Τσίπρας: Λύσεις για να μην μπει η Ελλάδα «σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης»

Βασικός άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη της εργασίας.
|
Τσίπρας: Λύσεις για να μην μπει η Ελλάδα «σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης»
Τσίπρας: Λύσεις για να μην μπει η Ελλάδα «σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης»
ASSOCIATED PRESS

Λύσεις για να μην μπει η Ελλάδα «σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης» κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο. Βασικός άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι 2» είναι η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της εργασίας, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για κλάδους επιχειρήσεων. «Να μην γίνει ξανά συνήθεια η απόγνωση και η αδικία στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουν οι Έλληνες οι αιώνιοι Σίσσυφοι», είπε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας.

«Είναι κοινωνικά αδιανόητο και εθνικά επικίνδυνο, μια ακόμα γενιά Ελληνίδων και Ελλήνων να ενηλικιωθεί θεωρώντας δεδομένο ότι θα ζει σε μια χώρα με διαρκή ύφεση, υψηλή ανεργία και κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες», τόνισε και προειδοποίησε ότι «έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η ύφεση το 2020 θα είναι πολύ μεγάλη -ίσως η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη- και αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης που αρνήθηκε να συζητήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Μάλιστα επεσήμανε ότι «στην Ευρώπη η συζήτηση που διεξάγεται, αφορά τρόπους στήριξης της ζήτησης, με άλλοτε δειλά, άλλοτε γενναία σχέδια τόνωσης της ρευστότητας και της κατανάλωσης. Στην Ελλάδα, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δημιουργούνται σε αυτό το πλαίσιο. Όχι από αφέλεια, ή από άγνοια. Αλλά για να μη διαταραχθεί το σχέδιο των συντηρητικών αλλαγών που είχε σχεδιάσει στις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την οικονομία».

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στους νέους λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι πολύ θλιβερό για μια χώρα, το μόνο που μπορεί να παρέχει στους νέους ανθρώπους της, στους 20αρηδες, να είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός. Οι 20ρηδες του 2012 έτρωγαν ξύλο στην πλατεία Συντάγματος, επειδή διαδήλωναν. Οι σημερινοί 20ρηδες τρώνε ξύλο στην πλατεία της γειτονιάς τους, επειδή απλά βρέθηκαν εκεί».

«Η εικόνα σήμερα στη πραγματική οικονομία, είναι με τρείς προτάσεις, η εξής: Οι επιχειρήσεις δε μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «δε μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας. Ούτε μπορούμε τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες τους κολακεύαμε, σήμερα να τους αποκαλούμε μπαταχτσήδες, και τις επιχειρήσεις τους ζόμπι».

Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και μισθών

Το Μένουμε Όρθιοι 2 έχει διάρκεια τους επόμενους 4 μήνες και περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ και εδράζεται σε 3 άξονες.

Στον πρώτο άξονα, που εστιάζει στην εργασία, το πρόγραμμα διακρίνει 3 κατηγορίες επιχειρήσεων:

-Όσες αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας: προτείνεται η πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

-Όσες επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους (εστίαση, τουρισμό, μεταφορές): προτείνεται η πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.

-Όλες οι υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή: προτείνεται η κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

Προϋπόθεση γι’ αυτά είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

«Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης»: 400 σε κάθε άτομο

Καθιερώνεται Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης το οποίο θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί. Η πρόταση αφορά όσους είχαν μείωση εισοδήματος: άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

«Λεφτά στο χέρι» για τις επιχειρήσεις

Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος αφορά την στήριξη των επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

Επιπλέον αυτών, προτείνει

-ως επιπρόσθετο μέτρο στήριξης τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%

-ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και

-ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Μείωση ΦΠΑ στο 6% και κατάργηση φόρου διαμονής

Για τον τουρισμό ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει

-«γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού» με στόχο 3 εκατ. να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.

-την κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής.

Για την εστίαση προτείνεται

-η μείωση του ΦΠΑ στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%

Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, προτείνεται η πλήρης κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους προτείνει στην στήριξή τους με 80 εκατ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκατ., αλλά και την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων.

Ο τρίτος άξονας είναι η «ισχυρή ενίσχυση» του δημόσιου συστήματος υγείας.

Απάντηση Πέτσα

Ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, απάντηση στο «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» του ΣΥΡΙΖΑ:

Πριν στεγνώσει το μελάνι, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγράφει το σενάριο στο αποτυχημένο «Μένουμε Όρθιοι», ολοκληρώνοντας ένα εξίσου αποτυχημένο σίκουελ με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Γιατί δεν τα πάει καλά με τους λογαριασμούς. Πότε έρχεται δεύτερος, πότε αντιγράφει ανορθόγραφα, πότε πλειοδοτεί ανεύθυνα και πότε αποδεικνύει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Για παράδειγμα:

1. Ζητά 4.000 προσλήψεις στην Υγεία, όταν έχουν ήδη προσληφθεί 4.150. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει απολύσεις;

2. Ζητά σύγκλιση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη στις κλίνες ΜΕΘ, ενώ παρέδωσε 557 κλίνες ΜΕΘ που αντιστοιχούν στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δεν άκουσε, ούτε είδε ότι οι κλίνες ΜΕΘ ξεπέρασαν τις 1.000 και ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να φτάσει το μέσο όρο της Ε.Ε., δηλαδή περίπου 1.200 κλίνες ΜΕΘ.

3. Υπόσχεται μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου τον Ιούλιο.

4. Θυμήθηκε τη σημασία των δημοσίων επενδύσεων στην αντιπολίτευση, ενώ όταν ήταν επί 4,5 χρόνια στην Κυβέρνηση υποεκτελούσε συστηματικά - κατά δισεκατομμύρια ευρώ - το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

5. Υπόσχεται «καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100%», ενώ στην πράξη το «σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας. Με τις επιχειρήσεις κλειστές, τους εργαζόμενους να ζουν με επίδομα 544 ευρώ/μήνα για τους επόμενους 4 μήνες, τον τουρισμό και την εστίαση σε παράλυση, την οικονομία σε καραντίνα.

6. Υπόσχεται «πρόγραμμα διακοπών για όλους», ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Όχι, δεν ξέχασε τα «διακοποδάνεια», αλλά με το «σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχαν ανοικτά ξενοδοχεία για να πάει κάποιος διακοπές…

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, πότε με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», πότε με το «παράλληλο πρόγραμμα» και πότε με το «Μένουμε Όρθιοι Ι & ΙΙ», δεν καταφέρνει τίποτα άλλο από το να μένει ίδιος. Και, αγκαλιά με το «λεφτόδεντρο», τελικά «παραμένει ανεύθυνος».

Η Κυβέρνηση προχωρά με σύνεση στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου της, ώστε να ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, με ασφάλεια και αυτή την κρίση