Και ξαφνικά ο Ερντογάν συνδέει την πορεία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με της Τουρκίας στην ΕΕ

"Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Σουηδία" είπε πριν συναντηθεί με τον Σουηδό πρωθυπουργό στο Βίλνιους.
via Associated Press

Σε μια απρόσμενη δήλωση που συνδέει την τύχη της ένταξης της Σουηδίας στο NATO, για την οποία η Τουρκία ασκεί βέτο, με την επανέναρξη συνομιλιών για μια ενταξιακή πορεία της Άγκυρας στην ΕΕ προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η δήλωση, όπως αναφέρει το Reuters ήρθε λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον σουηδό πρωθυπουργό σήμερα στο Βίλνιους ενώ αύριο και μεθαύριο διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στην ίδια πόλη και καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν την Άγκυρα για άρση του βέτο με την διαπραγμάτευση να περιστρέφεται γύρω από τα F16.

«Καλώ από εδώ αυτές τις χώρες που κάνουν την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της ΕΕ για πάνω από 50 χρόνια...πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Σουηδία, όπως κάναμε και για τη Φινλανδία» είπε ο Ερντογάν διατυπώνοντας μια απαίτηση που μέχρι σήμερα δεν είχε ακουστεί ξανά στο πλαίσιο διαλόγου για άρση των αντιρρήσεων της Άγκυρας για την σουηδική ένταξη.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ. Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε. Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Οι ΗΠΑ δεν αποφασίζουν ποιες χώρες θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε εξάλλου ο Μίλερ, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα «θα πρέπει εν τέλει να λυθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Αυτό που καθιστά ακόμη πιο απρόσμενη αυτή τη δήλωση Ερντογάν είναι πως η ίδια ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι «νεκρή» εδώ και χρόνια αφού επί διακυβέρνησης του εγκαταλείφθηκε κάθε ουσιαστική προσπάθεια προσέγγισης με τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας εν όψει της αναχώρησής του για την σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνίας που επετεύχθη το περσινό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τερματισμός του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα διευκολύνει τη διαδικασία για ένταξη του Κιέβου στο NATO.

Δημοφιλή