Το ΝΑΤΟ "οχύρωσε" το Βίλνιους για τη Σύνοδο Κορυφής - Patriot στραμμένοι σε Καλίνινγκραντ και Λευκορωσία

Πρωτοφανής κινητοποίηση συμμαχικών δυνάμεων και με σύστημα αεράμυνας, στρατιωτικά αεροσκάφη, μονάδες ειδικών δυνάμεων, εξοπλισμό για χημικές, βιολογικές, πυρηνικές επιθέσεις.
JANIS LAIZANS via Reuters

Το ΝΑΤΟ έχει μετατρέψει το Βίλνιους σε φρούριο καθώς πλέον προστατεύεται από προηγμένα όπλα με στόχο την μέγιστη δυνατή ασφάλεια των ηγετών των κρατών μελών, μεταξύ των οποίων ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που έχουν δώσει ραντεβού στις 11 Ιουλίου μόλις 32 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λιθουανίας με τη σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία.

Δεκαέξι σύμμαχες χώρες έχουν στείλει συνολικά περίπου 1.000 στρατιώτες για την προστασία της Συνόδου Κορυφής στις 11-12 Ιουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόλις 151 χιλιόμετρα από την ίδια τη Ρωσία.

Πολλές παρείχαν επίσης επίσης προηγμένα συστήματα αεράμυνας που στερούνται τα κράτη της Βαλτικής.

″Θα ήταν κάτι παραπάνω από ανεύθυνο να έχουμε τον ουρανό μας απροστάτευτο καθώς ο Μπάιντεν και οι ηγέτες 40 χωρών φτάνουν στη χώρα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Οι χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, κάποτε υπό την κυριαρχία της Μόσχας αλλά μέρος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, ξοδεύουν όλες πάνω από το 2% των οικονομιών τους στην άμυνα, μεγαλύτερο μερίδιο από τους περισσότερους άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

JANIS LAIZANS via Reuters

Αλλά για την περιοχή με συνολικό πληθυσμό περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτό δεν αρκεί για να συντηρήσει μεγάλους στρατούς, να επενδύσει σε δικά τους μαχητικά αεροσκάφη ή προηγμένη αεράμυνα.

Η Γερμανία ανέπτυξε 12 εκτοξευτές πυραύλων Patriot, που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ ή πολεμικών αεροσκαφών. Η Ισπανία διέθεσε ένα σύστημα αεράμυνας NASAMS, η Γαλλία στέλνει αυτοκινούμενα οβιδοβόλα τύπου Caesar, η Γαλλία, η Φινλανδία και η Δανία διαθέτουν στρατιωτικά αεροσκάφη στη Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία παρέχουν δυνατότητες για εντοπισμό και αντιμετώπιση πτήσεων drones. Η Πολωνία και η Γερμανία έστειλαν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων ενισχυμένες με ελικόπτερα. Άλλοι στέλνουν εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τυχόν πιθανές χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές επιθέσεις.

Για τον Ναουσέντα, η συμμαχική προσπάθεια να ενισχυθεί στον ύψιστο βαθμό η ασφάλεια των ηγετών σημαίνει πως η Συμμαχία πρέπει να δημιουργήσει επειγόντως μόνιμες αντιαεροπορικές άμυνες στα κράτη της Βαλτικής.

Sean Gallup via Getty Images

″Σκεφτόμαστε τι θα συμβεί μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους για να δημιουργήσουμε μια δύναμη για μια μόνιμη αεροπορική προστασία”, είπε στους δημοσιογράφους.

″Δεν έχει κότσια”

Σε χωριά δίπλα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, οι ντόπιοι είπαν στο Reuters ότι αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς, παρά την προσφορά της σύμμαχης στην Ρωσία χώρας να φιλοξενήσει μέλη της εταιρείας μισθοφόρων Wagner και την μεταφορά στα εδάφη της ρωσικών πυρηνικών όπλων.

”Πιστεύετε ότι η Wagner ή Λευκορωσία θα μπορούσαν να επιτεθούν στη Λιθουανία, η οποία είναι στο ΝΑΤΟ; Δεν έχουν τα κότσια. Το ΝΑΤΟ είναι ΝΑΤΟ και αισθανόμαστε ασφαλείς επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ. Γιατί να φοβόμαστε αυτούς τους Λευκορώσους;”, είπε ο Έντβαρντ Ρίνκουν, 67, που ζει στο Κανιουκάι ένα χωριό σε απόσταση 1χλμ από τη Λευκορωσία.

″Αν η Λιθουανία ήταν μόνη, θα ένιωθα διαφορετικά”, πρόσθεσε. ”Εάν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ, τα πράγματα εδώ θα μπορούσαν ήδη να είναι τα ίδια όπως στην Ουκρανία”, είπε η Έλενα Ταράσεβιτς, 55, γειτόνισσα του Ρινκούν.

Sean Gallup via Getty Images

Στο αεροδρόμιο του Βίλνιους, οκτώ εκτοξευτές πυραύλων Patriot από τη Γερμανία εθεάθησαν να στέκονται με τα ακροφύσια τους στραμμένα προς την κατεύθυνση του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας. Άλλοι δύο ήταν στραμμένοι προς τη Λευκορωσία.

Όλοι οι εκτοξευτές ήταν επιχειρησιακά έτοιμοι από το πρωί της Παρασκευής. ”Ξέρετε πού βρίσκεστε γεωγραφικά και γνωρίζετε πολύ καλά από πού προέρχεται η απειλή”, είπε ο αντισυνταγματάρχης Στέφεν Λίεμπ, διοικητής υπεύθυνος για την ανάπτυξη των Patriots. ”Η Λιθουανία μας ζήτησε να βοηθήσουμε να προστατευθεί η Σύνοδος Κορυφής και επίσης το ΝΑΤΟ ζήτησε βοήθεια από τη Γερμανία. Αυτή είναι η απάντησή μας”, πρόσθεσε.

Ενίσχυση συνόρων

Η Λιθουανία έχει τριπλασιάσει την ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στα σύνορα της Λευκορωσίας και της Ρωσίας για το καλοκαίρι, με ενισχύσεις από Λετονία και Πολωνία. Οι δύο χώρες έχουν στείλει επίσης αστυνομία για να βοηθήσει με τις περιπολίες στο Βιλνιούς.

”Ετοιμαζόμαστε για διάφορες προκλήσεις”, είπε ο αρχηγός της συνοριακής φρουράς Ρουστάμας Λιουμπαγέβας. Πρόσθεσε ότι φοβάται κύματα μεταναστών στα σύνορα, παραβιάσεις των συνόρων ή στρατιωτικά οχήματα που εμφανίζονται στα σύνορα χωρίς εξήγηση.

Sean Gallup via Getty Images

Χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή πέρασαν τα σύνορα με τη Λευκορωσία το 2021, σε μια προσπάθεια που η Λιθουανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είπαν ότι ενορχηστρώθηκε από το Μινσκ, που αρνείται τις κατηγορίες. Οι ροές έκτοτε έχουν μειωθεί.

″Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ τεταμένη, λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Έτσι η (προστασία των συνόρων) ήταν ήδη σε πολύ, πολύ υψηλό επίπεδο (πριν από τη Σύνοδο Κορυφής)”, δήλωσε ο Λιουμπαγέβας.

Οι συνοριακοί έλεγχοι στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Λιθουανίας με την Πολωνία και τη Λετονία επανήλθαν επίσης λόγω Σύνοδου Κορυφής.

Ο δήμαρχος του Βίλνιους πρότεινε στους πολίτες να πάνε διακοπές έξω από την πόλη, αυτές τι μέρες εάν θέλουν να αποφύγουν την αναστάτωση, καθώς μεγάλα τμήματα του κεντρικού τμήματος της πρωτεύουσας της Λιουανίς θα είναι κλειστά.

Sean Gallup via Getty Images

Δημοφιλή