Τι εκτοξεύτηκε στο Διάστημα; Η Κίνα διαψεύδει τα περί δοκιμής πολυηχητικού πυραύλου

Η Λαϊκή Δημοκρατία αρνείται πως δοκίμασε πολυηχητικό όπλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή.
via Associated Press

Η Κίνα διέψευσε αναφορές πως προέβη σε δοκιμή πολυηχητικού (hypersonic- ικανού για ταχύτητες Μαχ 5 και άνω) πυραύλου νωρίτερα μέσα στο έτος, επιμένοντας πως ήταν έλεγχος διαστημοπλοίου ρουτίνας.

Το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ουάσινγκτον, με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με αναφορές, να αιφνιδιάζονται.

Οι πολυηχητικοί πύραυλοι είναι πολύ ταχύτεροι και ευέλικτοι από τους «κανονικούς», κάτι που σημαίνει πως η αναχαίτισή τους είναι πολύ δυσκολότερη. Σημειώνεται πως τα περί δοκιμής τέτοιου όπλου σε τροχιά από την Κίνα κυκλοφόρησαν εν μέσω αυξανόμενων προβληματισμών σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Όπως μετέδωσε το BBC, τη Δευτέρα ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε σε συνέντευξη Τύπου πως μια δοκιμή ρουτίνας έγινε τον Ιούλιο για να ελεγχθούν διαφορετικά είδη τεχνολογίας επαναχρησιμοποιούμενων διαστημοπλοίων.

«Δεν ήταν πύραυλος, ήταν διαστημόπλοιο» είπε σχετικά. «Είναι μεγάλης σημασίας για τη μείωση του κόστους της χρήσης διαστημοπλοίων».

Ο Ζάο πρόσθεσε ότι πολλές χώρες είχαν διεξάγει παρόμοιες δοκιμές στο παρελθόν. Ερωτηθείς για το αν το δημοσίευμα των Financial Times ήταν ανακριβές, απάντησε «ναι».

Το εν λόγω δημοσίευμα είχε επικαλεστεί πέντε ανώνυμες πηγές, που είπαν ότι ένας πολυηχητικός πύραυλος είχε εκτοξευθεί το καλοκαίρι, πέταξε σε χαμηλή τροχιά και πραγματοποίησε κάθοδο, χάνοντας τον στόχο του για λίγο. «Η δοκιμή έδειξε πως η Κίνα είχε σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στα πολυηχητικά όπλα και ήταν πολύ πιο μπροστά από ό,τι πίστευαν Αμερικανοί αξιωματούχοι» αναφερόταν σχετικά.

Πέραν της Κίνας, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες δουλεύουν πάνω σε τεχνολογία πολυηχητικών πυραύλων.