Το Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη στο Μουσείο Μπενάκη

Εξήντα χρόνια μετά την ιστορική μέρα, εγκαινιάζεται έκθεση με αφίσες, εφημερίδες της εποχής, οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή.
Μουσείο Μπενάκη

Στις 24 Οκτωβρίου 1963 ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία η βράβευση του Γιώργου Σεφέρη με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Εξήντα ακριβώς χρόνια μετά από αυτή την ιστορική μέρα, το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο της ανακοίνωσης, αλλά και της απονομής που ακολούθησε στις 10 Δεκεμβρίου 1963.

Με κεντρικό έκθεμα το Βραβείο Νόμπελ, που ανήκει στην μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα, παρουσιάζεται πλήθος τεκμηρίων και φωτογραφικού υλικού.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: η πρώτη αφορά την ημέρα της ανακοίνωσης, η δεύτερη επικεντρώνεται στη βραδιά της απονομής, ενώ η τελευταία στον απόηχό της, με τα σχετικά δημοσιεύματα, συγχαρητήριες επιστολές και τηλεγραφήματα.

Αφίσες, εφημερίδες της εποχής, οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή δημιουργούν ένα περιβάλλον που ανακαλεί την σπουδαιότητα του γεγονότος και αναδεικνύει την προσωπικότητά του.

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το αρχείο του Σεφέρη που βρίσκεται κατατεθειμένο στη Γεννάδιο βιβλιοθήκη, από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Επιμελητές:

Κωνσταντίνος Παπαχρίστου / Σχεδιασμός: Παύλος Θανόπουλοσ

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Info

Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα

Εγκαίνια: 24.10.2023, ώρα 20:00

Διάρκεια: 25.10.2023 – 24.02.2024

Δημοφιλή