Τουρκοκύπριοι

Κανονικά συνεχίζεται η ψηφοφορία στην Κύπρο για την ανάδειξη τόσο των έξι ευρωβουλευτών της χώρας όσο και όλων των Αρχών αυτοδιοίκησης. Οι κάλπες ξανάνοιξαν στη μία μετά από διάλειμμα μίας ώρας και όπως έγινε γνωστό, μέχρι το προσωρινό τους κλείσιμο η προσέλευση είχε ανέλθει στο 25.4%, ποσοστό αυξημένο κατά 6.4% σε σύγκριση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

13:10 Πού ψήφισαν και τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί προερχόμενοι στην κάλπη - Σημείο ”επαφής: το κάλεσμα για συμμετοχή

13:00 Ο Κασσελάκης στο ΤikTok λίγο πριν πάει να ψηφίσει...

12:50 Γιάνης Βαρουφάκης: Όσο δεν ψηφίζεις, σε κυβερνούν πιο αδυσώπητα

Στο Παλαιό Φάληρο ψήφισε στις 11 το πρωί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ24 | ανατρεπτική οικολογική Αριστερά, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά την ψηφοφορία ανέφερε: «Όσο δεν ψηφίζεις, σε κυβερνούν πιο αδυσώπητα. Γι′ αυτό ψήφισε. Σε μια Ελλάδα που ερημοποιείται και μια Ευρώπη που παραπαίει, παρακμάζει,καταρρέει ηθικά και γεωστρατηγικά, ψηφίζουμε πανευρωπαϊκά. Ψηφίζουμε ΜέΡΑ25 εδώ στην Ελλάδα γιατί η χώρα μας ήταν το πιο σαθρό διαμέρισμα αυτής της τοξικής πολυκατοικίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γι’ αυτό άρχισε να καταρρέει ο ελληνικός λαός πρώτος. Σήμερα είναι μια ευκαιρία να αντισταθείς στα αποτελέσματα αυτής της κατάρρευσης τα οποία όπως βλέπουμε πια είναι μόνιμα. Όχι μέχρι το 2060 αλλά μέχρι το 2.600… Και ταυτόχρονα με τους συντρόφους μας στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία δίνουμε τον αγώνα για να πάψει αυτή η σταδιακή καθίζηση της Ευρώπης σε ένα βούρκο πολέμων, ανέχειας, λιτότητας. Προχωράμε! Σήμερα κάνουμε ένα μικρό βήμα, μια μικρή στάση σε αυτή τη μεγάλη πορεία για την ανασυγκρότηση ενός μεγάλου σημαντικού χώρου από τον οποίο θα προκύψει ένα καλύτερο μέλλον για όλους εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

12:40 Φλώρινα: Βανδαλισμός πινακίδες σε γραφεία του ΚΚΕ

Βανδαλισμό της πινακίδας στα γραφεία του ΚΚΕ στη Φλώρινα καταγγέλλει η Νομαρχιακή Οργάνωση, υπογραμμίζοντας ότι: “Ο θρασύδειλος βανδαλισμός της πινακίδας στα γραφεία της ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ για δεύτερη φορά σε 1,5 χρόνο, ένα πράγμα αποδεικνύει: ότι ενοχλεί η δράση του ΚΚΕ. Ενοχλεί η επιρροή των θέσεων του ΚΚΕ στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Φλώρινας. Αναδεικνύεται ότι τους εξοργίζει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ γιατί στοχεύει στον πυρήνα του συστήματος. Αυτό είναι που τους ενοχλεί καθώς και οι αγωνιστικές παραδόσεις της περιοχής που είναι άρρηκτα δεμένες με την ιστορία και την ηρωική πορεία του Κόμματός μας και αυτό το αναγνωρίζει ο κόσμος. Τέτοιου είδους ενέργειες απέναντι στο ΚΚΕ, στοχεύουν στον ίδιο το λαό, επιτιθέμενοι σε όσους πρωτοστατούν στην οργάνωση του. Απαντιούνται όμως ήδη αυτήν την περίοδο στη συμπόρευση χιλιάδων με τους κομμουνιστές για να σωθούν τα σπίτια του λαού, για να αντιμετωπίσει ο λαός το μεγάλο κύμα ακρίβειας και όχι μόνο. Θα απαντηθούν ακόμα πιο μαζικά με ένα ισχυρό ΚΚΕ και στις αυριανές εκλογές. Στις 9 Ιουνίου ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ. Για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της βάρβαρης πολιτικής!”.

12:35 Στιγμιότυπα από την κάλπη

Εκλογείς σε σχολείο της Αθήνας
Εκλογείς σε σχολείο της Αθήνας
via Associated Press
Τα κατοικίδια και στα εκλογικά τμήματα
Τα κατοικίδια και στα εκλογικά τμήματα
via Associated Press
Με τα ψηφοδέλτια στα χέρια
Με τα ψηφοδέλτια στα χέρια
via Associated Press
Γυναίκα αναζητά το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζει
Γυναίκα αναζητά το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζει
via Associated Press

12:30 Καταγγελία ΛΑ.Ο.Σ. για ”απόκρυψη” των ψηφοδελτίων του

Ο ΛΑ.Ο.Σ. – Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός καταγγέλλει την απόκρυψη των ψηφοδελτίων του από δεκάδες μέχρι στιγμής εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα και ζητά την άμεση επέμβαση της εισαγγελίας.

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Φίλιππος Καμπούρης δήλωσε τα εξής: «Για μια ακόμη φορά βλέπουμε να πλήττεται η Δημοκρατία με τέτοιες αδιανόητες τακτικές. Ας αφήσουμε επιτέλους τον Ελληνικό λαό να ασκήσει ελεύθερα το Δημοκρατικό του δικαίωμα και να ψηφίσει την πολιτική δύναμη που τον εκφράζει χωρίς αυτές τις φασιστικές παρεμβάσεις».

12:15 Περιπέτειες για εκλογείς στην Λάρισα - Εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ

Στα ασανσέρ δυο σχολείων στην Λάρισα όπου είχαν πάει να ψηφίσουν εγκλωβίστηκαν εκλογείς και χρειάστηκε παρέμβαση από την πυροσβεστική.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στο 8ο Λύκειο Λάρισας, που βρίσκεται στη συνοικία Αμπελοκήπων και το δεύτερο ήταν στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας, που βρίσκεται επί της οδού Ανθίμου Γαζή, στο κέντρο της πόλης. Στην πρώτη περίπτωση εγκλωβίστηκε ένας άνδρας, και στην δεύτερη μια γυναίκα.

12:05 Πέτρος Κόκκαλης Π. Κόκκαλης: Απλώσαμε το μήνυμα της πράσινης και δίκαιης μετάβασης

Στην Ιωνίδειο Σχολή ψήφισε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής του κόμματος «Κόσμος»,Πέτρος Κόκκαλης«Ο Κόσμος συμμετέχει πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία και δεν θα είναι η τελευταία. ’Εχουμε ήδη συγκεντρώσει όλον τον πράσινο κόσμο, έχουμε απλώσει το μήνυμα της πράσινης μετάβασης και της δίκαιης μετάβασης σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζουμε να το κάνουμε», ανέφρε στην δήλωσή του.

12:00 ΥΠΕΣ: Στο 13,1% η συμμετοχή μέχρι στιγμής

Στο 13,1% έχει διαμορφωθεί μέχρι και τις 11:30 το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων στις ευρωεκλογές, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το υπουργείο Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους του 88,2% των εκλογικών τμημάτων, υπολογίζεται ότι μέχρι εκείνη την ώρα είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 1.260.931 ψηφοφόροι.

Την αντίστοιχη χρονική περίοδο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 16%.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής:

 • Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 12,9%,
 • Κεντρικής Μακεδονίας 14%,
 • Δυτικής Μακεδονίας 10,5%,
 • Ηπείρου 13,6%,
 • Θεσσαλίας 14,9%,
 • Ιονίων Νήσων 9,7%,
 • Δυτικής Ελλάδας 12,9%,
 • Στερεάς Ελλάδας 14,3%
 • Αττικής 13,2%,
 • Πελοποννήσου 11,6%,
 • Βορείου Αιγαίου 11,7%,
 • Νοτίου Αιγαίου 10,9% και
 • Κρήτης 13,8%.

11:50 Αλέξης Χαρίτσης: Η Νέα Αριστερά σήμερα θα είναι πιο ισχυρή για να συμβάλλει στην αρχή του τέλους της κυβέρνησης της δεξιάς

«Σήμερα δίνουμε φωνή στο δίκιο μας. Σήμερα λέμε και στην κάλπη αυτό που λέμε μεταξύ μας καθημερινά, ότι δεν πάει άλλο», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του στο 3ο Δημοτικό σχολείο Καλαμάτας.

«Δεν πάει άλλο με την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν πάει άλλο με την Ευρώπη της λιτότητας και του πολέμου, δεν πάει άλλο με την ακροδεξιά που θέλει να επιβάλλει την ατζέντα της σε όλη την ήπειρο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Τόνισε ότι «η Νέα Αριστερά είναι εδώ και από σήμερα θα είναι και πιο ισχυρή για να συμβάλλει στην αρχή του τέλους της κυβέρνησης της δεξιάς. Για να βάλουμε φραγμό στην άνοδο της ακροδεξιάς, για να δώσουμε ξανά ελπίδα στους αριστερούς, προοδευτικούς πολίτες ότι μπορεί να υπάρχει ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας».

11:35 Λοιπόν; Μήπως το να ξανασκεφτείτε και πάτε να ψηφίσετε;

11:25 Ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής

Στο 137ο Εκλογικό Τμήμα, στo 1ο δημοτικό σχολείο, στην πλατεία Αγίου Ελευθερίου, ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Έξω από το Εκλογικό Τμήμα τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν στελέχη της ΝΔ και φίλοι τους οποίους χαιρέτισε, ενώ έκανε χειραψίες και με πολίτες που είχαν πάει για να ψηφίσουν.

11:15 Οι πολίτες ψηφίζουν

Στην κάλπη με το κατοικίδιο
Στην κάλπη με το κατοικίδιο
Eurokinissi
Κάποιοι, ευτυχώς, όσο και εάν δυσκολεύονται ακόμη και να μετακινηθούν, δεν παραλείπουν να ασκήσυον το εκλογικό τους καθήκον
Κάποιοι, ευτυχώς, όσο και εάν δυσκολεύονται ακόμη και να μετακινηθούν, δεν παραλείπουν να ασκήσυον το εκλογικό τους καθήκον
Eurokinissi
Αγαπημένη ημέρα η Κυριακή των εκλογών για πολλά παιδιά που πηγαίνουν μαζί με τους ενήλικες στην κάλπη
Αγαπημένη ημέρα η Κυριακή των εκλογών για πολλά παιδιά που πηγαίνουν μαζί με τους ενήλικες στην κάλπη
Eurokinissi

11:10 Δημήτρης Κουτσούμπας: Ψηφίζουμε για να ψηλώσει το μπόι των ονείρων και του λαού

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις ευρωεκλογές στο 404ο εκλογικό τμήμα του δήμου Νέας Ιωνίας.

«Σήμερα ψηφίζουμε για να κοντύνουμε την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να ψηλώσουμε το μπόι του λαού και των αγώνων με ένα δυνατό ΚΚΕ: Στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», τόνισε.

11:00 Νίκος Ανδρουλάκης: Η πατρίδα έχει ανάγκη σοβαρής, αξιόπιστης αντιπολίτευσης ενάντια στην ασυδοσία

Ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο 13ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης.πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως μετά δήλωσε: «Η πατρίδα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ σήμερα να προκύψει σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση, απέναντι σε μια κυβέρνηση ασυδοσίας και αλαζονείας που περιφρονεί τα προβλήματα του λαού, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και την υγεία», τόνισε.

«Αλλά υπάρχει ακόμη ένας λόγος, οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί: Να σκεφθούμε ποιες δυνάμεις επέβαλαν λιτότητα. Την επέβαλε το κόμμα που εκπροσωπεί η Ν.Δ. Σήμερα έχετε πολλούς λόγους να στηρίξετε ΠΑΣΟΚ να μας εμπιστευτείτε και δεν θα σας απογοητεύσουμε», πρόσθεσε.

10:55 Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα ψηφίζουμε για μία ισχυρή Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 308ο εκλογικό τμήμα. Μεταξύ άλλων δήλωσε ψηφίζουμε για μια ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η σημερινή μέρα είανι γιορτή της Δημοκρατίας ενώ επισήμανε ότι οι ευρωεκλογές έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή σημασία κι ότι είναι σημαντικό να υποάρχει ισχυρή ελληνική φωνή.

10:50 Κατερίνα Σακελλαροπούλου:Η ψήφος είναι η πιο δυνατή φωνή των πολιτών

″Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την δημοκρατία, στην Ελλάδα και στην
Ευρώπη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και κρίσιμες. Εύχομαι να έχουμε υψηλή συμμετοχή, η ψήφος είναι η πιο δυνατή φωνή των πολιτών”, δήλωσε η ΠτΔ μετά την ασκηση του εκλογικού της δικαιώματος.

10:45 Βουλγαρία: Και Ευρωκάλπες και εθνικές εκλογές για 6η (!) φορά μέσα σε τρία χρόνια

Οι Βούλγαροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις έκτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε τρία χρόνια, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως μάλλον θα υπάρξουν πολύ άμεσα και έβδομες αφού είναι απίθανο να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί να δώσει τέλος στην παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και να ξεμπλοκάρει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που προετοιμάζει το έδαφος για νέο γύρο συνομιλιών για τον σχηματισμό συνασπισμού μόλις καταμετρηθούν οι ψήφοι.

Η σημερινή εκλογική διαδικασία διεξάγεται μετά την κατάρρευση τον Μάρτιο ενός συνασπισμού στον οποίο συμμετείχε το κεντροδεξιό κόμμα GERB και το κόμμα ‘Συνεχίζουμε την Αλλαγή’.

10:40 Αντώνης Σαμαράς: Στέλνουμε μήνυμα ποια Ευρώπη θέλουμε

10:35 Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας - Δεν έκανε δηλώσεις

Στις 9.30 το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στα 27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, επί της οδού Χιλιανδαρίου 2-4, στην Κυψέλη.

Αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις λέγοντας: «Άλλοι θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις σήμερα».

10:30 Στέφανος Κασσελάκης: Σήμερα επιλέγουμε ποια Ευρώπη θέλουμε

Στο δημοτικό σχολείο Εκάλης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως δήλωσε: «Σήμερα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας. Επιλέγουμε τι και ποια Ευρώπη θέλουμε να έχουμε. Έχει μεγάλη επιρροή η Ευρώπη στις ζωές μας και έτσι λοιπόν είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων. Άρα παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να αφιερώσουν 30 λεπτά από την ημέρα τους ή και λιγότερο να έρθουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Διότι δεν μπορούμε να αναθέτουμε τα προβλήματά μας σε άλλους. Πρέπει να τα αλλάζουμε μόνοι μας με τη συμμετοχή σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι συγκινημένος και ευγνώμων για τη μεγάλη εμπιστοσύνη και αγάπη που μου έχει δείξει ο κόσμος τους τελευταίους μήνες και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Για ένα παιδί που έφυγε με τη γενιά της κρίσης και γυρνά στην πατρίδα του να προσφέρει, είναι ξεχωριστή αυτή η εμπειρία. Και αυτό το οποίο δεσμεύομαι είναι ότι την εμπιστοσύνη του κόσμου σήμερα δεν πρόκειται να την προδώσω ποτέ. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ».

10:15: Κυριάκος Βελόπουλος: Παλεύουν δυο πόλοι σε αυτές τις εκλογές, του πολέμου και της ειρήνης

Να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος ψήφισε στο 1ο δημοτικό σχολείο Πανοράματος.

Αμέσως μετά ο κ. Βελόπουλος δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική αυτή εκλογική αναμέτρηση. Είναι σημαντική γιατί παλεύουν δύο πόλοι. Ο πόλος του πολέμου, της δυστυχίας και της πείνας, που υπηρετούν τα τρία μεγάλα κόμματα, και ο πόλος της ειρήνης, της ευημερίας των λαών που υπηρετούν οι υπόλοιποι. Αν θέλουν πόλεμο κάποιοι στην Ευρώπη, δεν θα τον έχουν. Γι αυτό ο λαός, ο ευρωπαϊκός, πρέπει να απαντήσει σήμερα σθεναρά, να πει ένα ”όχι”. Εμείς ζητάμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και στους λέμε ένα πράγμα: Αν μας εμπιστευτούν, που είμαστε βέβαιοι γι αυτό, δεν θα τους προδώσουμε ποτέ. Για την Ελλάδα, για τους Έλληνες».

10:00 Ζωή Κωνσταντοποπούλου: Πάμε να κάνουμε την δύναμη που μας δώσατε Ζωή και στην ευρωβουλή

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε λίγο μετά τις 09:30 στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά ανέφερε: «Σε όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες μας έδωσαν τεράστια δύναμη. Μας δώσατε δύναμη κάθε ημέρα, κάθε ώρα, ακόμα και τώρα, την ώρα της κάλπης. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, σε αυτή την πολύ σημαντική ημέρα, πάμε να κάνουμε αυτή την δύναμη και αυτή την αγάπη που μας δώσατε όλον αυτόν τον καιρό, πάμε να την κάνουμε Ζωή και στην ευρωβουλή. Πάμε με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με αποφασιστικότητα, πάμε να μετατρέψουμε την αγάπη σε δύναμη για δικαιοσύνη, για ισότητα, για ειρήνη. Πάμε να κάνουμε την αγάπη, δύναμη».

09:50 Και με το ποδήλατο στο εκλογικό κέντρο

Στην κάλπη με το ποδήλατο και ανάλογη ενδυμασία
Στην κάλπη με το ποδήλατο και ανάλογη ενδυμασία
Eurokinissi
Στην κάλπη με το ποδήλατο και ανάλογη ενδυμασία
Στην κάλπη με το ποδήλατο και ανάλογη ενδυμασία
Eurokinissi

09:40 Μεταξύ 21:15-21:45 η πρώτη εκτίμηση για τη νέα σύνθεση του ΕΚ-Πως θα μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει σε κάθε χώρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 - 21:30 ώρα Ελλάδος.

Όπως σημειώνεται, η εκτίμηση θα βασίζεται σε ειδική μεθοδολογία, προεκλογικές δημοσκοπήσεις και στις διαθέσιμες εκείνη την ώρα εκτιμήσεις εθνικών αποτελεσμάτων (exit polls).

Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα συγκεντρώνονται, επίσης, οι εκτιμήσεις αποτελεσμάτων (exit polls) και η κοινοποίησή τους από το ΕΚ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 19:15 ώρα Ελλάδος.

Πάντως τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών μπορούν να δημοσιευθούν από το ΕΚ μόνο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, όταν δηλαδή θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, η δημοσιοποίησή των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται στις 00:15-00:45 ώρα Ελλάδος.

09:25 ”Ξύπνα! Είναι η ώρα της Δημοκρατίας:!” -Τελευταία μηνύματα από το ΕΚ για να παρακινήσουν τους εκλογείς

Με ένα τελευταίο σύντομο μήνυμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

«Ώρα να ψηφίσεις! Στις 9 Ιουνίου, οι άνθρωποι σε 21 χώρες θα ψηφίσουν για τους εκπροσώπους τους στις Ευρωεκλογές 2024». Είναι η στιγμή σας. Χρησιμοποιήστε τη ψήφο ή θα αποφασίσουν οι άλλοι για εσάς», αναφέρει το μήνυμα στο Χ.

«Ξύπνα:. Είναι ώρα δημοκρατίας» αναφέρει σε άλλη ανάρτηση ο επίσημος λογαριασμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπενθυμίζοντας ότι σήμερα είναι η καταληκτική ημέρα για τις ευρωεκλογές

09:10 Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η κάθε χώρα

Γερμανία 96 έδρες, Γαλλία 81, Ιταλία 76, Ισπανία 61, Πολωνία 53, Ρουμανία 33, Ολλανδία 31, Βέλγιο 22, Ελλάδα, Τσεχία, Σουηδία, Πορτογαλία και Ουγγαρία από 21, Αυστρία 20, Βουλγαρία 17, Δανία, Φινλανδία, Σλοβακία από 15, Ιρλανδία 14, Κροατία 12, Λιθουανία 11, Σλοβενία και Λετονία από 9, Εσθονία 7 και Κύπρος, Μάλτα και Λουξεμβούργο από 6 έδρες.

09:00 Πρώτη ενημέρωση από το ΥΠΕΣ: 178.588 ψήφισαν με επιστολική ψήφο

Την πρώτη ενημέρωση για την πορεία των ευρωεκλογών μετά το άνοιγμα της κάλπης στις 07:00 έδωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δίνοντας και τα πρώτα στοιχεία για την επιστολική ψήφο.

Ειδικότερα 178.588 ψήφισαν με επιστολική ψήφο, οι 42.137 από το εξωτερικό με το ποσοστό να φτάνει στο 88,3%.

Ταυτόχρονα ο κ. Λιβάνιος παρότρυνε τους πολίτες να μπαίνουν στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» για να δουν που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

8:50 Νέες επιθέσεις κατά ακροδεξιών πολιτικών στην Γερμανία

08:30 Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί

-Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00, στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς.

-Στέφανος Κασσελάκης στο Δημοτικό σχολείο Εκάλης.

-Νίκος Ανδρουλάκης, στις 10:00 θα ψηφίσει στο 13ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης.

-Δημήτρης Κουτσούμπας, στις 11.00 στο 404ο εκλογικό τμήμα του δήμου Νέας Ιωνίας.

-Αλέξης Χαρίτσης, στις 10:30 στο 3ο δημοτικό σχολείο Καλαμάτας.

-Κυριάκος Βελόπουλος, στις 10:30 στο Γυμνάσιο - Λύκειο Κορδελιού της Θεσσαλονίκης

-Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής.

08:15 Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για να ψηφίσετε

Δημοφιλή