Τέσσερις δομές της "Κιβωτού του Κόσμου" ερευνά η ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost, παρά τις δηλώσεις άγνοιας από μέρους του Πατέρα Αντώνιου, στελέχη της «Κιβωτού» ενθαρρύνουν τα παιδιά να μιλήσουν χωρίς φόβο.
Στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Μεγάρου Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παιδιά που υποστηρίζονται από την "Κιβωτό του Κόσμου", το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Μεγάρου Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παιδιά που υποστηρίζονται από την "Κιβωτό του Κόσμου", το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Eurokinissi

Αυστηρές τιμωρίες, απομόνωση, χειροδικία ακόμα και σεξουαλική κακοποίηση περιγράφονται στις δύο καταγγελίες για δομές της ”Κιβωτού του Κόσμου”, βάσει των οποίων ξεκίνησε η έρευνα των αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες αφορούν περιστατικά, τα οποία διαδραματίστηκαν την τελευταία τριετία και οι καταγγέλλοντες περιγράφουν όσα βίωσαν, αλλά και γεγονότα που είδαν να εκτυλίσσονται μπροστά τους, αλλά τα θύματα φοβήθηκαν σε πρώτο χρόνο να καταγγείλουν.

Πρόσωπα που γνωρίζουν και συνομιλούν με καταγγέλλοντες ανέφεραν στη Huffpost ότι τα παιδιά περιγράφουν γεγονότα που έχουν συμβεί σε ηλικίες που επιτρέπουν να έχουν συνείδηση και να θυμούνται λεπτομερώς πράξεις, χειρονομίες κλπ, ενώ αναμένουν να ολοκληρωθεί η προανάκριση, αναμένοντας την εξέλιξη της νόμιμης διαδικασίας.

Στις καταγγελίες Περιγράφονται κυρίως περιστατικά με κακοποιητική συμπεριφορά από συγκεκριμένους υπαλλήλους, με μικρές αναφορές σε σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα, μέχρι τώρα, είναι η ανήθικη συμπεριφορά προς τα παιδιά.

"Κιβωτός του Κόσμου" την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020. Ημέρα που ακούστηκαν τα κάλαντα από παιδιά που στηρίζονται από τον Οργανισμό, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
"Κιβωτός του Κόσμου" την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020. Ημέρα που ακούστηκαν τα κάλαντα από παιδιά που στηρίζονται από τον Οργανισμό, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Eurokinissi

Πάτερας Αντώνιος: «Δεν γνωρίζω ποιός είναι ο καταγγέλλων, δεν έχω πληροφορίες πέρα από τις καταγγελίες»

Το πρόσωπο - κλειδί στην υπόθεση είναι ο Πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» και ψυχή του ιδρύματος μέχρι σήμερα.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στon Alpha, ο ίδιος εμφανίστηκε πάντως ανέτοιμος να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, εως και αμήχανος, δηλώνοντας ότι δεν έχει στοιχεία πέρα από τις καταγγελίες και ζήτησε λεπτομέρειες αλλά δεν του δόθηκαν από τις αστυνομικές αρχές, σχετικά με τα πρόσωπα που εμπλέκονται ως θύματα ή για τους φερόμενους δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης ή επιθέσεων.

«Πέφτω από τα σύννεφα», είναι η χαρακτηριστική φράση του, στο βίντεο.

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Ο Πατέρας Αντώνιος --ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, Ο Πατέρας Αντώνιος --ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Eurokinissi

Η προκαταρκτική έρευνα ανατέθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στις αρχές Νοεμβρίου και ήδη τα στελέχη της υπηρεσίας έχουν ξεκινήσει την έρευνά τους, η οποία -όπως υποστηρίζουν αστυνομικές πηγές- είναι σε αρχικό στάδιο. Μέχρι τώρα, πάντως, έχουν καταθέσει τόσο πρώην ωφελούμενοι των δομών, οι οποίοι τώρα είναι ενήλικες, όσο και κάποιοι εργαζόμενοι στην ”Κιβωτό του Κόσμου”.

Ο ιδρυτής τη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι αγνοεί τις καταγγελίες, τα στοιχεία των φερομένων θυμάτων και δραστών και ότι πληροφορήθηκε τα γεγονότα από δημοσιεύματα. Άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι υπάρχουν κάποιες υποψίες για το ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι και ότι είναι πιθανό οι καταγγελίες να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δόμνα Μιχαηλίδου: «’Ολα να βγουν στη φόρα»

«Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα, αν αληθεύουν οι καταγγελίες, που διερευνώνται αυτή, τη στιγμή» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου. Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου και διευκρίνισε: «Αν είχαμε, θα είχαμε κινηθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία κινούμαστε πάντα», δηλώνει μιλώνας στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας, που έχει διαταχθεί, η υφυπουργός τονίζει ότι «η καταγγελία, την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη για την Κιβωτό του Κόσμου, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε, αυτό που λέω εδώ και 3,5 χρόνια, αποϊδρυματοποίησης των παιδιών».

Θεοδωρικάκος: Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι η αποκάλυψη όλης της αλήθειας.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου.

Γι αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια.

Η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Αλλά και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αυτονόητης αξίωσης κάθε πολίτη για ισονομία στην πράξη.

Αυτό αποτελεί, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αυτονόητη αποστολή μας την οποία υπηρετούμε καθημερινά».

Δημοφιλή