Τέλος ο Πλάθιντο Ντομίνγκο από την Μετροπόλιταν Οπερα μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση

«Πόλεμος» ανακοινώσεων: Αποχώρησε ή «συμφώνησε να αποχωρήσει»;
ATTILA KISBENEDEK via Getty Images

Ο παγκοσμίου φήμης Ισπανός τενόρος, Πλάθιντο Ντομίνγκο, με ανακοίνωση του ενημέρωσε πως αποχωρεί από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης και την παραγωγή «Μάκβεθ» του Τζουζέπε Βέρντι, ύστερα από τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το όνομα του, μετά τις κατηγορίες, για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών.

Η ένταση στους κόλπους της Μετροπόλιταν Όπερα, αυξήθηκε κατακόρυφα τις τελευταίες μέρες. Τα μέλη της ορχήστρας και της χορωδίας, σε συνάντηση που είχαν με το γενικό διευθυντή του οργανισμού, Πίτερ Γκέλμπ, το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με το αν και κατά πόσο η παρουσία του Πλάθιντο Ντομίνγκο, εκθέτει την περιώνυμη Όπερα.

Τρεις μέρες μετά, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που θα δημιουργούσε στους συναδέλφους του στην Μετροπόλιταν Οπερα με ανακοίνωση του στην εφημερίδα, The New York Times, έκανε γνωστή την αποχώρηση του από τις παραστάσεις του «Μάκβεθ». Αυτή θα ήταν η πρώτη εμφάνιση σε σκηνή των ΗΠΑ για τον Ισπανό τενόρο, μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος του.

«Έκανα το ντεμπούτο μου στην Μετροπόλιταν Οπερα σε ηλικία 27 ετών και έχω τραγουδήσει σε αυτό το θαυμάσιο θέατρο επί 51 συναπτά, ένδοξα χρόνια. Διαφωνώ έντονα με τους πρόσφατους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εις βάρος μου και ανησυχώ για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καταδικάζονται χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη διαδικασία. Πιστεύω ότι η εμφάνισή μου στην παραγωγή του Μάκβεθ, θα αποτελούσε τροχοπέδη στην σκληρή δουλειά των συναδέλφων μου, τόσο πάνω στην σκηνή όσο και εκτός αυτής. Ως εκ τούτου, ζήτησα να αποσυρθώ και ευχαριστώ την ηγεσία της Met για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μου».

Από την πλευρά της η Μετροπόλιταν Όπερα, με ανακοίνωση της δίνει μία εντελώς διαφορετική εικόνα στην ιστορία, καθώς δείχνει ότι ο οργανισμός ζήτησε την αποχώρηση του Ντομίνγκο.

«Η Μητροπολιτική Όπερα επιβεβαιώνει ότι το Πλάθιντο Ντομίνγκο συμφώνησε να αποσυρθεί από όλες τις μελλοντικές παραστάσεις της Met άμεσα. Η Met και ο Ντομίνγκο έχουν έρθει σε συμφωνία για την αποχώρηση του».

Με τα έως τώρα δεδομένα φαντάζει απίθανο ο Πλάθιντο Ντομίνγκο να κάνει άλλη εμφάνιση στην Μητροπολιτική Όπερα -τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι, η ιστορία με την Μετροπόλιταν είναι το τελευταίο μίας σειράς επεισοδίων μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του Ισπανού σταρ της όπερας.