ΔΙΕΘΝΕΣ
16/11/2019 10:46 EET | Updated 16/11/2019 10:54 EET

Το «καραβάνι των μητέρων» - Διανύοντας 5.000χλμ προς τις ΗΠΑ αναζητώντας τα χαμένα παιδιά τους

Έως και 120.000 άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν εξαφανιστεί στο Μεξικό κατά το μακρύ ταξίδι προς τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

ISAAC GUZMAN via Getty Images

Ένα «καραβάνι» 50 γονιών γονιών μεταναστών από την κεντρική Αμερική οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί, αναχώρησε την Παρασκευή από το νότιο Μεξικό για να διανύσει κάπου 5.000 χιλιόμετρα, με την ελπίδα να βρει ίχνη των αγνοουμένων.

Αποτελούμενο από 45 γυναίκες και πέντε άνδρες, αυτό το «καραβάνι των μητέρων από την κεντρική Αμερική», το δέκατο πέμπτο κατά σειρά, μπήκε στο Μεξικό από τη Γουατεμάλα και σκοπεύει να κατευθυνθεί προς τα μεξικανικά σύνορα με τις ΗΠΑ.

«Είναι τεράστιος ο αριθμός των μεταναστών που αγνοούνται στο Μεξικό. Από 70.000 ως 120.000, κατά ορισμένους υπολογισμούς. Πολλοί βρίσκονται σε ομαδικούς τάφους, άλλοι σε μυστικούς τάφους, άλλοι ακόμη σε νεκροτομεία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάρθα Σάντσες, μια από τις οργανώτριες του καραβανιού.

«Άλλοι κρύβονται σε διάφορα μέρη του Μεξικού και ζουν λιγότερο ή περισσότερο φυσιολογικές ζωές, εργάζονται, αλλά αποφεύγουν το να έλθουν σε επαφή με τις οικογένειές τους», είτε λόγω δεν έχουν τα μέσα, ή διότι φοβούνται πως θα εντοπιστούν από τις αρχές και θα απελαθούν, πρόσθεσε η ίδια.

ISAAC GUZMAN via Getty Images

 

Ως την 3η Δεκεμβρίου, το καραβάνι θα περάσει από 13 Πολιτείες του Μεξικού, κατά μήκος των οδών που ακολουθούν πιο συχνά οι παράτυποι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Από την πρώτη φορά που οργανώθηκε αυτό το καραβάνι, πριν από 15 χρόνια, το κίνημα κατάφερε να εντοπίσει 310 εξαφανισμένους μετανάστες, σύμφωνα με τη Σάντσες. Μέρος της μεθόδου του είναι να επισκέπτεται φυλακές και κέντρα υποδοχής και να αναρτά φωτογραφίες αγνοουμένων σε δημόσιους χώρους.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, οι μεξικανικές αρχές έχουν σκληρύνει την πολιτική τους έναντι των μεταναστών από τα κράτη της κεντρικής Αμερικής που διέρχονται από την επικράτεια της χώρας, αναπτύσσοντας από τον Ιούνιο περίπου 27.000 στρατιωτικούς και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στα νότια και στα βόρεια σύνορα της χώρας. Η ροή μεταναστών έκτοτε έχει μειωθεί σημαντικά.

ISAAC GUZMAN via Getty Images
ISAAC GUZMAN via Getty Images
ISAAC GUZMAN via Getty Images
ISAAC GUZMAN via Getty Images
ISAAC GUZMAN via Getty Images

 Πηγή: AFP