ΔΙΕΘΝΕΣ
23/11/2018 16:04 EET | Updated 23/11/2018 16:09 EET

Είσαι κλέφτης με μηχανάκι; Στη Βρετανία θα σε πατήσει το περιπολικό

Η μητροπολιτική αστυνομία έδωσε τα βίντεο με τα περιστατικά στη δημοσιότητα.

Οι κακοποιοί με τα μηχανάκια θα στοχεύονται «σε κάθε ευκαιρία», ακόμα και όταν οδηγούν επικίνδυνα ή αν δεν φορούν τα κράνη τους, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Venice της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν σήμερα (Παρασκευή 23 Νοεμβρίου) από τη βρετανική αστυνομία δείχνουν τις τακτικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ειδικά εκπαιδευμένοι οδηγοί για να μειώσουν την ανάγκη για καταδιώξεις και να αποτρέψουν ενδεχόμενους τραυματισμούς των κακοποιών και πολιτών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας, «ελπίζουμε ότι με την επίδειξη του πλήρους φάσματος τακτικών που οι αξιωματικοί είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν κατά των κακοποιών, οι δυνητικοί παραβάτες θα σκεφτούν δύο φορές τις ενέργειές τους».

Τα κρούσματα των κακοποιών με τα μηχανάκια, ολοένα και αυξάνονται στη Μεγάλη Βρετανία και κάποιοι από αυτούς καταφέρνουν να κλέψουν ακόμα και 30 κινητά τηλέφωνα σε μία ώρα. Συνήθως προσεγγίζουν πολίτες που βγαίνουν από τους σταθμούς του μετρό και κλέβουν κινητά, τσάντες, ρολόγια κλπ. 

Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η Μητροπολιτική Αστυνομία για να τους εξουδετερώσει, είναι να τρακάρει με τα περιπολικά της τα μηχανάκια εν κινήσει, προκειμένου να ακινητοποιήσει τους δράστες και να τους συλλάβει, ενώ άλλη μια μέθοδος είναι τους σκάει τα λάστιχα.

 Η αστυνομία χρησιμοποιεί μια σειρά τακτικών σε όλο το Λονδίνο για να αντιμετωπίσει τους παραβάτες. Αυτό περιλαμβάνει την εγκληματολογική ετικέτα DNA και τη χρήση αυτόματων συσκευών αποπληθωρισμού των ελαστικών.

Ως αποτέλεσμα της εντατικής προληπτικής αστυνόμευσης και εμπλοκής, υπό την ηγεσία της ομάδας επιχειρήσεων της έρευνας της Βενετίας, σημειώθηκαν μειώσεις του εγκλήματος των μοτοποδηλάτων στο Λονδίνο.

Τα τελευταία στοιχεία για τους κακοποιούς με τα μηχανάκια δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2017 υπήρχαν 19.455 αδικήματα σε όλο το Λονδίνο, ενώ το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2018, όπου υπήρχαν 12.419 αδικήματα (7.036 λιγότερα αδικήματα) - παρουσιάζοντας μείωση 44%.

«Ο κόσμος ορθώς αναμένει να παρέμβουμε για να διατηρήσουμε το Λονδίνο ασφαλές. Οι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί μας αποφασίζουν για τις καταλληλότερες τακτικές. Οι παραβάτες σε μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες που προσπαθούν να αποφύγουν την αστυνομία, κάνουν μια επιλογή που θέτει τον εαυτό τους και τους άλλους σε κίνδυνο» δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: μπορούμε, θα το κάνουμε και θα στοχεύσουμε όσους εμπλέκονται σε παραβάσεις με μοτοσυκλέτες, σε κάθε ευκαιρία» κατέληξε.

 

Με πληροφορίες από Metropolitan Police