Τουρκία: Πολίτης ζητά ψωμί από τον Ερντογάν κι εκείνος του δίνει «τσάι της χαράς»

Μια σύγχρονη μορφή της Μαρίας Αντουανέτας, την ώρα που η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας «πνέει τα λοίσθια».
Huffpost GR

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8,05 λιρών ανά δολάριο, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της και διάφορων πηγών γεωπολιτικών ανησυχιών. Πολλοί Τούρκοι βρίσκονται στο έλεος της οικονομικής συμφοράς, αλλά ο Τούρκος πρόδρος φαίνεται πως σφυρίζει αδιάφορα.

Ειδικότερα, μιλώντας σε συγκέντρωση καταστηματαρχών και οδηγών λεωφορείων που του επισήμαναν το πρόβλημα το χαρακτήρισε υπερβολή και τους πρόσφερε σακουλάκια με τσάι που μετέφερε στο πούλμαν από το οποίο του μιλούσε.

«Δεν έχουμε ψωμί να φάμε στο σπίτι, είμαστε άνεργοι» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο πολίτης στον Ερντογάν και εκείνος του απάντησε «Πάρε, είναι τσάι του... κεφιού αυτό. Πιες αυτό το τσάι».

Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται και πολίτες τρέχουν να πουλήσουν τις λίρες τους για να αγοράσουν δολάρια, ευρώ και χρυσό, ενώ ο πραγματικός πληθωρισμός είναι τετραπλάσιος από τα επίσημα νούμερα. Την ίδια ώρα ο Ερντογάν απαιτεί να αυξήσει τις απολαβές του, κατά 8%, με τον μηνιαίο μισθό του να φτάνει, σε αυτή την περίπτωση, στα 9.500 ευρώ.

Την εικόνα επιδεινώνει η έξαρση του κορονοϊού με τα δεκάδες θύματα και τα 2.000 και πλέον κρούσματα την ημέρα.

(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα