Τιμή - ρεκόρ για πίνακα του Μπροντσίνο σε δημοπρασία: Η μεγάλη περιπέτεια του έργου

Το πορτρέτο παρέμενε ως αγνώστων στοιχείων επί δεκαετίες σε ένα κτίριο της γερμανικής κυβέρνησης.
Shannon Stapleton via Reuters

Σε τιμή ρεκόρ, 10,7 εκατομμύρια δολάρια -αλλά και σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε μόλις πέντε λεπτά- πωλήθηκε πίνακας του διάσημου πορτρετίστα της Αναγέννησης, Μπροντσίνο σε δημοπρασία με έργα των Old Masters του οίκου Sotheby’s που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Το έργο που απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα να κρατά πένα και φύλλο χαρτιού και, σύμφωνα με μελετητές, είναι αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου, πωλήθηκε σε τιμή υπερδιπλάσια από την εκτιμώμενη που ήταν 3-5 εκατομμύρια δολάρια.

Αρχικά, οι ειδικοί του οίκου δημοπρασιών είχαν θεωρήσει ότι το έργο ήταν του Γιακοπίνο ντελ Κόντε.

Το πορτρέτο παρέμενε ως αγνώστων στοιχείων επί δεκαετίες σε ένα κτίριο της γερμανικής κυβέρνησης και επιστράφηκε στην κληρονόμο της αρχικής ιδιοκτήτριας της Εβραίας, Ίλσε Χέσελμπεργκερ από το Μόναχο.

Η Χέσελμπεργκερ είχε αποκτήσει τον πίνακα το 1927, αλλά η συλλογή έργων τέχνης και η περιουσία της κατασχέθηκαν από τους Ναζί.

Τουλάχιστον τέσσερις πλειοδότες διεκδίκησαν το πορτρέτο, το οποίο απέκτησε άνδρας ο οποίος ήταν παρών στην αίθουσα κατά τη διεξαγωγή της δημοπρασίας. Ο πίνακας είναι πλέον ο ακριβότερος του Μπροντσίνο μετά τον «Πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα με ένα βιβλίο», το οποίο πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2015 9,1 εκατομμύρια δολάρια.

Τα καθαρά έσοδα από την πώληση του πίνακα θα διατεθούν σε οργανώσεις στήριξης επιζησάντων του Ολοκαυτώματος και παροχής βοήθειας σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Στην ίδια δημοπρασία, πίνακας του Ρούμπενς που απεικονίζει τον αποκεφαλισμό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (1609) πωλήθηκε 23,5 εκατομμύρια δολάρια και η μεγάλης κλίμακας σύνθεση του Οράσιο Τζεντιλέσκι «Η Μαρία Μαγδαληνή μετανοούσα» πωλήθηκε τέσσερα εκατομμύρια δολάρια.

Με πληροροφίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα