ΔΙΕΘΝΕΣ
15/03/2019 15:02 EET | Updated 15/03/2019 16:12 EET

#ClimateStrike: Εκατομμύρια μαθητές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο

Τα παιδιά σε ενενήντα χώρες βγήκαν στους δρόμους για να μεταφέρουν ένα και μοναδικό μήνυμα: Ότι θα αλλάξουν τον κόσμο.

Remo Casilli / Reuters
Στιγμιότυπα από την πορεία των μαθητών στην Ιταλία.

«Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας. Την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας». Με αυτή τη ρήση χιλιάδες νεαροί μαθητές και μαθήτριες σε τουλάχιστον 90 χώρες δεν πήγαν στο σχολείο την Παρασκευή 15 Μαρτίου προκειμένου να διαδηλώσουν για την κλιματική αλλαγή σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην ιστορία για το περιβάλλον. Στις δράσεις συμμετείχαν και μαθητές από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, και φυσικά και της Αθήνας.

Με κεντρικό σύνθημα «Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε» μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν για την κλιματική αλλαγή και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Κρατώντας «πλακάτ» με συνθήματα όπως «Μια Γη, μία ευκαιρία» και «Σώστε τον πλανήτη» οι μαθητές και οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και κατέληξαν πάλι στο Σύνταγμα.

«Προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία της ζωής για εμένα κι όχι μόνο προστασία της ζωής των δέντρων αλλά των ανθρώπων. Η αλλαγή του κλίματος ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στην καταστροφή», τόνισε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 16χρονη Μαρία Παπαθεοδώρου από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Και προσέθεσε: «Είμαστε τώρα εδώ γιατί πρέπει να είμαστε, γιατί οι προηγούμενοι άργησαν και δεν μπορούμε να αργήσουμε κι εμείς, η καινούρια γενιά. Πρέπει να δράσουμε κι εμείς τώρα».

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Εικόνες από την πορεία των μαθητών στην Αθήνα.
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
Εικόνες από την πορεία των μαθητών στην Αθήνα.
Anadolu Agency via Getty Images
Εικόνες από την πορεία των μαθητών στην Αθήνα.
Costas Baltas / Reuters
Εικόνες από την πορεία των μαθητών στην Αθήνα.
Costas Baltas / Reuters
Εικόνες από την πορεία των μαθητών στην Αθήνα.
Costas Baltas / Reuters
Εικόνες από την πορεία των μαθητών στην Αθήνα.

«Εμείς, οι νέοι άνθρωποι ανησυχούμε πολύ για το μέλλον μας. Η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή προκαλεί την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών και το περιβάλλον παγκοσμίως βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Οι νέοι αποτελούμε πάνω από τον μισό πληθυσμό της γης.

TT News Agency / Reuters
Η 16χρονη Τούνμπεργκ στη Σουηδία.

Η γενιά μας μεγάλωσε με την κλιματική κρίση και θα πρέπει να ζήσουμε με αυτήν για το υπόλοιπο της ζωής μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν μας συμπεριλαμβάνουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ούτε σε τοπικό ούτε σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε το μέλλον της ανθρωπότητας, ένα μέλλον χωρίς φωνή. Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την αδικία. Διεκδικούμε δικαιοσύνη για όλα τα θύματα της κλιματικής αλλαγής και ξεσηκωνόμαστε. Τώρα θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν. Στις 15 Μαρτίου διαμαρτυρόμαστε σε όλες τις ηπείρους. Άνθρωποι πέθαναν, πεθαίνουν και θα πεθάνουν αλλά εμείς μπορούμε και θα σταματήσουμε αυτή την τρέλα», αναφέρουν μαθητές σε επιστολή που έστειλαν στον Guardian.

Mike Hutchings / Reuters
Μαθητές διαδηλώνουν για το κλίμα στη νότια Αφρική.

Οι απεργίες στα σχολεία όλου του κόσμου ξεκίνησαν μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε τον Αύγουστο η 16χρονη Τούνμπεργκ να πραγματοποιεί καθημερινά καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. Έκτοτε οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, με χιλιάδες μαθητές από συνολικά 51 χώρες - από την Ιαπωνία και τη Γερμανία, ως το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ- να έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

«Πιστεύω ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο παράλογη είναι η κατάσταση. Βρισκόμαστε εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην ανθρώπινη ιστορία και ουσιαστικά δεν γίνεται τίποτα για να αποτραπεί. Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε είναι η αρχή μεγάλων αλλαγών και είναι πολύ ελπιδοφόρο», δήλωσε η Τούνμπεργκ στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τον Ιανουάριο στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός η κοπέλα ήταν εξίσου σκληρή απέναντι στην παγκόσμια οικονομική ελίτ: «Κάποιοι άνθρωποι, κάποιες εταιρείες, ιδιαίτερα κάποιοι που λαμβάνουν αποφάσεις γνωρίζουν ποιες ανεκτίμητες αξίες θυσιάζουν για να εξακολουθήσουν να κερδίζουν τεράστια ποσά χρημάτων, Και πιστεύω ότι πολλοί από εσάς που είστε εδώ σήμερα ανήκετε σε αυτή την ομάδα των ανθρώπων».

Βετεράνοι ακτιβιστές για το κλίμα έχουν εκπλαγεί από τα πόσα πολλά έχει επιτύχει το κίνημα αυτό σε τόσο μικρό διάστημα.

«Το κίνημα που ξεκίνησε η Γκρέτα είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα πράγματα (που έχω συναντήσει) στα 30 χρόνια που εργάζομαι πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής (...) Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους νέους ανθρώπους που έρχονται στο προσκήνιο», δήλωσε ο Μπιλ ΜακΚίμπεν, ιδρυτής της παγκόσμιας περιβαλλοντικής οργάνωσης 350.org.

Το 2018 μια έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι απομένουν 12 χρόνια για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή -από τις πλημμύρες και τους καύσωνες ως τις ελλείψεις τροφίμων και τον μεγάλο αριθμό προσφύγων εξαιτίας των ακραίων φαινομένων.

Τώρα οι μαθητές από σχολεία όλου του κόσμου εξέδωσαν μια επιστολή στην οποία τονίζουν: «Θα αλλάξουμε την τύχη της ανθρωπότητας, είτε σας αρέσει είτε όχι».

Στην επιστολή αυτή που δημοσιεύθηκε στον Guardian οι μαθητές επισημαίνουν: «Ενωμένοι θα ξεσηκωθούμε στις 15 Μαρτίου και πολλές φορές στη συνέχεια μέχρι να πετύχουμε κλιματική δικαιοσύνη. Ζητάμε από όσους λαμβάνουν αποφάσεις παγκοσμίως να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν την κρίση αυτή. Μας απογοητεύσατε στο παρελθόν. Όμως η νεολαία αυτού του κόσμο έχει αρχίσει να κινείται και δεν θα ησυχάσουμε πια».

Leonhard Foeger / Reuters
Στιγμιότυπα από μαθητές στη Βιέννη.
Peter Nicholls / Reuters
Οι νέοι στους δρόμους του Μπράιτον στη Βρετανία.
Henry Nicholls / Reuters
Μαθήτρια στο Λονδίνο μεταφέρει το μήνυμα για τη διάσωση της ανθρωπότητας. 
Eric Gaillard / Reuters
Δυναμικές οι κινητοποιήσεις και στη Γαλλία.
Rafael Marchante / Reuters
Με πλακάτ στα χέρια οι μαθητές και στην Πορτογαλία.
Susana Vera / Reuters
Εικόνες από τη Μαδρίτη.
Gonzalo Fuentes / Reuters
Συνθήματα φώναξαν τα παιδιά και στο Παρίσι.
Eric Gaillard / Reuters
Αντίστοιχες εικόνες και στη Νίκαια της Γαλλίας.
Adnan Abidi / Reuters
Μαθητές στους δρόμους της Ινδίας.
Gleb Garanich / Reuters
«Προστατέψτε τον πλανήτη», είπαν οι μαθητές στην Ουκρανία.