ΔΙΕΘΝΕΣ
08/10/2020 08:27 EEST | Updated 08/10/2020 10:35 EEST

To Αζερμπαϊτζάν σφυροκοπά το Ναγκόρνο Καραμπάχ - Συνεχείς βομβαρδισμοί όλη τη νύχτα

Ακούστηκαν τουλάχιστον τριάντα εκρήξεις σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας.

ASSOCIATED PRESS

Το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Καραμπάχ, έγινε και πάλι στη διάρκεια της περασμένης νύκτας στόχος πολλών βομβαρδισμών, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όλη τη νύχτα, από χθες τα μεσάνυχτα μέχρι σήμερα στις 08:00 το πρωί, τοπική ώρα, οι σειρήνες συναγερμού ηχούσαν κατά τακτικά διαστήματα στην πόλη και ακολουθούσαν, ανά τρεις ή ανά τέσσερις, ισχυρές εκρήξεις που έκαναν το έδαφος να τρέμει.

Όπως και την προηγούμενη νύκτα, αυτά τα πυρά πυροβόλων έπλητταν την πόλη σχεδόν κάθε ώρα. Ο ανθρώπινος και υλικός απολογισμός αυτών των τελευταίων πληγμάτων δεν έχει προς το παρόν γίνει γνωστός.

Ο τύπος των όπλων που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα, όμως οι τοπικές αρχές καταγγέλλουν ότι βομβαρδίζονται αδιακρίτως αστικές περιοχές με ρουκέτες «Σμερτς», φονικές ρουκέτες των 300 χιλιοστών κληρονόμοι των περίφημων Κατιούσα και «οργάνων του Στάλιν».

Ρουκέτες αυτού του τύπου που δεν έχουν εκραγεί είναι ορατές στην πόλη, ενώ κατοικίες έχουν καταστραφεί εντελώς από τα πυρά αυτά, με τους κρατήρες να φθάνουν μερικές φορές τα δέκα μέτρα, κάτι που είναι ενδεικτικό της ισχύος των βομβών που χρησιμοποιούνται.

Τι ψάχνει η Τουρκία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Συνομιλίες σε Γενεύη και Μόσχα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

Μη επανδρωμένα αεροπλάνα υπερίπτανται τακτικά της πόλης, μάλλον στη διάρκεια της ημέρας, και πραγματοποιούν μεμονωμένες βολές, που είναι κατά τα φαινόμενα περισσότερο στοχευμένες.

Από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, σήμερα το πρωί κατηγορούν επίσης τους αρμένιους αυτονομιστές ότι στη διάρκεια της νύκτας και το πρωί «άνοιξαν πυρ στις κατοικημένες περιοχές» εναντίον αμάχων και αναφέρουν τις περιφέρειες Μπαρντίνσκ, Αγκτζαμπεντίν, Γκοράνμποϊ, Τερτέρ και Αγκντάμ. «Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες», σύμφωνα με το αζερινό υπουργείο Άμυνας.

Στο ίδιο το μέτωπο, το υπουργείο Άμυνας του Καραμπάχ ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της νύκτας η κατάσταση ήταν «σταθερή, αλλά τεταμένη».

«Μάχες επαναλήφθηκαν το πρωί στον Βορρά και τον Νότο», πρόσθεσε.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ARIS MESSINIS via Getty Images
ARIS MESSINIS via Getty Images
ARIS MESSINIS via Getty Images

Πηγές: AFP, TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ