ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/03/2021 21:54 EET | Updated 09/03/2021 00:01 EET

Θεσσαλονίκη: Αποχώρησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από το ΑΠΘ

Μικρής διάρκειας ένταση, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο.

Eurokinissi

Ενταση και κινητικότητα επικράτησε γύρω από την πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘαπό νεαρούς αλλά και από αστυνομικούςτο βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν σχεδόν όλους τους δρόμους που οδηγούν προς το Πανεπιστήμιο (Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αμύνης κλπ), ενώ υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για σχέδιο επέμβασης των ΜΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο διοίκησης της πρυτανείας είναι σε κατάληψη εδώ και δύο εβδομάδες.

Η ΕΛ.ΑΣ φέρεται να προχώρησε σε πέντε προσαγωγές.

Οι φοιτητές, από την πλευρά τους, ανάρτησαν το σύνθημα «1312» κατά των αστυνομικών στην κορυφή του κτιρίου διοίκησης της πρυτανείας του ΑΠΘ.

Οι αριθμοί αυτοί «μεταφράζονται» στα αρχικά A.C.A.B από την φράση «All Cops Are Bastards» (με το νούμερο 1 να αντιστοιχεί στο γράμμα Α, το 3 στο γράμμα C και ούτω καθεξής)

Λίγο αργότερα, ομάδα περίπου 100 ατόμων κινήθηκε από τη Ροτόντα προς την Παλιά Φιλοσοφική του ΑΠΘ με σκοπό να εισέλθει στον χώρο του πανεπιστημίου.

Αστυνομικοί, που βρίσκονταν στο ύψος του συντριβανίου, επενέβησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Τελικά οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν από το σημείο λίγο μετά τις 22.30 το βράδυ.

Επιτόπου πανεπιστημιακοί καθηγητές και βουλευτές 

Νωρίτερα καθηγητές του πανεπιστημίου, βουλευτές και νομικοί έσπευσαν στον χώρο του ΑΠΘ, ζητώντας να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί και να προκύψει ειρηνική λύση.

Συγκεκριμένα στο ΑΠΘ βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, Δώρα Αυγέρη και Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία σε δηλώσεις της ζήτησε την άμεση απομάκρυνση της αστυνομίας. Επιτόπου μετέβη και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

«Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά του ΑΠΘ», ζήτησε με ανακοίνωση της και η ΚΝΕ.

«Η περικύκλωση του ΑΠΘ από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας, που πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους, είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα» επισήμανε

Κατηγόρησε επίσης, την κυβέρνηση ότι «επενδύει στην καταστολή και την τρομοκρατία για να φιμώσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα».

(με πληροφορίες από thesstoday.gr)