CULTURE
07/12/2017 08:18 EET

Το δικό μου Ισραήλ: Οδοιπορικό σε μια μοναδική χώρα

Οι πέντε ημέρες στο Ισραήλ ήταν μαγικές και εντελώς διαφορετικές από το τελευταίο μου ταξίδι σε αυτό τον τόπο, μία δεκαετία πριν. Ήμουν μέρος μίας  αποστολής με αγαπημένους συναδέλφους και επαγγελματίες του χώρου της τηλεόρασης και απολαύσαμε μαζί την καθημερινή πρωινή και νυχτερινή ζωή  των Ισραηλινών.

Πρώτη στάση ήταν το Τελ Αβίβ, όπου σαν τίτλο θα έβαζα ότι κολύμπησα στα μαγικά νερά της Μεσογείου τέλος Νοεμβρίου.

 

Emi Livaniou Zisiopoulou

 

Ανακαλύψαμε την σπουδαιότερη σχεδιάστρια μόδας και περιηγηθήκαμε στον περίφημο οίκο Maskit Showroomand studio και ζήλεψα τα μοναδικά παλτά φτιαγμένα με το ύφασμα των ρούχων των βεδουίνων, όταν περνούν τους χειμώνες στην έρημο.

 

Emi Livaniou Zisiopoulou

 

Περάσαμε ένα ολόκληρο απόγευμα στην αγορά Sharona Market, μυρίζοντας και δοκιμάζοντας τα μπαχάρια της ανατολής! Δειπνήσαμε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, από το οποίο, εκτός των υπολοίπων, θα μου μείνει αξέχαστο το ψητό κουνουπίδι στα κάρβουνα που είχε ίδια γεύση με μπριζόλα παρακαλώ!

 

Emi Livaniou Zisiopoulou

 

Στο Τελ Αβίβ γνώρισα τον Christian Louboutin της περιοχής με σχέδια πολύ προχωρημένα και ταλέντο που ξεχειλίζει τόσο που αν κάποιος θα ήθελε να επενδύσει στην βιομηχανία των υποδημάτων θα του συνιστούσα να ρίξει μια ματιά στον Kobi Levi!

 

Emi Livaniou Zisiopoulou

 

Για όσους δεν το γνωρίζετε, από το Ισραήλ έχει αρχίσει η τρελή μόδα που σε λίγο θα επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, του να γευματίζεις σε ένα σπίτι με μάγειρες  τους ιδιοκτήτες, ιδιωτικά και όχι σεμνά και ταπεινά αφού το μενού περιλαμβάνει συνήθως γεύσεις για πολύ εκλεπτισμένους ουρανίσκους.

 

Emi Livaniou Zisiopoulou

 

Η αποκάλυψη για εμένα ήταν η Χάιφα, την οποία επισκέφτηκα πρώτη φορά και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά της. Μεγάλη πόλη, εμπορικό λιμάνι, με έντονη νυχτερινή ζωή, παραπέμπει σε τουριστικό θέρετρο υψηλών προδιαγραφών. Σημείο αναφοράς οι υπέροχοι κήποι Bahai Gardens με την μαγική θέα του λιμανιού.

 

Emi Livaniou Zisiopoulou

 

Στη διαδρομή φυσικά ξαναφάγαμε! Γενικά σε αυτό το ταξίδι φάγαμε τόσο πολύ που νομίζω ότι αν καθόμασταν και άλλες ημέρες θα αλλάζαμε όλοι μας νούμερο στα ρούχα μας. Αλλά πώς να αντισταθεί κανείς στα μυστικά που μας έδειξαν στον χωριό των Δρούζων, Νταλιάτ Αλ Κάρμελ, για τις πίτες και το χούμους και το ταχίνι και τα γλυκά και δεν συμμαζεύεται... τόσο ευγενικοί άνθρωποι!

Η Ιερουσαλήμ ήταν το κέντρο του ταξιδιού για εμένα! Ο τόπος που γέννησε τρεις θρησκείες, το Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και τον Μουσουλμανισμό. Πόση συσσωρευμένη ενέργεια έχει αυτή η πόλη! Προσκύνησα στον Πανάγιο Τάφο, ξεναγηθήκαμε στο Πατριαρχείο, προσκύνησα στον Τάφο της Παναγίας, άγγιξα το Τοίχος των Δακρύων. Μαγεία! Είτε πιστεύετε, είτε όχι, όπου και αν πιστεύετε, είναι σίγουρο ότι θα νιώσετε στα κύτταρά σας τη δύναμη της Ιερουσαλήμ!

 

Emi Livaniou Zisiopoulou

 

Και μετά ήρθε η Νεκρά Θάλασσα! Μοναδική εμπειρία. Κολυμπήσαμε, επιπλεύσαμε λόγω της ιδιαίτερης σύστασης του νερού, παίξαμε. Απολαύσαμε το σεληνιακό τοπίο της ερήμου σε συνδυασμό με τα μπλε νερά. Κάναμε spa!

Η αλήθεια είναι ότι το Ισραήλ είναι ένας προορισμός μοναδικός για εμάς τους Έλληνες γιατί είναι κοντά (διάρκεια πτήσης 1.40′), έχει καλό καιρό και πιο ζεστό από την Ελλάδα συνήθως και είναι μία μικρή χώρα που σε λίγες ημέρες μπορείτε να τη γυρίσετε όλη σχεδόν. Και για πολλούς αποτελεί και θρησκευτικό προορισμό.

 

Emi Livaniou Zisiopoulou

 

Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εξωτερικών και  την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα για την άψογη οργάνωση.