Το μυστήριο με τα Στίγματα του Χριστού στα άκρα των πιστών: Θαύμα ή φάρσα;

Η λογική μάλλον φαίνεται να απαιτεί την μη-θαυματουργική εξήγηση.

Τα στίγματα είναι πληγές που πιστεύεται ότι μοιάζουν με τις πληγές του Χριστού κατά την Σταύρωση του. Εμφανίζονται στα χέρια, στα πόδια και μερικές φορές στα πλαϊνά και στο κεφάλι ενός ατόμου. Το γεγονός ότι τα στίγματα εμφανίζονται διαφορετικά σε κάθε άτομο, είναι ισχυρή απόδειξη ότι οι πληγές δεν προέρχονται πραγματικά από θαύμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Χρακτηριστικές είναι οι αυτοδημιούργητες πληγές, που είναι κοινές μεταξύ ανθρώπων που πάσχουν από συγκεκριμένες εγκεφαλικές διαταραχές. Ο ισχυρισμός ότι οι πληγές είναι προϊόντα θαύματος δεν τεκμηριώνεται και πιθανώς οφείλεται στην υπερβάλλουσα θρησκοληψία και την επιθυμία των ανθρώπων να αποδείξουν ότι είναι οι εκλεκτοί του Θεού.

Η πιθανότητα του να είναι οι πληγές ψυχοσωματικές ( ψυχογενείς πορφύρες), που εκδηλώνονται από άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μάλλον φαίνεται πολύ πιο μικρή από το να είναι κοινές φάρσες, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Υπάρχουν κυρίως δυο λόγοι για να πιστέψουμε ότι τα στίγματα είναι συνήθως αυτοεπιφερόμενα παρά ψυχοσωματικά ή θαυματουργικά. Πρώτον, κανείς στιγματικός δεν εκδηλώνει αυτές τις πληγές, από την αρχή μέχρι το τέλος, παρουσία άλλων. Μόνο όταν δεν επιβλέπονται αρχίζουν να αιμορραγούν.

Και δεύτερον, ο κανόνας του Χιούμ στο Περί Θαυμάτων είναι ότι όταν συμβαίνει ένα υποτιθέμενο θαύμα, ρωτάμε τους εαυτούς μας, τι είναι πιο θαυματουργό, το υποτιθέμενο θαύμα ή το ότι μας κοροϊδεύουν; Η λογική απαιτεί να πάμε με το μικρότερο από τα δυο θαύματα, το λιγότερο απίθανο, και να συμπεράνουμε ότι δεν βλέπουμε ένα θαύμα αλλά μια ευσεβή απάτη.

Όλες οι 32 περίπου καταγεγραμμένες υποθέσεις στιγμάτων ήταν Ρωμαιοκαθολικοί και όλες, εκτός από 4, ήταν γυναίκες. Καμία υπόθεση στιγμάτων που να συνέβει πριν από τον 13ο αιώνα δεν είναι γνωστή, παρά μόνο όταν ο Σταυρός έγινε το επίσημο σύμβολο της Χριστιανοσύνης στην Δύση. Η λογική μάλλον φαίνεται να απαιτεί την μη-θαυματουργική εξήγηση.

Τι θα μπορούσε να είναι πιο ξεχωριστό το να έχεις επιλεχθεί για να υποφέρεις τις πληγές και τα βάσανα του Σωτήρος;

(Με πληροφορίες από skepdic)