Το Ισραήλ "επιστράτευσε" τη Μοσάντ για το σαφάρι αγοράς υγειονομικού υλικού λόγω κορονοϊού

Αναφορές για αγορές από διαγνωστικών τεστ, μασκών και αναπνευστήρων από χώρες με τις οποίες δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.
AHMAD GHARABLI via Getty Images

Η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών του Ισραήλ, Μοσάντ, αγόρασε 10 εκατομμύρια μάσκες εν μέσω της πανδημίας κορνονoϊού ενώ όπως αναφέρει η Jerusalem Post επίσης η υπηρεσία αγόρασε επίσης δεκάδες αναπνευστήρες, δεκάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ, περίπου 25.000 μάσκες N95 και αναμένεται να φέρει ακόμα περισσότερο ιατρικό εξοπλισμό.

Οι ενέργειες αυτές έγιναν υπό τον συντονισμό του διευθυντή της, Γιοσι Κοέν ο οποίος, όπως ανακοίνωσε τη περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέλαβε τον συντονισμό των προσπαθειών της χώρας να αγοράσει ιατρικό εξοπλισμό από το εξωτερικό.

Ο Κοέν κατάφερε να εξασφαλίσει για το Ισραήλ 100.000 διαγνωστικά τεστ πριν από δύο εβδομάδες, με ακόμη 4 εκατομμύρια περίπου αναμένεται να παραληφθούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τεστ προέρχονται από χώρες με τις οποίες το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις. Σύμφωνα το Al Jazeera, πρόκειται για χώρες του Περσικό Κόλπο, γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί ανέλαβε αυτ την αποστολή η Μοσάντ.

Στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι ασθενών και 4.347 κρούσματα.

Πηγή: Jerusalem Post