ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/05/2020 07:28 EEST

Το πλαίσιο στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από την πανδημία

Μείωση ενοικίου Ιούλιο και Αύγουστο μόνο για επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

PhotoTalk via Getty Images
Athens Cityscape - XLarge

Θέμα ημερών είναι οι τελικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση σχετικά με το πλαίσιο στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Η κυβέρνηση προκρίνει τον επιμερισμό των απωλειών και όχι την πλήρη κάλυψη του ποσοστού της μείωσης των ενοικίων. Επικρατέστερο σενάριο είναι κράτος το κράτος να καλύψει το ⅓ των απωλειών και τα υπόλοιπα ⅔ να κληθούν να τα επωμιστούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Την περιορισμένη επιστροφή από τις απώλειες θα μπορούν να πάρουν όσοι αποδεδειγμένα πληρώθηκαν το 60% του συνολικού ενοικίου το τρίμηνο Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή μειώθηκε σημαντικά ο τζίρος τους.

Μείωση φόρου

Σύμφωνα με το σχέδιο οι ιδιοκτήτες στους οποίους καταβλήθηκε μειωμένο ενοίκιο θα πρέπει να μπουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλουν σχετική αίτηση. Σε αυτή θα αναφέρεται η απώλεια εσόδων που είχαν, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι αυτή θα αποδεικνύεται με την προσκόμιση του συμβολαίου μίσθωσης, αλλά και την απόδειξη είσπραξης των μειωμένων ενοικίων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Η επιστροφή του ⅓ του ενοικίου θα γίνεται μέσω συμψηφισμού του ποσού που δικαιούται ο ιδιοκτήτες με το φόρο εισοδήματος, όταν εκκαθαριστεί μετά τη δήλωση των εισοδημάτων από τα ενοίκια, τον ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση. Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν μέρος των απωλειών που είχαν κατά τη διάρκεια εφαρμογής των υποχρεωτικών μέτρων.  Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας έχει αποκλείσει το σενάριο που ήθελε για αυτούς τους ιδιοκτήτες να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ.

Τέλος στα μειωμένα ενοίκια

Στον αντίποδα οι επιχειρηματίες δεν έχουν να περιμένουν άλλη ελάφρυνση για τα ενοίκια τους. Παρά τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες ότι το μέτρο της μείωσης των ενοικίων στο 60% για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση θα συνεχιστεί και του μήνες του καλοκαιριού, τελικά ο υπουργός Ανάπτυξης «ανέκρουσε πρύμναν». 

Αρχικά είχε ενημερώσει σε τηλεδιάσκεψη με τους επαγγελματικούς φορείς ότι η κυβέρνηση εξετάζει παράταση του μέτρου ή για κάποια άλλη ρύθμιση του θέματος. Ωστόσο τελικά το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε  η κυβέρνηση να μην νομοθετήσει σχετικά καθώς μια τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η παράταση του μέτρου θα δημιουργούσε προβλήματα ακόμα και στις τιμές των ενοικίων στο σύνολο της αγοράς.

Ως εκ τούτου το μέτρο έκπτωσης του ενοικίου κατά 40% σε επαγγελματικά ενοίκια, πρώτη κατοικία και φοιτητική στέγη όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό, στο μεγαλύτερο μέρος του ολοκληρώνεται τον Μάιο. Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν για τον Ιούνιο επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.

Μείωση ενοικίου κατά 40% θα έχουν Ιούλιο και Αύγουστο μόνο οι επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.