«Το σμαράγδι του λιονταριού»: Τεράστιο σμαράγδι βρέθηκε στη Ζάμπια της Αφρικής

«Το σμαράγδι του λιονταριού»: Τεράστιο σμαράγδι βρέθηκε στην Αφρική
Gemfields

Εργάτες ορυχείου στη Ζάμπια της Αφρικής ανακάλυψαν ένα σμαράγδι - «γίγαντα», 5.655 καρατίων και 1,1 κιλών, μάζας που παραπέμπει σε αυτήν ενός ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το σμαράγδι θα τεθεί σε δημοπρασία στη Σιγκαπούρη αργότερα μέσα στον μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gemfields- της βρετανικής εταιρείας στην οποία ανήκει το 75% του ορυχείου. Το πετράδι ανακαλύφθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο Καγκέμ, το μεγαλύτερο ορυχείο σμαραγδιών στον κόσμο, στην κεντρική Ζάμπια. Σύμφωνα με τη Gemfields, το Καγκέμ παράγει περίπου το 25% των σμαραγδιών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να μοιράσει το 10 % της αξίας πώλησης του «Inkalamu» («λιοντάρι») μεταξύ δύο οργανισμών για την προστασία των λιονταριών, το Zambian Carnivore Programme και το Niassa Carnivore Project. Επίσης, αφού πωληθεί, εκτιμάται πως θα χωριστεί σε πολλά μικρά μεμονωμένα πετράδια.

Τα σμαράγδια σχηματίζονται από τη «συνάντηση» ορυκτών με μάγμα από τα έγκατα της Γης υπό κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν την εμφάνισή τους.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του LiveScience, αν και σίγουρα το Inkalamu είναι πολύ μεγάλο, δεν είναι το μεγαλύτερο πετράδι που βγήκε ποτέ από το Καγκέμ, καθώς τον τίτλο αυτόν έχει ένα σμαράγδι 6.225 καρατίων που είχε εξορυχθεί το 2010, λαμβάνοντας το όνομα Insofu (ελέφαντας). Επίσης, το μεγαλύτερο άκοπο σμαράγδι, το αποκαλούμενο σμαράγδι της Μπαχία, βρέθηκε στη Βραζιλία το 2001: Έχει βάρος περίπου 360 κιλά, έχει κλαπεί πολλές φορές και κάποια στιγμή είχε τεθεί προς πώληση στο eBay, αντί 75 εκατ. δολαρίων.

Δημοφιλή