ΔΙΕΘΝΕΣ
16/09/2020 12:47 EEST

Τα Μπαρμπέιντος θέλουν να "αποκηρύξουν" τη βασίλισσα Ελισάβετ και να γίνουν Δημοκρατία

Η πρώην βρετανική αποικία θέλει τώρα απόλυτη εθνική κυριαρχία και έναν αρχηγό κράτος από τον λαό.

Τα Μπαρμπέιντος, το ανατολικότερο νησί της Καραϊβικής, και πρώην βρετανική αποικία επιθυμούν την απομάκρυνση της βασίλισσας Ελισάβετ από την θέσης της επικεφαλής της χώρας και την ανακήρυξή του σε Δημοκρατία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνησή.

Η πρώην βρετανική αποικία, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1966, διατήρησε έναν επίσημο δεσμό με την βρετανική μοναρχία, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες που κάποτε αποτελούσαν μέρος της πανίσχυρης βρετανικής αυτοκρατορίας.

″Ήρθε η ώρα για να αφήσουμε πλήρως πίσω μας το αποικιακό παρελθόν μας”, δήλωσε η γενική κυβερνήτης των Μπαρμπέιντος Σάντρα Μέισον στη διάρκεια ομιλίας της εκ μέρους της πρωθυπουργού της χώρας Μία Μότλεϊ, όπως αναφέρει το Reuters.

″Οι πολίτες των Μπαρμπέιντος θέλουν έναν Επικεφαλής Κράτους από τα Μπαρμπέιντος. Αυτή είναι η απόλυτη έκφραση της πεποίθησής μας για το ποιοι είμαστε και για το τι είμαστε ικανοί να επιτύχουμε. Επομένως, τα Μπαρμπέιντος θα πραγματοποιήσουν το επόμενο λογικό βήμα προς την απόλυτη εθνική τους κυριαρχία και θα έχουν γίνει Δημοκρατία όταν θα γιορτάζουμε την 55η μας Επέτειο της Ανεξαρτησίας μας”, είπε η ίδια.

Η επέτειος αυτή θα εορταστεί τον Νοέμβριο του επόμενου χρόνου.

Εάν τα Μπαρμπέιντος προχωρήσουν με αυτή την απόφαση, τότε θα είναι η τέταρτη χώρα που θα έχει ”αποκηρύξει” τη βασίλισσα μετά το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, την Δομινίκα και την Γουινέα ενώ ανάλογες διαδικασίες με τα Μπαρμπέιντος έχει δηλώσει πως θα κινήσει και η Τζαμάικα, όπως αναφέρει ο Guardian.