ΔΙΕΘΝΕΣ
24/10/2020 12:05 EEST | Updated 24/10/2020 12:30 EEST

Τουρκία: Προκαλεί με τρεις νέες Navtex ανήμερα και της 28ης Οκτωβρίου

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Στόλτεμπεργκ, ότι δεν θα υπάρξουν προκλήσεις στην διάρκεια των εθνικών εορτών Ελλάδας και Τουρκίας.

Anadolu Agency via Getty Images

Στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξήγγειλε η Τουρκία στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου, φροντίζοντας να προκαλέσει ακόμη και ανήμερα της εθνικής μας επετείου και αδειάζοντας τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, που λίγες ώρες νωρίτερα, διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου.

Μόλις χθες, Παρασκευή, ο Ερντογάν είχε προκαλέσει με πρωτοφανή τρόπο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας την δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην χώρα του και δηλώνοντας ευθαρσώς ότι δεν έχει σημασία που οι ΗΠΑ ήταν εναντίον αυτής της δοκιμής.

ASSOCIATED PRESS

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει «απασφαλίσει» και δείχνει να μην λογαριάζει τίποτα και κανέναν. Ούτε καν τις ΗΠΑ, που διεμήνυσαν στην Αγκυρα ότι η δοκιμή των S-400 μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τρεις Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις ανατολικότερα του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, οι δυο ασκήσεις αφορούν σε περιοχές εντός τουρκικών υδάτων, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τις ακτές της γειτονικής χώρας, ανατολικά του Καστελόριζου, στην περιοχή της Φοινίκης.

Η τρίτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά των ακτών της Αλεξανδρέττας.

Anadolu Agency via Getty Images

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία ακυρώνουν στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες ήταν να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, στις εθνικές επετείους των δύο χωρών (28 και 29 Οκτωβρίου), κάνοντας λόγο για ένα «ευπρόσδεκτο βήμα».

Πριν συμπληρωθεί, όμως, ένα 24ωρο, ο Ερντογάν φρόντισε να τον διαψεύσει, πυροδοτώντας νέες εντάσεις στην περιοχή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)