Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η αντιμετώπιση της πανδημίας

«Αν το lockdown είχε επιβληθεί δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολλά θύματα» - Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Star.
Eurokinissi

Το πως και πότε αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στη Μάρα Ζαχαρέα για τον τηλεοπτικό σταθμό Star. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, από τον Ιανουάριο ήταν στραμμένο το βλέμμα στην Κίνα καθώς υπήρχε η ανησυχία στην κυβέρνηση για την εξέλιξη της μετάδοσης του ιού. Και όταν ήρθαν τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από τη γειτονική Ιταλία, η απόφαση για το lockdown ήταν άμεση. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε, αμφιταλαντεύθηκε για μόλις μία ημέρα. «Σώσαμε ζωές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ εκτίμησε ότι αν καθυστερούσε η επιβολή του lockdown η χώρα θα θρηνούσε πολλά θύματα. Παράλληλα, αν και παραδέχθηκε ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει οριστικά.

EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας, κάτι καθόλου απίθανο σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα είμαστε πιο έτοιμοι καθώς υπάρχει ήδη η εκπαίδευση των πολιτών, η αλλαγή σε βασικές συμπεριφορές όπως η λήψη προληπτικών μέτρων και εκτιμά ότι σε μία νέα έξαρση του κορονοϊού δεν θα χρειαστεί άλλο γενικό κλείσιμο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας αλλά ότι γίνει θα είναι σε πολύ πιο στοχευμένο και περιορισμένο πλαίσιο. Πάντως προανήγγειλε την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις, ενώ αναφερόμενος στον Σωτήρη Τσιόδρα αποκάλυψε ότι θα παραμείνει σύμβουλος του.

EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μιλώντας για την απόφαση του να ανοίξουν και πάλι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι άκουσε τις απόψεις των ειδικών και προέτρεψε τους γονείς, αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος με μέλη της οικογένειας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν τα παιδιά στα θρανία, ενώ και η μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης.

Σχετικά με την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να προχωρήσει σε συγκεκριμένη εκτίμηση της επερχόμενης ύφεσης, αρκούμενος να πει ότι μπορεί να κινηθεί μεταξύ 5%-10% και αναφέρθηκε στην ταχύτητα της κυβέρνησης να πάρει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Έχοντας πλέον μπροστά μία νέα οικονομική κρίση που ακολουθεί την υγειονομική, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την στήριξη που θα έχει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν τίθεται θέμα δανείων. Όπως εξήγησε, από το μέγεθος της βοήθειας θα καθοριστούν και οι δράσεις που θα ληφθούν. Μπορεί, όπως είπε, η πανδημία να καθυστέρησε κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως τις φορολογικές ελαφρύνσεις που είχαν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, όμως τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας θα συνεχιστούν και το πρώτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Παράλληλα δήλωσε πάντα ανοιχτός σε προτάσεις, στέλνοντας και ένα μήνυμα προς την αντιπολίτευση. «Τι δεν πρέπει να κάνουμε; Δεν πρέπει να μπούμε σε μια πλειοδοσία παροχών ανέξοδων. Τόσα εμείς, να έρθει η Αντιπολίτευση να πει τόσα επί δύο. Εάν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες είναι τεκμηριωμένες και οι οποίες αντιμετωπίζουν πτυχές του προγράμματος που ενδεχομένως δεν τις έχουμε καλύψει, είμαι ο πρώτος ο οποίος θα έρθει εδώ να τις συζητήσει με την Αντιπολίτευση», είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός.

EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα και ειδικά στο θέμα του Eβρου που τόσο έχει συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες. «Δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα, το οποίο να είναι αξιοσημείωτο και το οποίο να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης η οποία έγινε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία μάλιστα έσπευσε να εκμεταλλευτεί και η Αντιπολίτευση, κακώς κατά την άποψή μου, διότι στην ουσία υιοθέτησε μία πιο ακροδεξιά ρητορική. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία, τα χερσαία σύνορα, είναι απολύτως καθορισμένα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και των πρωτοκόλλων του ’26 που ακολούθησαν. Ξέρετε, επίσης, ότι η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια, μετακινείται. Η συνοριακή γραμμή όμως δεν μετακινείται. Είναι η ίδια», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε και για την στάση της Άγκυρας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα προχωρήσει η κατασκευή του φράχτη από την ελληνική πλευρά. «Νομίζω ότι υπάρχει ενδεχομένως μία νευρικότητα από πλευράς Τουρκίας, σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδος να ενισχύσει το φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει και ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών, εκεί δηλαδή που δεν είναι το όριο με την Τουρκία, ο ίδιος ο ποταμός. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε. Θα το κάνουμε, όπως το κάναμε ήδη στο Βόρειο τμήμα. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ρηματική διακοίνωση ότι θα το κάνουμε», ήταν η θέση που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης ενώ εξήγησε γιατί το ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας. «Έγινε για να μειωθεί η περίπτωση μιας αυξανόμενης έντασης σε μια περιοχή όπου είχαμε φαινόμενα έντασης, μην κοροϊδευόμαστε, τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ άφησε αιχμές και για την στάση της αντιπολίτευσης. «Είναι ενδιαφέρουσα η στροφή κάποιων οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι οι οποίοι μας έλεγαν ότι πρέπει να κρατάμε τα σύνορά μας ανοιχτά και σήμερα εμφανίζονται ως οι πιο υπέρ-πατριώτες που υιοθετούν τι; Ένα ψευδές δημοσίευμα μια εγγλέζικης εφημερίδας. Γιατί από εκεί ξεκίνησε όλη η υπόθεση. Νομίζω ότι αξίζουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, σχετικά με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή άμεσο ανασχηματισμό, ο κ. Μητσοτάκης τα διέψευσε κατηγορηματικά τονίζοντας ότι είναι ανεύθυνη η συζήτηση για εκλογές ενώ δεν είναι στα σχέδια επί του παρόντος η αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό έχει βρει τον βηματισμό της. «Το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω σκοπεύω να το επενδύσω, όχι να το σπαταλήσω. Και να το επενδύσω με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσει μέρισμα, τόκο προς όφελος όλης της κοινωνίας και με το καλό όταν φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας, να μπορώ να κριθώ και εγώ για αυτά τα οποία έχω πετύχει», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.