«Θύμα» ρώσων φαρσέρ έπεσε η ΔΟΕ ενόψει των Ολυμπιακών του Παρισιού

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δεχόταν ψεύτικες κλήσεις, από άτομα που παρουσιάζονταν ως εκπρόσωποι της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης.
Martina Rigoli via Getty Images

Θύμα ρωσικών τηλεφωνικών φαρσών, έπεσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, ο οποίος δεχόταν ψεύτικες κλήσεις, από άτομα που παρουσιάζονταν ως εκπρόσωποι της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίοι ήθελαν να συζητήσουν την κατάσταση με τη Ρωσία.

Όπως γνωστοποίησε η ΔΟΕ σήμερα, το περιστατικό ξεκίνησε όταν οι σχέσεις μεταξύ της Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ρωσίας επιδεινώθηκαν μετά την απαγόρευση της παρέλασης των αθλητών της χώρας στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Φαίνεται ότι υπήρξε ένα νέο περιστατικό στη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης και δυσφήμισης κατά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του προέδρου της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ.

«Ψεύτικες κλήσεις που υποτίθεται ότι προέρχονται από την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης φαίνεται ότι έγιναν από την ίδια ομάδα που έχει ήδη επιτεθεί με τον ίδιο τρόπο σε πολλούς παγκόσμιους πολιτικούς ηγέτες και άλλες υψηλόβαθμες προσωπικότητες».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τον Σεπτέμβριο είχε κάνει λόγο για διεθνή κούραση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία με Ρώσους φαρσέρ, οι οποίοι εξαπάτησαν άλλους δυτικούς πολιτικούς και διασημότητες σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν αναταραχή από τις δηλώσεις που εκμαίευαν.

«Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων, ένα άτομο που προσποιείται ότι είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης ζήτησε συγκεκριμένα επιχειρήματα από τη ΔΟΕ κατά της πολιτικοποίησης του αθλητισμού από τη ρωσική κυβέρνηση, προκειμένου να προετοιμάσει μια ανακοίνωση», ανέφερε η ΔΟΕ.

Δημοφιλή