Τι θα κάνουν οι άνθρωποι αν βρεθούν μπροστά σε ένα καβγά

Αναλύθηκαν 219 βίντεο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης από τρεις διαφορετικές χώρες.
monkeybusinessimages via Getty Images

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παρεμβαίνουν όταν βλέπουν κάποιον να απειλείται ή να επιτίθεται στο δρόμο παρά να αδιαφορήσουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ερευνητές που εξέτασαν βίντεο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV), με επιθέσεις και αψιμαχίες από τρεις χώρες, διαπίστωσαν ότι, σε εννέα από τις 10 περιπτώσεις, οι περαστικοί βοήθησαν.

Αναλύοντας 219 βίντεο κλιπ από περιοχές όπως, το Λάνκαστερ, το Άμστερνταμ και το Κέιπ Τάουν, διαπίστωσαν ότι, όσο περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν κοντά σε έναν τσακωμό, τόσο πιο πιθανό ήταν να παρέμβει κάποιος.

«Σύμφωνα με την συμβατική σκέψη, είναι να μην εμπλακείς σε ένα δημόσιο καβγά. Η νέα αυτή έρευνα αμφισβητεί αυτή την άποψη και δείχνει πως η παρέμβαση αποτελεί μάλλον τον κανόνα.Το γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι είναι πολύ πιο δραστήριοι από όσο νομίζουμε είναι μια θετική και καθησυχαστική ιστορία για τα δυνητικά θύματα της βίας και της κοινωνίας μας ως σύνολο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ρίτσαρντ Φίλποτ, των πανεπιστημίων Λάνκαστερ και Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με το άρθρο της Independent, η βοήθεια που προσφέρθηκε από τους παρευρισκόμενους, περιελάμβανε ενέργειες όπως την προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα η και να χωρίσουν τους εμπλεκόμενους, ακόμα και να παρηγορήσουν το θύμα. Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στις συμπεριφορές των ανθρώπων ανάμεσα στις τρείς χώρες.

Πηγή: Independent

Popular in the Community