Τα μυρμήγκια μπορούν να εκπαιδευτούν για να «μυρίζουν» τον καρκίνο στα ανθρώπινα ούρα

Στα πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές διαπιστώθηκε ότι το μυρμήγκι αυτό μπορεί να διακρίνει τα υγιή από τα καρκινικά κύτταρα μέσω της όσφρησης του.
UNSPECIFIED - CIRCA 2003: Black Ants (Formica fusca), Hymenoptera. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
UNSPECIFIED - CIRCA 2003: Black Ants (Formica fusca), Hymenoptera. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
DE AGOSTINI PICTURE LIBRARY via Getty Images

Αρκετοί τύποι καρκίνου έχουν βρεθεί ότι αλλοιώνουν τη μυρωδιά των ούρων, αλλά για πρώτη φορά οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τα μυρμήγκια έχουν την ικανότητα να μυρίσουν τον ανθρώπινο καρκίνο στα ούρα.

Στα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, είπαν ότι αυτά τα μυρμήγκια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τον εντοπισμό καρκίνων σε ασθενείς, αναφέρει το Sky.com.

Η συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Patrizia d’Ettorre, του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, δήλωσε: «Τα μυρμήγκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοανιχνευτές για να διακρίνουν τα υγιή άτομα από αυτά που φέρουν όγκο».

«Εκπαιδεύονται εύκολα, μαθαίνουν γρήγορα και είναι πολύ αποτελεσματικά».

Αυτή η έρευνα βασίζεται σε μια προηγούμενη μελέτη της καθηγήτριας d’Ettorre και των συνεργατών της, που έδειχνε ότι τα μυρμήγκια ήταν σε θέση να «μυρίσουν» ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο.

Για την τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές εξέθεσαν 70 μυρμήγκια - Formica fusca - ένα είδος μαύρου μυρμηγκιού που ζει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, στην Αφρική και σε περιοχές της νότιας Ασίας - σε δείγματα ούρων από ποντίκια με και χωρίς όγκους.

Μετά από τρεις δοκιμές, τα μυρμήγκια μπόρεσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ της μυρωδιάς των ούρων υγιών ποντικών από αυτή των ποντικών με όγκους.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα μυρμήγκια έχουν ένα πολύ ευαίσθητο οσφρητικό σύστημα, είπαν οι ερευνητές.

Η καθηγητής d’Ettorre είπε: «Δείξαμε ότι τα μυρμήγκια μπορούν να διακρίνουν τα ούρα υγιών ποντικών από τα ούρα ποντικών που φέρουν όγκο.

«Αυτό μοιάζει περισσότερο με μια πραγματική κατάσταση από τη χρήση καλλιεργημένων καρκινικών κυττάρων.

«Μας εξέπληξε το πόσο αποτελεσματικά και αξιόπιστα είναι τα μυρμήγκια».

Το επόμενο βήμα είναι οι ερευνητές να δουν εάν τα μυρμήγκια μπορούν να κάνουν το ίδιο για τα ανθρώπινα ούρα.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο μυρίζοντας τα ούρα αφού εκπαιδευτούν.

Υπάρχουν επίσης ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν ορισμένους τύπους καρκίνου - όπως της ουροδόχου κύστης, του μαστού ή του προστάτη - από δείγματα ούρων.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα