Τι συμβαίνει με τον βασιλιά Κάρολο: Η διάγνωση του καρκίνου και οι εξελίξεις στο Μπάκιγχαμ

Τι γνωρίζουμε και τι δεν έχει αποκαλυφθεί για την κατάσταση της υγείας του και τι μέλλει γενέσθαι με τα καθήκοντά του - Τα σενάρια διαδοχής και η αποχή.
via Associated Press

Ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας έχει διαγνωστεί με μια μορφή καρκίνου, σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η ασθένεια εντοπίστηκε κατά την πρόσφατη θεραπεία του για διόγκωση προστάτη. Ο Βασιλιάς έχει ξεκινήσει θεραπεία και του έχει συσταθεί να αναβάλει τα δημόσια καθήκοντα.

Σήμερα, μάλιστα, εθεάθη για πρώτη φορά δημοσίως μετά την ανακοίνωση ότι πάσχει από καρκίνο, κατά την αποχώρησή του με αυτοκίνητο από το Clarence House, την κατοικία του στο Λονδίνο, μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα. Ο 75χρονος βασιλιάς και η σύζυγός του χαιρέτισαν το πλήθος χαμογελώντας από τις πίσω θέσεις του οχήματος.

via Associated Press

Τι είδους καρκίνο έχει ο βασιλιάς Κάρολος

Το Παλάτι δεν έχει αποκαλύψει τι είδους καρκίνο έχει ο βασιλιάς ή πού λαμβάνει θεραπεία. Είπε ότι ξεκίνησε ένα «πρόγραμμα τακτικών θεραπειών» τη Δευτέρα. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε: «Δεν κοινοποιούνται περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο, εκτός από την επιβεβαίωση ότι η Αυτού Μεγαλειότητα δεν έχει καρκίνο του προστάτη».

Ο Κάρολος, ο οποίος είναι 75 ετών, υποβλήθηκε πρόσφατα σε θεραπεία για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Πέρασε τρεις νύχτες στο ιδιωτικό νοσοκομείο London Clinic, αφού υποβλήθηκε σε «διορθωτική διαδικασία». Μετά τη θεραπεία, το Παλάτι είπε ότι ο βασιλιάς θα αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του «για να έχει μια περίοδο ιδιωτικής ανάρρωσης».

via Associated Press

Ενα «ξεχωριστό θέμα ανησυχίας» είχε εντοπιτσεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας του και στη συνέχεια διαγνώστηκε ως μια μορφή καρκίνου. Τώρα θα λάβει θεραπεία για τη δεύτερη αυτή πάθηση, ως εξωτερικός ασθενής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε σοκαρισμένος από την είδηση και εξέφρασε την ελπίδα ο μονάρχης να μπορέσει να αναρρώσει γρήγορα, τονίζοντας ότι η νόσος εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο. «Οι σκέψεις μας είναι με εκείνον και την οικογένειά του. Ξέρετε, ευτυχώς, βρέθηκε εγκαίρως», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι σημαίνει αυτό για την βασιλική οικογένεια

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, o Κάρολος ενημέρωσε τηλεφωνικά τους στενούς συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Χάρι, ο οποίος επέστρεψε αεροπορικώς από το σπίτι του στην Καλιφόρνια για να δει τον πατέρα του.

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος έχει απαρνηθεί τα βασιλικά του καθήκοντα και ζει τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, έφτασε στο Λονδίνο το μεσημέρι ταξιδεύοντας με νυχτερινή πτήση για να επισκεφτεί τον πατέρα του στην κατοικία του στο Λονδίνο στο Clarence House. Ο Χάρι έχει αποξενωθεί από τον πατέρα του και τον αδελφό του τα τρία τελευταία χρόνια και το 2023 εξέδωσε μια αυτοβιογραφία στην οποία επικρίνει τη βασιλική οικογένεια.

via Associated Press

Δεν είναι γνωστό πού θα μείνει ο Δούκας του Σάσεξ με τον ίδιο να είναι «άστεγος» όταν επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο και να χρειάζεται άδεια από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να μείνει σε βασιλικό κτήμα.

Με αυτή την κίνηση θεωρείται ότι ξαναχτίζει γέφυρες, μετά και το τηλεφώνημα του να τηλεφωνεί στον πατέρα του για τα 75α γενέθλιά του το περασμένο φθινόπωρο. Η ένταση μοιάζει να είναι μεγαλύτερη με τον αδερφό του, Ούιλιαμ, όπως αναφέρουν οι βρετανικές ταμπλόιντ εφημερίεδες, παρά με τον πατέρα του.

via Associated Press

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος επρόκειτο ήδη να επιστρέψει στις επίσημες υποχρεώσεις μετά την επέμβαση της συζύγου του, Κέιτ Μίντλετον, αναμένεται πλέον να παίξει μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά τις δημόσιες εμφανίσεις και την κάλυψη των επίσημων καθηκόντων. Αλλά έχει και τη γυναίκα και τον πατέρα του άρρωστους ταυτόχρονα.

Αλλά ο Ουίλιαμ είναι ο διάδοχος, ο επόμενος στη σειρά, και αναμένεται να ανέλθει, με τον ίδιο τρόπο που πριν από λίγο καιρό, ο βασιλιάς Κάρολος ανήλθε για να βοηθήσει τη μητέρα του. Η προσοχή θα στραφεί σε αυτόν όταν εμφανιστεί δημόσια αργότερα αυτή την εβδομάδα.

via Associated Press

Η βασίλισσα Καμίλα, η οποία πριν από 20 χρόνια δεν ήταν καν μέλος της βασιλικής οικογένειας, βρίσκεται στο επίκεντρο ως ανώτερο μέλος μιας συρρικνούμενης ομάδας ενεργών βασιλικών μελών.

Εξάλλου, υπάρχει έντονη συζήτηση για «αδυνάτισμα» της μοναρχίας, με τον πρίγκιπα Χάρι και τον πρίγκιπα Αντριου να έχουν παραιτηθεί από τα αξιώματά τους και τον Βασιλιά αλλά και την Πριγκίπισσα της Ουαλίας να βρίσκονται πλέον, μέχρι νεωτέρας, εκτός δράσης. Μεταξύ των βασιλικών μελών, μόνο ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Ούιλιαμ και Κέιτ, είναι κάτω των 50 ετών.

Ο Βασιλιάς Κάρολος, για την ώρα, θα συνεχίσει τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους. Αλλά θα χάσει εκείνο το κομμάτι της δουλειάς που πραγματικά φαίνεται να του δίνει ενέργεια, καθώς φαίνεται να ενθουσιάζεται περισσότερο όταν συναντά τα πλήθη, μιας και υπάρχει μια αξιοσημείωτη έλλειψη επισημότητας σε τέτοια ταξίδια που βγαίνει για να συναντήσει το κοινό. Αυτό θα μπει σε παύση - αν και για πόσο, είναι άγνωστο.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή