ΔΙΕΘΝΕΣ
05/03/2021 17:36 EET

Η Τουρκία λέει ότι θα εξοπλίσει με drones το ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolu

Μετά την εκδίωξή της από το πρόγραμμα του F-35.

Getty Images
.

Το τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο/ ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu, που προοριζόταν να εξοπλιστεί με μαχητικά F-35, θα χρησιμοποιεί εγχώριας κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου Bayraktar TB3, δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, την Τετάρτη στο τουρκικό NTV- σε μια συνέντευξη όπου είπε επίσης πως η Άγκυρα θα δραστηριοποιηθεί ανάλογα για να λάβει αποζημιώσεις για την εκδίωξή της από το πρόγραμμα του εν λόγω μαχητικού, που έλαβε χώρα λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400. 

Ο Ντεμίρ είπε στην εν λόγω συνέντευξη ότι σκοπός της Τουρκίας δεν είναι να επιστρέψει στο πρόγραμμα του F-35, μα να πάρει αποζημιώσεις- μια είδηση που προκάλεσε αίσθηση, δεδομένου ότι η Άγκυρα έχει προσλάβει δικηγορικό γραφείο στις ΗΠΑ για σκοπούς lobbying ως προς το πρόγραμμα του F-35. Επίσης, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του τουρκικού άρματος μάχης Altay, που καθυστερεί επειδή το Βερολίνο αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές εξοπλισμών στην Τουρκία, κάτι που επηρέασε την προμήθεια των κινητήρων για το άρμα μάχης. Ο Ντεμίρ είπε ότι η χώρα του είναι σε διαπραγματεύσεις με μια χώρα για την προμήθεια κινητήρων που σύντομα θα ενσωματωθούν στο άρμα.

Όσον αφορά στο TCG Anadolu και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), ο Ντεμίρ είπε ότι συνεχίζεται η δουλειά πάνω στην τεχνολογία UAV, με προσανατολισμό σε drones που θα μπορούν να απογειώνονται τόσο από επίγειες βάσεις όσο και από θαλάσσιες πλατφόρμες, όπως το ελαφρύ τουρκικό αεροπλανοφόρο. «Θα έρθουν UAV που θα μετατρέψουν το TCG Anadolu σε ένα πλοίο μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών. Θα προσθέσουμε οπλισμένα UAV που θα μπορούν να απογειώνονται από το TCG Anadolu στο οπλοστάσιό μας» είπε σχετικά.

 

 

Όπως υποστήριξε, το σκάφος, που είναι ακόμα υπό ναυπήγηση, θα έχει από 30 έως 50 drones τύπου Bayraktar TB3 (εξέλιξη του TB3 που είναι ήδη σε υπηρεσία) με αναδιπλούμενα φτερά, και τουλάχιστον 10 θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις ταυτόχρονα, από κέντρο ελέγχου στο πλοίο.

Εάν όντως γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτελεί σημαντική υποβάθμιση των δυνατοτήτων του τουρκικού πλοίου αμφίβιας επίθεσης, που προοριζόταν να πάρει τα προηγμένα stealth μαχητικά με δυνατότητες κάθετης απογείωσης/ προσγείωσης, F-35, στο πρότυπο άλλων αντίστοιχων σκαφών σε δυτικά πολεμικά ναυτικά (όπου τα F-35 αντικαθιστούν τα αεροσκάφη τύπου Harrier που είχαν αυτόν τον ρόλο για χρόνια σε τέτοιου είδους πλοία). Ωστόσο, δεδομένου ότι τα τουρκικά drones Bayraktar TB2 μπορούν να παραμένουν εν πτήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να φέρουν οπλισμό, οι δυνατότητες του τουρκικού πλοίου (που προορίζεται να αποτελέσει ναυαρχίδια του στόλου της γείτονος) δεν θα ήταν αμελητέες, καθώς με τα UAV του θα μπορούσε να επιτηρεί μεγάλες θαλάσσιες περιοχές ή να υποστηρίζει αποβατικές ενέργειες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα εκμηδενίζονταν οι δυνατότητές του για αποστολές αέρος- αέρος, τις οποίες κανονικά θα αναλάμβαναν τα επανδρωμένα μαχητικά F-35. Ως εκ τούτου, θα βασιζόταν σε αντιαεροπορική προστασία από άλλα πολεμικά- ή από τα μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.