Τουρκία: Φοιτητής ιατρικής αυτοκτονεί σε κοιτώνα που διευθύνεται από αίρεση

Ο ανεπαρκής αριθμός των κρατικών εστιών στην Τουρκία ωθεί τους φοιτητές να βρουν στέγη σε εστίες που συνδέονται με θρησκευτικές αιρέσεις.
Ο Enes Kara, ένας 20χρονος φοιτητής ιατρικής, αυτοκτόνησε πριν από δύο ημέρες λέγοντας ότι η φτώχεια και η εξευτελιστική μεταχείριση σε ισλαμιστικούς κοιτώνες τον έφεραν σε απόγνωση
Ο Enes Kara, ένας 20χρονος φοιτητής ιατρικής, αυτοκτόνησε πριν από δύο ημέρες λέγοντας ότι η φτώχεια και η εξευτελιστική μεταχείριση σε ισλαμιστικούς κοιτώνες τον έφεραν σε απόγνωση
TWITTER/SPOT

Ένας νεαρός Τούρκος φοιτητής ιατρικής αυτοκτόνησε αφού περιέγραψε σε ένα βίντεο το καταπιεστικό περιβάλλον στη φοιτητική του εστία που διευθύνεται από μια θρησκευτική αίρεση. Το βίντεο έγινε viral στην Τουρκία.

Ο Ενές Κάρα, 20 ετών, δευτεροετής φοιτητής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Φιράτ στην ανατολική επαρχία Ελαζιγ, περιέγραψε πως αναγκάζεται να προσευχηθεί, να παρακολουθεί μαθήματα θρησκευτικών και να διαβάζει θρησκευτικά βιβλία που του υπαγορεύει η αίρεση.

Στο βίντεο αναφέρει ότι είναι «πολύ κουρασμένος ψυχολογικά» και ότι δεν μπορεί να αντέξει αυτό το περιβάλλον. Λέει επίσης ότι «έχει χάσει τον ενθουσιασμό του για τη ζωή» και ότι φοβάται να το πει στην οικογένειά του επειδή είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι.

Ο Κάρα άφησε ένα σημείωμα αυτοκτονίας στο οποίο είπε ότι η αίρεση τον ανάγκαζε να προσευχηθεί και να παρακολουθεί τα θρησκευτικά μαθήματα, αν και ο ίδιος δεν ήταν μουσουλμάνος.

«Στον κοιτώνα που μένω και που διευθύνεται από μια αίρεση, είναι υποχρεωτικό να προσεύχομαι, να παρακολουθώ τα μαθήματα της αίρεσης και να διαβάζω τα βιβλία που δίνουν. Δεν είμαι μουσουλμάνος, η οικογένειά μου δεν το γνωρίζει αυτό, όταν είπα ότι ήθελα να φύγω από αυτό το μέρος, πήρα αρνητική απάντηση», φέρεται να έγραψε στο σημείωμα αυτοκτονίας του.

Άλλοι κάτοικοι του διαμερίσματος καθώς και φοιτητές είπαν ότι ο κοιτώνας ανήκει στην αίρεση Nur.

Στο μεταξύ, οι φίλοι του Κάρα συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Φιράτ, τηρώντας ενός λεπτού σιγή. «Πόσες ζωές πρέπει να χάσουμε για να κάνουν κάτι οι αρχές; Απαιτούμε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και οι οικογένειες, οι δάσκαλοι, η διοίκηση να κάνουν κάτι για αυτό», ανέφερε η ανακοίνωση τους που διάβασε ένας από τους μαθητές.

Είπαν επίσης ότι το σπίτι στο οποίο διέμενε ο Κάρα ανήκε στην αίρεση Nur και ζήτησαν από το κράτος να παράσχει ευκαιρίες στέγασης για τους φοιτητές. Τόνισαν ότι αρκετοί φοιτητές αναγκάζονται να διαμείνουν σε φοιτητικές εστίες που διευθύνονται από θρησκευτικές αιρέσεις εξαιτίας της έλλειψης αρκετού αριθμού κρατικών εστιών.

Μετά την ανακοίνωση των φοιτητών, ένα άτομο, που δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του, είπε στους δημοσιογράφους να μην κάνουν ερωτήσεις για την αίρεση. Ο διευθυντής μιας τοπικής εφημερίδας εξιστόρησε το περιστατικό, λέγοντας ότι το σχετικό πρόσωπο «προσπάθησε να τους πιέσει να μην κάνουν είδηση το περιστατικό». «Όταν τον ρωτήσαμε ποιος είναι, δεν έδωσε απάντηση και ισχυρίστηκε ότι ήταν φοιτητής. Δεν γνωρίζουμε αν έχει σχέση με την αίρεση, αλλά ήταν ένα ύποπτο περιστατικό», δήλωσε ο διευθύνων συντάκτης της εφημερίδας Günışığı, Φαϊκ Aκγκιούν.

Ο ανεπαρκής αριθμός των κρατικών εστιών στην Τουρκία ωθεί τους φοιτητές να βρουν στέγη σε κοιτώνες που συνδέονται με θρησκευτικές αιρέσεις. Οι ειδικοί καλούν εδώ και χρόνια την κυβέρνηση να απαλλοτριώσει αυτούς τους κοιτώνες που διοικούνται από αιρέσεις.

Πηγή: Duvar

Πήγαινε στην αρχική σελίδα