Γιατί το μεγαλύτερο σύμβολο αντίστασης στη Χιλή είναι πλέον τα μάτια των διαδηλωτών

Οι τοίχοι του Σαντιάγο έχουν γεμίσει από γκράφιτι με μάτια αποτελώντας μιας διαρκής υπενθύμιση των τακτικών στρατού και αστυνομίας.
Jorge Silva / Reuters

Δεκάδες Χιλιανοί που καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί οφθαλμικούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των επεισοδίων με υπαιτιότητα των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν πορεία την Πέμπτη στους δρόμους της πρωτεύουσας και συγκεντρώθηκαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, όπου αξίωσαν ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα να «αναλάβει την ευθύνη» που του αναλογεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του κοινωνικού αναβρασμού που διαρκεί από τη 18η Οκτωβρίου.

Η συντονίστρια της κινητοποίησης Μάρτα Βαλδές Ρεκαμπάρεν, ο 17χρονος γιος της οποίας Εντγάρδο έχασε κατά μεγάλο ποοστό την όρασή του στον αριστερό οφθαλμό όταν τον χτύπησε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια επεισοδίων τη 18η Οκτωβρίου, δεσμεύθηκε ότι οι συγκεντρώσεις μπροστά στο προεδρικό μέγαρο θα συνεχιστούν ωσότου ο Πινιέρα «αναλάβει την ευθύνη για την καταστολή του λαού της Χιλής».

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην ατιμωρησία του 1973», πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη στη χρονιά που ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοτσέτ ηγήθηκε του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Χιλή. «Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό στη Χιλή το 2019», επέμεινε.

Επί πέντε εβδομάδες και πλέον, ειρηνικές διαδηλώσεις και βίαιες ταραχές καταγράφονται καθημερινά σε όλη τη Χιλή, με τους πολίτες να εκφράζουν την οργή τους για τους χαμηλούς μισθούς, το υψηλό κόστος ζωής, τις κοινωνικές ανισότητες που διαιωνίζονται.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 13.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί και 25.000 έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, λεηλασιών και εμπρησμών σε πολυκαταστήματα, σταθμούς του μετρό, ξενοδοχεία, εκκλησίες.

Σύμφωνα με τη Χιλιανή Οφθαλμολογική Εταιρεία, 221 άνθρωποι έχουν υποστεί πολύ σοβαρά οφθαλμικά τραύματα στις διαδηλώσεις, κυρίως εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία.

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα δεσμεύθηκε πρόσφατα ότι θα διενεργηθούν έρευνες για όλες τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δυνάμεων από πλευράς στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας.

Όμως τις τελευταίες ημέρες ο Πινιέρα σκληραίνει εκ νέου τον τόνο: καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας το βράδυ της Τρίτης, όταν καταγράφηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σχεδόν 100 περιστατικά λεηλασιών ή εμπρησμών εμπορικών καταστημάτων και συγκρούσεων διαδηλωτών με αστυνομικούς.

Χθες Πέμπτη, ο αρχηγός του κράτους έκρινε ότι η αστυνομία είναι αντιμέτωπη με έναν «ισχυρό και αδυσώπητο εχθρό, που δρα με επαγγελματικό σχεδιασμό και απεριόριστη μοχθηρία».

Προέτρεψε τους νεοσύλλεκτους σε αστυνομική σχολή που επισκέφθηκε να ενεργούν αποφασιστικά, χωρίς «δισταγμούς και ημίμετρα» όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με «κουκουλοφόρους, πλιατσικολόγους και βάνδαλους» και «όσους στήνουν οδοφράγματα ή παρακωλύουν την κυκλοφορία».

Ο Ραφαέλ Σαμπράνο, 23 ετών, αφηγείται πως υπέστη αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και κρανιακές κακώσεις όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση εναντίον του, σχεδόν εξ επαφής, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Απορρίπτει τον ισχυρισμό της δεξιάς κυβέρνησης ότι η βία οφείλεται στους εγκληματίες.

«Όντως βρισκόμαστε σε πόλεμο, με έναν ισχυρό εχθρό: τον πρόεδρο Πινιέρα και τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησής του», είπε. «Ποια ακριβώς ήταν η απειλή που αποτελούσα για την αστυνομία; Δεν είχα κανέναν τρόπο να βλάψω τους αστυνομικούς, μόνο λέξεις», πρόσθεσε ο νεαρός.

Οι ταραχές συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομία της χώρας της Λατινικής Αμερικής: το πέσο Χιλής υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τη συναλλαγματική ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ να φθάνει τα 828,2:1.

Η αστυνομία της Χιλής δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή κινητοποίηση.

ASSOCIATED PRESS
Ivan Alvarado / Reuters
Jorge Silva / Reuters
Jorge Silva / Reuters
Ivan Alvarado / Reuters
Jorge Silva / Reuters
Ivan Alvarado / Reuters
Pilar Olivares / Reuters
Jorge Silva / Reuters

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή