Στοματικό σεξ: Βασικός «ένοχος» για καρκίνο του λάρυγγα

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.
Westend61 via Getty Images

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ταχεία αύξηση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνου του λάρυγγα, τείνει να χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως επιδημία. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, που ονομάζεται στοματοφαρυγγικός και «χτυπά» στην περιοχή των αμυγδαλών και στο πίσω μέρος του λαιμού.

Η κύρια αιτία αυτής της μορφής καρκίνου είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που θεωρείται και ο βασικός ύποπτος για τον καρκίνο της μήτρας. Ωστόσο, στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, ο στοματοφαρυγγικός έχει γίνει πλέον πιο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, ενώ σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο καρκίνου του στοματοφάρυγγα, αυτός εξαρτάται από τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων κατά τη διάρκεια της ενεργής σεξουαλικής ζωής, αλλά κυρίως από τις επαφές για στοματικό σεξ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όσοι έχουμε συνευρεθεί για στοματικό σεξ με έξι ή και περισσότερους παρτενέρ, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουμε καρκίνο του στοματοφάρυγγα σε σχέση με άτομα που δεν επιδίδονται στο στοματικό σεξ.

Οι τελευταίοι ωστόσο, μάλλον αποτελούν τη μειοψηφία, καθώς μελέτες δείχνουν ότι σε ορισμένες χώρες, κυρίως δυτικές, το στοματικό σεξ είναι πολύ διαδεδομένο. Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα, το 80% των ενηλίκων αναφέρουν ότι έχουν κάνει στοματικό σεξ τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι ενώ οι περισσότεροι από θεωρούνται ευάλωτοι στις λοιμώξεις από τον HPV, ευτυχώς μπορούν να θεραπευτούν πλήρως. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός ανθρώπων δεν είναι σε θέση να απαλλαγεί από τη μόλυνση, ίσως εξαιτίας κάποιας αδυναμίας σε μια συγκεκριμένη πτυχή του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Στους συγκεκριμένους ασθενείς, ο ιός ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναπαράγεται συνεχώς και με την πάροδο του χρόνου, να τρυπώσει σε τυχαίες θέσεις στο γενετικό υλικό του ασθενούς, μετατρέποντας τα υγιή κύτταρα του οργανισμού σε καρκινικά κύτταρα.

Ο εμβολιασμός για την προστασία από τον HPV μέχρι πρότινος αφορούσε κυριώς τα νεαρά κορίτσια και έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες ως μέτρο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το εμβόλιο δρα αποτελεσματικά και για την πρόληψη του ιού HPV που μεταδίδεται κατά το στοματικό σεξ.

Άλλα στοιχεία υποδηλώνουν ότι σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή κάλυψη εμβολίων στα κορίτσια, τα αγόρια προστατεύονται από την «ανοσία της αγέλης» σε ποσοστό πάνω από 85%. Αυτό γεννά ελπίδες ότι σε μερικές δεκαετίες ίσως οδηγηθούμε στη μείωση των περιστατικών στοματοφαρυγγικού καρκίνου.

Ωστόσο, αυτή η υπόθεση, δεν εγγυάται την ασφάλεια μας σε ατομικό επίπεδο. Ειδικά σε μια εποχή όπου τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι πιο προσιτά από ποτέ και κάποιος μπορεί να κάνει σεξ με ένα άτομο από μια χώρα χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης όπως οι ΗΠΑ, όπου μόλις το 54,3% των εφήβων ηλικίας από 13 έως 15 ετών έχουν υποβληθεί σε πλήρη εμβολιασμό.

Πρέπει να υποβληθούν και τα αγόρια στον εμβολιασμό για την πρόληψη του HPV

Αυτό ώθησε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, να επεκτείνουν τις εθνικές τους συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά του HPV, ώστε να συμπεριλάβουν και τα νεαρά αγόρια, σε μια προσπάθεια που οι πολιτικές αρχές ονομάζουν «πολιτική εμβολιασμού ανεξαρτήτου φύλου».

Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως η καθολική πολιτική εμβολιασμού δεν εγγυάται την πλήρη κάλυψη του ατόμου, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που αντιστέκονται σθεναρά στον εμβολιασμό κατά του HPV, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου εμβολίου.

Πηγή: theconversation