Τουρκία: Δοκιμές drones για χρήση από το ελαφρύ αεροπλανοφόρο Anadolu

Ποια είναι τα σχέδια της Baykar.
Umit Bektas via Reuters

Η τουρκική εταιρεία τα οπλισμένα drones της οποίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στη Λιβύη θα προβεί σύντομα σε δοκιμές δύο νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα επεκτείνουν τις δυνατότητες μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας, τόσο για επιχειρήσεις από επίγειες βάσεις, όσο και για ναυτικές επιχειρήσεις, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της την Τετάρτη.

Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, ο ένας εκ δύο αδελφών και μηχανικών που διοικούν τη Baykar, είπε τα νέα αεροσκάφη θα δοκιμάζονταν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και θα μπορούν να απονηώνονται από το τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο που είναι υπό ναυπήγηση.

Η χρήση των Bayraktar TB2 της εταιρείας αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ, φέρνοντας τη Baykar στο προσκήνιο και μετατρέποντάς την σε μεγάλο κατασκευαστή και εξαγωγέα. Η εταιρεία έχει πλέον υπογράψει συμφωνίες με 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και μία συμφωνία κοινής παραγωγής με την Ουκρανία, καθώς τα προϊόντα της συμβάλλουν στην αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των σύγχρονων πολέμων, σύμφωνα με τον Μπαϊρακτάρ.

Η έκταση του τουρκικού προγράμματος drones την φέρνει μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών του κόσμου, δίπλα στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κίνα.

«Ενώ όλοι μιλάνε για το πώς η τεχνολογία drones αλλάζει τα δόγματα μάχης...ένας από τους επόμενους στόχους μας είναι το drone TB3, ικανό να απονηώνεται και να προσνηώνεται στο TCG Anadolu» είπε ο Μπαϊρακτάρ, στο Reuters, αναφερόμενος στο τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Σημειώνεται πως το σκάφος μπορεί να χρησιμοποιεί ελικόπτερα, ενώ το αρχικό πλάνο σχεδιασμού ήταν να φέρει το μαχητικό F-35. Ωστόσο η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.

Το ΤΒ3, που διαθέτει αναδιπλούμενα φτερά, θα μπορούσε να απονηώνεται από μικρούς διαδρόμους/ καταστρώματα σε πλοία, και η πρώτη του δοκιμαστική πτήση αναμένεται το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Μπαϊρακτάρ. Θα ακολουθηθεί από ένα μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος, το MUIS, το πρώτο πρωτότυπο του οποίου αναμένεται το 2023, πρόσθεσε. Το αεροσκάφος αυτό υποτίθεται πως θα μπορεί να φέρει φορτίο 1,5 τόνων, θα είναι αυτόνομο και θα μπορεί να επιχειρεί μαζί με επανδρωμένα μαχητικά, αλλά και να φέρει πυραύλους αέρος- αέρος.

Η Baykar είναι η «αιχμή του δόρατος» των τουρκικών φιλοδοξιών στα drones. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, η κόρη του οποίου έχει παντρευτεί τον chief technology officer της εταιρείας, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, έχει πει ότι η διεθνής ζήτηση για το TB2 και το νεότερο Akinci είναι πολύ μεγάλη: «Παντού, ακόμη και στο ταξίδι μου στην Αφρική, θέλουν drones, οπλισμένα drones και Akinci» είπε σε εργαζομένους της εταιρείας τον προηγούμενο μήνα, μετά την επιστροφή του από ταξίδι σε Αγκόλα, Τόγκο και Νιγηρία.

Παρά την αυξανόμενη ζήτηση, η χρήση τουρκικής προέλευσης drones στην ανατολική Ουκρανία κατά υποστηριζόμενων από τη Ρωσία μαχητών έχει αποδοκιμαστεί από το Κρεμλίνο. Επίσης, οι σχεδιαζόμενες πωλήσεις στην Αιθιοπία έχουν προκαλέσει εντάσεις με το Κάιρο.

Με πληροφορίες από Reuters

Popular in the Community