Το αλκοόλ και η καφεΐνη μαζί έχουν μια μη αναμενόμενη επίδραση στον ύπνο

Να τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτό.
.
miniseries via Getty Images
.

Μια νέα μελέτη που αξιολογεί τις συνδυασμένες επιδράσεις του αλκοόλ και της καφεΐνης διαπίστωσε ότι και οι δύο ουσίες, όταν χρησιμοποιούνται μαζί, έχουν μια «απροσδόκητη» επίδραση στον ύπνο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϋ υπέθεσαν ότι ο συνδυασμός καφεΐνης και αλκοόλ, «τα δύο πιο δημοφιλή ψυχοδραστικά φάρμακα στον κόσμο», θα μείωνε την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου.

Για έξι εβδομάδες, οι 17 συμμετέχοντες στη μελέτη — οι οποίοι εργάζονταν σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές — κατέγραψαν την κατανάλωση υγρών, την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου τους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό PLOS ONE, διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο η καφεΐνη μείωσε την ποσότητα ύπνου κατά 10 λεπτά ανά φλιτζάνι που καταναλώθηκε την προηγούμενη ημέρα.

Όσοι ήπιαν αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα ανέφεραν μείωση της ποιότητας του ύπνου τους κατά 4% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν όταν οι συμμετέχοντες έπιναν τόσο καφεΐνη όσο και αλκοόλ, οι αρνητικές επιπτώσεις που είχε το καθένα στον ύπνο φαινομενικά αντισταθμίστηκαν.

«Σε σύγκριση με τις νύχτες που μπορεί να έχουμε καταναλώσει είτε το ένα είτε το άλλο, πιστεύαμε ότι θα παρατηρούσαμε επιπλέον μείωση στην υποκειμενική ποιότητα ύπνου ή στη διάρκεια του ύπνου», δήλωσε ο Φρανκ Σογκ, επικεφαλής ερευνητής, υποψήφιος διδάκτορας κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών της Ουάσιγκτον.

«Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης ήταν το αντίθετο από αυτό που περιμέναμε (να δούμε) και κατέληξε να έχει ως αποτέλεσμα να αντισταθμίσει το ένα τον αρνητικό αντίκτυπο του άλλου στην ποιότητα ή την ποσότητα. Και αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμάς», συνέχισε ο Σογκ.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο ένα βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα...

«Αυτό μας ανησυχεί ... στην πραγματικότητα διαιωνίζει αυτόν τον κύκλο χρήσης αλκοόλ και καφεΐνης καθώς τα άτομα δεν γνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο», είπε ακόμα ο Σογκ.

Δίατα weed: Τι είναι και γιατί οι ειδικοί λένε μπορεί να είναι επικίνδυνη

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες τελικά στράφηκαν σε έναν κύκλο «αυτοθεραπείας» για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις είτε του αλκοόλ είτε της καφεΐνης.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα