Στη μνήμη του Γιώργου Σεφέρη μόνο τα Βουρλά έμειναν ανεξίτηλα να εκφράζουν την έννοια «της γλυκιάς πατρίδας…».

Τα Βουρλά ή ο Βουρλάς, Ούρλα στα τουρκικά, ήταν, μετά από τη Σμύρνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των μικρασιατικών παραλίων, χτισμένη κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη των Κλαζομενών, ανατολικά της Ερυθραίας, της οποίας ήταν και πρωτεύουσα.

Τα Βουρλά υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ελληνικού κόσμου στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα οικονομικό, πνευματικό και διοικητικό κέντρο μιας εύπορης περιοχής με έντονη εμπορική και βιοτεχνική δράση και πλούσια πνευματική ζωή. Ο Σμυρνιός νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη, στη μνήμη του μόνο τα Βουρλά έμειναν ανεξίτηλα να εκφράζουν την έννοια «της γλυκιάς πατρίδας…».

Το ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας» της ιστορικού Ειρήνης Σαρίογλου, επικεφαλής του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου, προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και ώρα 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

Η ταινία τεκμηρίωσης, αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης έρευνας, εξετάζει την ιστορία των Βουρλών μέσα από ποικίλες μαρτυρίες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, τη μουσική ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Στην αφήγηση η Αγγελική Καρυστινού και ο Γιώργος Κέντρος.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης-Λυκόβρυσης «Ιωνία» και την Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο info@idisme.gr και στα τηλέφωνα 2106669131-2106669140.