Το μαγικό φίλτρο για να κάνουμε και πάλι τη σπίθα της ερωτικής μας ζωής πυρκαγιά

Είναι τόσο απλό, όσο και σύνθετο.
Young couple romancing in the bedroom
ImagesBazaar via Getty Images
Young couple romancing in the bedroom

Γιατί να επιλέξουμε έναν πιθανό σύντροφο ζωής χωρίς να αισθανόμαστε τη σπίθα της σεξουαλικής έλξης; Και αν το κάνουμε, πώς μπορούν αυτές οι σχέσεις να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν; Είναι δυνατόν η σεξουαλική έλξη εφόσον δεν υπήρχε εξαρχής να καλλιεργηθεί αργότερα;

Συχνά επιλέγουμε έναν/μια σύντροφο με τα κριτήρια που διαλέγουμε τον καλύτερό μας φίλο, την ιδανική μητέρα ή τον ιδανικό πατέρα για τα παιδιά μας και αγνοούμε το σεξουαλικό κομμάτι. Ωστόσο, η σεξουαλικότητα είναι το μόνο πράγμα που ξεχωρίζει μια ρομαντική σχέση από μια πλατωνική και βοηθά τα ζευγάρια να μείνουν μαζί ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.

Μπορεί η σεξουαλική έλξη να δημιουργήσει ή να καταστρέψει μια σχέση;

Το καλό σεξ ενδέχεται να θεραπεύσει το άγχος, καθώς και άλλα συμπτώματα κατάθλιψης. Ταυτόχρονα, βοηθά τους συντρόφους να αποκτήσουν μια βαθύτερη σύνδεση και βελτιώνει την ικανοποίηση των ατόμων από τη σχέση. Ωστόσο, τα χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής έλξης δεν είναι πάντα πρόβλημα για τα ζευγάρια, σύμφωνα με τη σεξολόγο Δρ. Υβόννη Φουλμπράιτ.

Όταν το ζευγάρι μοιράζεται τις σκέψεις του γύρω από το σεξ

Για να αποφευχθεί η παρεμβολή του άγχους απόδοσης σε μια υγιή σεξουαλική ζωή, η ενσυνειδητότητα είναι το κλειδί. Ειδικά σε έναν κόσμο όπου στα ζευγάρια ασκείται μεγάλη πίεση προκειμένου να διατηρήσουν ενεργή τη σεξουαλική τους ζωή.

Σήμερα, ζούμε με την λανθασμένη αντίληψη ότι είναι «υποχρέωσή μας» να ελκυόμαστε σωματικά από κάποιον ή από την πρώτη μας συνάντηση. Ειδάλλως, απορρίπτεται το ενδεχόμενο σχέσης. Κι όμως, η έλξη μπορεί να αυξηθεί καθώς γνωρίζουμε κάποιον και βιώνουμε αυξημένη εγγύτητα και σύνδεση.

Τι κάνουμε εάν εμείς ή και ο/η σύντροφός μας στερέψουμε από σεξουαλικό ενδιαφέρον

Η Φουλμπράιτ θεωρεί ότι σε καμία περίπτωση δεν ήρθε το τέλος. Υπογραμμίζει επίσης, ότι η πολυγαμία μπορεί να λειτουργεί για κάποιους, όχι όμως για άλλους. Οι σύντροφοι σε αυτή τη φάση, έχουν να αποφασίσουν πόσο ειλικρινείς θα είναι μεταξύ τους, κατά πόσο αυτό το θέμα τους επιτρέπει να μείνουν μαζί ή όχι, και πόσο βάρος θα πρέπει να δοθεί στο σεξ όταν υπάρχουν κι άλλα πράγματα που τους δένουν.

Επιπλέον, δεν ισχύει ότι το πάθος χάνεται σε μια μακροχρόνια σχέση. Για ορισμένα ζευγάρια, η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, αρκεί να επικεντρωθούμε σε αυτήν.

«Πολλά ζευγάρια στα 50 τους μπορούν να εξερευνήσουν και να επεκτείνουν τη σεξουαλικότητά τους χάρη στην ωριμότητα και τις εμπειρίες τους. Για τα ζευγάρια στα 60 ή τα 70, που είναι σε θέση να επεκτείνουν τον ορισμό τους για το σεξ πέρα από τον οργασμό και να συνδημιουργήσουν οικειότητα, ο έρωτας μπορεί να συνεχίσει να είναι ζωντανός και πλούσιος», τονίζει η Φουλμπράιτ.

Χρειάζεται να έχουμε κατά νου, ότι η σεξουαλική μας υγεία είναι ένα βαρόμετρο της συνολικής μας ευεξίας. Επομένως, εάν πραγματικά αντιμετωπίζουμε μια ανεξήγητη πτώση στο σεξουαλικό μας ενδιαφέρον, ίσως φανεί πολύτιμο να μιλήσουμε με τον γιατρό μας, καθώς ενδέχεται τα επίπεδα τεστοστερόνης μας να υφίστανται πτώση.

Όποια και αν είναι η πηγή της έλλειψης σεξουαλικού ενδιαφέροντος, η ειλικρίνεια θα μας βοηθήσει να ανάψουμε και πάλι τη σπίθα.

Πηγή: CNN