ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2019 21:33 EET | Updated 01/12/2019 21:33 EET

Toυρκικό ΥΠΕΞ: Το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο

Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος αποδοκιμάζουν την Τουρκία που ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο δεν έχει δικαιώματα.

Anadolu Agency via Getty Images

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το απόγευμα της Κυριακής σχετικά με την υπογραφή μνημονίου με την Λιβύη. Η Άγκυρα, μέσω αυτής, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ την ίδια ώρα κάνει λόγο για «μαξιμαλιστικές ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην περίπτωση του Καστελόριζου, που σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, αποκτά μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάνει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι με τον οποίο συμφώνησαν την επιτάχυνση της οριοθέτησης της ΑΟΖ.

«Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση», σημείωσαν οι δύο άνδρες.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει η Τουρκία έχει ζητήσει συνομιλίες για να υπάρξει συναίνεση πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη και εξακολουθεί να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και επισημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα.


Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ:

«Με τη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία είναι σύμφωνη με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα μέρη προτιμούσαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να επιρρίψουν την ευθύνη για την Τουρκία. Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις βρίσκονται πίσω από αυτή την προσέγγιση, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται αμέσως μετά την ηπειρωτική χώρα, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτή η προσέγγιση ώθησε την Αίγυπτο να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».