ΤΑΙΠΕΔ: Το επικαιροποιημένο πλάνο και τα assets προς αξιοποίηση

Σε πρώτη φάση αναμένονται εξελίξεις στην παραχώρηση του Ελληνικού και της Εγνατίας Οδού. Ποια πρότζεκτ ακολουθούν.
Eurokinissi

Τον οδικό χάρτη αξιοποίησης 38 περιουσιακών στοιχείων ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, μετά τη σχετική έγκριση που έλαβε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan), σε πρώτη φάση αναμένονται εξελίξεις στην παραχώρηση του Ελληνικού και της Εγνατίας Οδού (ο διαγωνισμός της οποίας βρίσκεται «παγωμένος» λόγω προσφυγής της Άκτωρ, αλλά με δύο κατατεθειμένες οικονομικές προσφορές από την κοινοπραξία Egis-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και από την κοινοπραξία Vinci-όμιλος Μυτιληναίου-Αβαξ.

Στο β’ εξάμηνο του 2021 αναμένεται το αποτέλεσμα και του διαγωνισμού για την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου (πρόκειται για διαγωνισμό μίας φάσης που εκπνέει στις 15 Ιουλίου) αλλά και της ΔΕΠΑ. Στο μέτωπο των μεγάλων παραχωρήσεων ακολουθούν χωρίς προσδιορισμένη ωστόσο ημερομηνία, τόσο ο διαγωνισμός για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, αλλά και της πώλησης του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, υποθέσεις που θα κριθούν προφανώς το 2022.

Στον τομέα των ακινήτων επίκειται η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο, το κάμπινγκ στα Καμένα Βούρλα αλλά και ιαματικών πηγών. Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση έξι μαρινών αλλά και 10 περιφερειακών λιμανιών. Τέλος, σε φάση αξιολόγησης των εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης βρίσκονται οι συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ στα ΕΛ.ΠΕ, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

H ωρίμανση του Ελληνικού

Την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απορριπτική απόφαση επί των αιτήσεων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που ζητούσαν να κηρυχθεί δασική συγκεκριμένη έκταση, όπου θα γίνει η επένδυση.

Ως εκ τούτου, ο επενδυτής -Lamda Development- αναμένει την έκδοση μιας μόνο τελευταίας απόφασης του ΣτΕ, επί αιτήσεως και πάλι κατοίκων, η οποία εφόσον είναι απορριπτική, κλείνει οριστικά το ζήτημα και ωριμάζει και «δικαστικά» την όλη επένδυση.

Κατά το ΤΑΙΠΕΔ, τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση των διεργασιών και την εκκίνηση της επένδυσης, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για τις πρόδρομες εργασίες (έχει ήδη συμφωνηθεί) και η ολοκλήρωση μετεγκαταστάσεων δημοσίων χρηστών. Ωστόσο, τα πιο σημαντικά βήματα αφορούν στη μεταβίβαση και εισφορά εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.), η υπογραφή και κύρωση της σύμβασης εισφοράς των εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε από τη βουλή, που θα οδηγήσουν στο οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας και την καταβολή της πρώτης δόσης των 300 και πλέον εκατ.ευρώ από την Lamda Development.

Ως μέρος της συναλλαγής υπολογίζεται από το ΤΑΙΠΕΔ και η έκδοση απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το καζίνο στο Ελληνικό, επένδυση της Inspire Athens (κοινοπραξία Mohegan-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η οποία σύμφωνα με πηγές εκ μέρους του ελληνικού ομίλου αναμένεται σύντομα, δημιουργώντας τις συνθήκες, ώστε να υπογραφεί και η σχετική σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, σχεδόν στον ίδιο χρόνο που υπολογίζεται η κατάληξη της συμφωνίας δημοσίου – Lamda Development.

Σημειώνεται ότι μετά τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda, Ο. Αθανασίου την περασμένη εβδομάδα, η όλη διαδικασία ίσως καταλήξει έως τα τέλη Ιουνίου.