«Πράσινο φως» από τον Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε να προωθήσει το αίτημα στην εθνοσυνέλευση και να διασφαλίσει την έγκρισή του.
.
.
YVES HERMAN via REUTERS

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στην εθνοσυνέλευση το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βίλνιους, εν όψει της συνόδου.

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω (…) ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο για τη Σουηδία στη μεγάλη εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν και να συνεργαστεί στενά με το κοινοβούλιο για να διασφαλίσει την επικύρωσή του», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας θα είναι ένα «ιστορικό βήμα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Ο γγ της Συμμαχίας είπε πως η Σουηδία και η Τουρκία συνεργάστηκαν στενά πάνω στο θέμα των λογικών προβληματισμών ασφαλείας της Τουρκίας: «Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας η Σουηδία αναθεώρησε το Σύνταγμά της, άλλαξε τους νόμους της, επέκτεινε σημαντικά την αντιτρομοκρατική της επιχείρηση κατά του ΡΚΚ και άρχισε ξανά την εξαγωγή όπλων προς την Τουρκία».

Ερωτηθείς για τη στάση της Βουδαπέστης, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ουγγαρία έχει αποσαφηνίσει πως «δεν θα είναι οι τελευταίοι που θα εγκρίνουν...νομίζω πως αυτό το πρόβλημα θα λυθεί».

Από πλευράς του ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε πως δεν δόθηκαν περαιτέρω δεσμεύσεις πέραν αυτών στην τριμερή συμφωνία (μνημόνιο) μεταξύ Σουηδίας, Τουρκίας και Φινλανδίας, δεσμευόμενος πως θα συνεχιστεί η εκπλήρωσή τους και κάνοντας λόγο για μια καλή ημέρα για τη Σουηδία, καθώς γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

YVES HERMAN via Reuters

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνδέσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με το θέμα των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι, εγκαταλείποντας τις πολιτικές στρατιωτικής ουδετερότητας που είχαν διατηρήσει κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε το τοπίο ασφαλείας. Τα αιτήματα ένταξης πρέπει να εγκριθούν από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ. Αν και η Φινλανδία έλαβε «πράσινο φως» τον Απρίλιο, η Τουρκία και η Ουγγαρία στέκονταν εμπόδια στην πορεία της Σουηδίας.

Ο Ερντογάν έχει πει ότι η Σουηδία δίνει καταφύγιο σε μέλη οργανώσεων, κυρίως υποστηρικτές του κουρδικού ΡΚΚ, τα οποία κατηγορεί για διοργάνωση διαδηλώσεων και χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων, ενώ επίσης την ενόχλησή του προκάλεσαν και διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη. Η Σουηδία λέει ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πέρυσι, μεταξύ των οποίων και ένα νέο νομοσχέδιο που καθιστά παράνομο το να είναι κάποιος μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και τόνισε πως η ελευθερία έκφρασης προστατεύεται από το Σύνταγμά της. Ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν είπε επίσης την Πέμπτη πως η Βουδαπέστη δεν θα μπλόκαρε την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Επιδοκιμασίες από ΗΠΑ και Γερμανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του. Ο Μπάιντεν δήλωσε «έτοιμος» να εργαστεί με τον Ερντογάν για την προαγωγή της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή, προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Από το Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «άνοιξε επιτέλους ο δρόμος» για την επικύρωση του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC

Δημοφιλή