Καρπούζι: Βοηθάει ή όχι στην απώλεια βάρους

Και ποιοι οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση.
CoffeeAndMilk via Getty Images

Εάν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, το καρπούζι είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για να το πετύχουμε. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, κάτι που προκαλεί μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και κρατά την όρεξή μας υπό έλεγχο. Επιπλέον το καρπούζι περιέχει ευεργετικές ενώσεις που βοηθούν στην καύση λίπους και στη βελτίωση της πέψης.

Πώς το καρπούζι μας βοηθά να χάσουμε βάρος

Μας κρατά χορτάτους

Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Συχνά η αφυδάτωση αντί για δίψα, μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση της πείνας, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε σνακ με περιττές «κενές» θερμίδες, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που έχει ανάγκη το σώμα μας είναι νερό.

Περιέχει ελάχιστες θερμίδες

Μια μεγάλη φέτα καρπούζι περιέχει 45 θερμίδες. Aυτός είναι και ο λόγος που η αντικατάσταση των εξαιρετικά επεξεργασμένων σνακ με λίγο καρπούζι θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων και να ρίξουμε το νούμερο στη ζυγαριά.

Ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους που προκαλεί η έντονη σωματική άσκηση

Το καρπούζι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη, το οποίο αυξάνει τις συγκεντρώσεις της L-αργινίνης ( σ.σ. ένα από τα 20 αμινοξέα που υπάρχουν φυσικά στο ανθρώπινο σώμα) στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στους μυς.

Το μονοξείδιο του αζώτου ρυθμίζει επίσης διάφορες λειτουργίες των σκελετικών μυών, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής συστολής και επιδιόρθωσης. Με αυτό τον τρόπο το αυξημένο μονοξείδιο του αζώτου, που οφείλεται στην κατανάλωση κιτρουλίνης, συμβάλλει στη μείωση του μυϊκού πόνου.

Υπό αυτή την έννοια το καρπούζι μας βοηθά να συνεχίσουμε να αθλούμαστε με αμείωτη ένταση, πετυχαίνοντας ταχύτερα τους στόχους που έχουμε θέση στη διαδικασία απώλειας βάρους.

Μας βοηθά να διαχειριστούμε τη λιγούρα

Το καρπούζι περιέχει φυσικά σάκχαρα, τα οποία ικανοποιούν την ανάγκη μας για επιδόρπιο. Και παρά τη γλυκύτατη γεύση του, το καρπούζι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από πολλά άλλα είδη φρούτων, γεγονός που το καθιστά και μια ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν το ζάχαρό τους.

Βοηθά στην καύση λίπους

Η κιτρουλίνη που περιέχεται στο καρπούζι, στον οργανισμό μας μεταβολίζεται σε αργινίνη. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων αργινίνης ρίχνει το νούμερο στη ζυγαριά και μειώνει τους πόντους της μέσης μας καθώς και τα επίπεδα λίπους στο σώμα μας.

Βελτιώνει την πέψη

Χάρις στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, το καρπούζι θεωρείται ευεργετικό για το πεπτικό μας σύστημα. Το νερό βοηθά την τροφή να κινείται μέσω του πεπτικού συστήματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση, καθώς και στην πρόληψη του φουσκώματος. Επιπλέον, το νερό βοηθά στη διάσπαση των τροφών, ώστε ο οργανισμός μας να είναι σε θέση να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

Κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση καρπουζιού

Ενώ το καρπούζι είναι απίστευτα θρεπτικό, η υπερκατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Το καρπούζι είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζυμώσιμους μονοσακχαρίτες και πολυόλες (FODMAP). Τα FODMAP είναι στην ουσία υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας (σάκχαρα) που δεν απορροφώνται εύκολα από το έντερο. Έτσι, στα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ενδέχεται να προκληθούν πόνοι, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή και διάρροια.

Ακόμη, στα άτομα με διαβήτη η υπερκατανάλωση καρπουζιού μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα. Συν τοις άλλοις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται λυκοπιναιμία, η οποία προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το καρπούζι

Εάν υποφέρουμε από αλλεργία στη γύρη θα πρέπει να αποφύγουμε το καρπούζι. Ομοίως κι αν είμαστε επιρρεπείς στις ημικρανίες. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο φενδέχεται να προκαλέσει πονοκεφάλους σε άτομα με ημικρανίες.

(με πληροφορίες από Yahoo) .