Πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Από φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες, με κεντρικό σύνθημα «στο σπίτι, στο δρόμο, στη δουλειά, καμία μόνη».
|
Eurokinissi

Πορεία πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες, καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς στο πλαίσιο της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Eurokinissi
Eurokinissi
.
.
Eurokinissi

Με κεντρικό σύνθημα «Στο σπίτι, στο δρόμο, στη δουλειά, καμία μόνη», οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Σύνταγμα και κατευθύνθηκαν μέχρι την Ομόνοια.

Eurokinissi
Eurokinissi

Λίγο προτού ολοκληρωθεί η πορεία, το πλήθος σταμάτησε μπροστά από το Εθνικό Θέατρο και κόλλησε χαρτόνια με σεξιστικά σχόλια που συναντούνται στους χώρους εργασίας και στην καθημερινότητα.

Eurokinissi

«Οι κινητοποιήσεις για την φετινή 8η Μάρτη θα λάβουν χώρα σε μια συγκυρία κατά την οποία επιζώσες/οντες έμφυλης και σεξουαλικής βίας, ξεπερνώντας ένα ολόκληρο πλέγμα εξουσιαστικών, πατριαρχικών σχέσεων, το οποίο επιβάλει την αποσιώπηση τέτοιων περιστατικών, βρίσκουν την δύναμη να καταγγείλουν δημόσια την κακοποίησή τους, δημιουργώντας ένα ρήγμα στον δημόσιο λόγο, που αποκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου και δίνοντας θάρρος σε περισσότερα υποκείμενα να μιλήσουν», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της, η Συνέλευση Φεμινιστικών κι Εργατικών Συλλογικοτήτων, ένας από τους διοργανωτές της πορείας.

Παράλληλα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια από Ομοσπονδίες, Εργατικά Συνδικάτα, την ΟΓΕ την ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ στο πλαίσιο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκα ενώ κάλεσμα συμμετοχής έχει απευθύνει και το ΠΑΜΕ.

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Πορείες και στη Θεσσαλονίκη

Αγωνιστικές πορείες ενάντια στις διακρίσεις, τις ανισότητες, στη βία και στην εκμετάλλευση κάθε μορφής του γυναικείου φύλου έγιναν το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 5.30 μμ από κόμματα και κινήσεις της Αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, με επιστροφή στο ίδιο σημείο. Στις έξι πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος και εργατικών σωματείων της πόλης. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα